Ewa Wachowicz: Papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Dlaczego jeszcze warto ją jeść?

Warzywa i owoce są bardzo zdrowe - wszyscy zdajemy sobie z tego sprawę. Słyszymy to od najmłodszych lat. Musimy jednak wiedzieć, że poszczególne produkty różnią się między sobą zawartością składników mineralnych i wpływem na nasz organizm. Nie wszyscy doceniają, niemal magiczne, właściwości papryki. Przekonam was do tego, że warto ją włączyć do swojego jadłospisu. W końcu nie bez powodu bywa ona nazywana najzdrowszym warzywem.

Papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Dlaczego jeszcze warto ją jeść?
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Naturalne i smaczne lekarstwo. Papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna!

Tak, to nie żart, jednak nie każdy chce w to wierzyć. Papryka jest warzywem niezwykle bogatym w witaminy i składniki odżywcze. Czerwona papryka zawiera pięciokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. W 100 gramach tej czerwonej znajdziemy więcej, niż dorosła osoba potrzebuje przyswoić w ciągu doby. Obawiacie się, że możecie ją “przedawkować”? W tym przypadku nie ma takiej możliwości. Nadmiar jest usuwany z moczem z organizmu. Oczywiście dotyczy to osób zdrowych, bo te z chorobami nerek powinny ją ograniczać. Jeśli jednak chcecie cieszyć się dobrą odpornością, to koniecznie starajcie się zjadać przynajmniej pół tego warzywa w ciągu dnia. Oczywiście papryka, to nie tylko witamina C!

Znajdziemy w niej witaminy z grupy B, E, a także szereg związków mineralnych. Na przykład: wapń, potas oraz magnez. Do tego przeciwutleniacze, które ochraniają nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Papryka dostarcza też beta-karotenu. Jedząc ją, poprawiamy kondycję układu nerwowego, kości i mięśni. Naukowcy przekonują też co do tego, że ma ona bardzo pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Sałatka z dodatkiem papryki, którą osobiście uwielbiam, na pewno więc po prostu... poprawi wam humor!

Możecie ją piec i dusić. Papryka niemal nie traci swoich właściwości.

Zobacz też: Jak prawidłowo ugotować ziemniaki

Wiele warzyw, podczas obróbki kulinarnej, niestety traci swoje właściwości. W przypadku papryki jest jednak inaczej! Podczas pieczenia i duszenia niemal się one nie zmieniają. Oznacza to więc, że jedzona nawet w formie "na ciepło" (uwielbiam paprykę faszerowaną!) będzie nie tylko bardzo smaczna, ale też równie zdrowa. Jeśli dbacie o zgrabną sylwetkę, to w tym przypadku nie macie się czego obawiać. Papryka jest niskokaloryczna. Oczywiście czas i forma obróbki mają znaczenie. Jeśli zdecydujecie się smażyć ją na głębokim tłuszczu, a w dodatku w panierce, to raczej nie będzie to potrawa ani zdrowa, ani taka z kategorii "fit".

Na jaki kolor się zdecydować i czy to w ogóle ma znaczenie?

Jeśli chodzi o paprykę, to istnieje wiele jej odmian. Różnią się one nie tylko kolorami, kształtem i wielkością, ale też właściwościami oraz smakiem. Czerwona, ze względu na obecność prowitaminy A, korzystnie wpływa na nasz wzrok oraz skórę. Z kolei zielona jest bogata w kwas foliowy. Kobiety, które planują ciążę, zdecydowanie powinny włączyć ją do swojego menu. To właśnie ta odmiana ma też jednak wpływ na nasz nastrój (sprawiając, że czujemy się lepiej!), a nawet... popęd seksualny! Żółta papryka dostarcza witaminę E, ale jest też źródłem luteiny i zeaksantyny, więc podobnie jak ta czerwona, poprawia nasz wzrok. Nie możemy też pominąć papryczki chili, czyli najbardziej pikantnej odmiany tego warzywa. Zawiera ona kapsaicynę i również ma szereg właściwości prozdrowotnych. Korzystnie wpływa na serce, obniża poziom cholesterolu oraz pomaga oczyszczać drogi oddechowe. Podkręca też metabolizm, pozwalając pozbyć się zbędnych kilogramów.

Jak wykorzystać paprykę? Opcji jest naprawdę sporo!

Po pierwsze, pamiętajcie o tym, że niezależnie, na jaki rodzaj papryki się zdecydujecie, to każdy zawiera "bazę" składników korzystnie wpływających na nasz organizm. Najlepiej oczywiście jeść warzywa na surowo i to ze sprawdzonych źródeł. Możecie dodawać je do kanapek albo sałatek - papryka ma taki smak, że będzie pasowała do wielu kombinacji kulinarnych. Pokrojona w paski, w towarzystwie dipów i hummusu, sprawdzi się też jako zdrowa przekąska. Jeśli jednak macie ochotę na ciepły posiłek, to sugeruję skropienie jej oliwą i włożenie do piekarnika. Możecie też napełnić ją farszem mięsnym i innymi warzywami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇