Warzywa w wersji mikro. Dietetyczny hit

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Mikroliście – właściwości i zastosowanie

Obraz
© 123RF

Kiełki od dawna uchodzą za synonim zdrowej diety. Teraz mają poważną konkurencję. W sklepach możemy znaleźć mikroliście. Marchewka, buraki, rukola, rzodkiewka czy sałata lodowa, ścinane jeszcze zanim osiągną dojrzałość, to zdrowy dodatek do sałatek czy kanapek.

/ 5Witaminowa bomba

Obraz
© 123RF

Moda na mikroliście zaczęła się za oceanem już w latach 80. Początkowo używano młodych listków jako dekoracji. Nic dziwnego, efektownie prezentują się na talerzu, są aromatyczne, chrupiące i smaczne. Okazało się również, że mikroliście zawierają nawet 16 razy więcej witamin i minerałów niż dojrzałe rośliny.

/ 5Mikroliście a kiełki

Obraz
© 123RF

Czym się różnią mikroliście od kiełków? Przede wszystkim mają więcej wartości odżywczych i błonnika. Inaczej się je również hoduje. Kiełki uprawiane są w wodzie, natomiast mikroliście wysiewa się do gleby. Poza tym w przypadki mikroliści jadalna jest jedynie część nadziemna, natomiast kiełki możemy jeść w całości.

/ 5Chrupiący dodatek

Obraz
© 123RF

Mikroliście możemy pozyskać z większości warzyw. W Polsce najłatwiej dostępne są młode listki szpinaku. Jednak w sklepach coraz częściej znajdziemy także mikroliście buraka, rukoli, marchewki, rzodkiewki, kukurydzy, słonecznika, groszku czy brokułu. Rośliny możemy również wyhodować w ogródku lub na tarasie czy kuchennym parapecie. Uprawa jest bardzo prosta i szybka, a plon możemy mieć przez cały rok.

/ 5Mikroliście w kuchni

Obraz
© 123RF

Młode listki rzodkiewki mają ostry, wyrazisty smak. Sprawdzą się jako dodatek do kanapek, past na bazie twarogu czy jajek, a także jako posypka do sałatek czy kremowych zup. Drobne listki rukoli o nieco orzechowym aromacie uzupełnią przystawkę z awokado i kozim serem, a brokuł pasuje do omletów. Możemy ich także używać do dań z ryżem, makaronem i naleśników. Nadają się również jako składnik koktajli oraz pesto.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum