Warzywa i owoce, które działają przeciwstarzeniowo
Co jest podstawą twojej diety? Powinny nią być warzywa i owoce, które zawierają cenne witaminy, sole mineralne i nawadniają organizm. Wiele z nich ma działanie prozdrowotne, dlatego wspomaga nas w walce z wieloma chorobami i wirusami. Poza tym warzywa i owoce zawierają cenne przeciwutleniacze, które zdecydowanie opóźniają procesy starzenia. Warto więc wybierając się na zakupy - na targ czy do dobrego zieleniaka, uwzględnić ich zakup i dodać je do koszyka.
Brokuły
To jedne z najzdrowszych warzyw na świecie! Nie są przez wszystkich lubiane, ale warto się z nimi zaprzyjaźnić, bo zawierają silny przeciwutleniacz sulforafan. Działa on przeciwnowotworowo i uwalnia organizm od toksyn. Brokuły zawierają cenną witaminę C, K i chrom, kwas foliowy, błonnik. Poza tym pomagają na nadciśnienie tętnicze, chronią stawy, są odpowiednie dla cukrzyków, a przy tym niskokaloryczne.
Powinny być lekko blanszowane lub gotowane na parze, aby zachowały wszystkie cenne właściwości.
Rukiew wodna (rzeżucha wodna)
To niepozorne liściaste warzywo jest bogate w potas, fosfor, wapń, mangan i witaminy - B1, A, C, B2 i K. Działa antyseptycznie na wewnętrzne warstwy skóry, zwiększa krążenie i dostarcza minerały do różnych komórek ciała, przez co skóra jest bardziej dotleniona. Witaminy zaś niwelują wolne rodniki, co chroni przed zmarszczkami.
Już niewielka porcja rukwi wodnej dodana do sałatki zapewni promienny wygląd skóry.
Nie obieraj. Te produkty jedz ze skórką
Owoce jagodowe - truskawki, maliny, jagody, jeżyny, borówki, żurawina
Zawierają ogromne ilości antyoksydantów. Zwalczają cholesterol i wyrównują poziom cukru we krwi. Zawierają selen, cynk, miedź, mangan, wapń, magnez, błonnik, karoten oraz witaminy - C, A, B, B3, B6, E. Są również bogate w antocyjany, które tworzą naturalny filtr słoneczny, a fitoestrogeny przeciwdziałają powstawaniu nowotworów hormonozależnych. Zawarte w nich przeciwutleniacze chronią skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem, utratą kolagenu i łagodzą stany zapalne.
Czerwona słodka papryka
Jest przebogata w silne przeciwutleniacze karotenoidy, które są niezbędne w walce ze starzeniem, a także w witaminę C, która pomaga w wytwarzaniu kolagenu. Karotenoidy mają właściwości przeciwzapalne i chronią skórę przed toksynami ze środowiska, uszkodzeniami słonecznymi i zanieczyszczeniami - smogiem.
Czerwoną paprykę należy jeść jak najprościej - pokrojoną w słupki jako przekąskę, dodaną do sałatki czy maczaną w pastach warzywnych.
Pestki granatu
To jedne z najlepszych produktów przeciwstarzeniowych, które posiadają właściwości lecznicze. Pestki granatu były wykorzystywane przez wieki w medycynie, ponieważ zawierają duże ilości witaminy C i silne przeciwutleniacze. Zmniejszają stany zapalne organizmu i chronią skórę przed wolnymi rodnikami. Zawierają punikalaginę, która spowalnia rozwój demencji i konserwuje kolagen w skórze, przez co skóra wolniej się starzeje, ma zdrowy i młody wygląd.
Pestki granatu dodajemy do sałatek, musli, deserów.
Pomidory
Zawierają silny antyutleniacz likopen, który zwalcza wolne rodniki i zwiększa elastyczność skóry, a przez to opóźnia procesy starzenia. Pomidory obniżają ciśnienie krwi i cholesterol, przez co zmniejszają ryzyko zawału serca. Ich jedzenie zmniejsza zachorowalność na raka prostaty i szyjki macicy. Ponadto pomidory poprawiają trawienie, wzmacniają odporność i chronią przed szkodliwym wpływem słońca. Zapobiegają także miażdżycy, poprawiają pracę układu nerwowego, ponieważ zawierają brom. Są bogatym źródłem witaminy C, A, E, zawierają błonnik. Działają przeciwzmarszczkowo, rozjaśniają przebarwienia, łagodzą zmiany trądzikowe.Dzięki zawartości flawonoidów pomidory wspomagają spowolnienie procesu starzenia.
Pomidory możemy jeść zarówno świeże, jak i suszone i przetworzone. W procesie obróbki nie tracą bowiem składników odżywczych ani przeciwutleniaczy. Nie należy łączyć ich ze świeżymi ogórkami, ponieważ zawarty w ogórkach enzym niszczy witaminę C.
W naszej diecie powinniśmy wykorzystywać pomidory w sosach, keczupach i przecierach, ponieważ mają więcej likopenu niż świeże.
Papaja
Ten egzotyczny owoc znajduje się na samym czele produktów przeciwstarzeniowych. Zawiera witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które pomagają poprawiać elastyczność skóry, redukują zmarszczki i linie na skórze.
Papaja zawiera poza tym wapń, magnez, fosfor, potas, witaminy z grupy B, witaminy C, E, A i K, co pomaga w walce z wolnymi rodnikami.
Zawarty w niej enzym papaina to naturalny środek przeciwzapalny. Jedząc papaję, pozbywamy się martwych komórek skóry, a nasza skóra staje się świeża i promienna.
Papaję najlepiej jeść na surowo, dodając ją do różnych sałatek i deserów.
To tylko część warzyw i owoców, których jedzenie wpływa na nasze zdrowie, wygląd i spowalnia procesy starzenia. Wymienić można ich jeszcze wiele; awokado, orzechy, szpinak... Warto zwrócić na nie uwagę, planując zakupy i układając domowy jadłospis. Systematyczne jedzenie tych produktów znacznie wpłynie na nasze zdrowie, odporność i przedłuży młodość.