Warzywa w wersji mikro. Dietetyczny hit

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Mikroliście – właściwości i zastosowanie

Obraz
© 123RF

Kiełki od dawna uchodzą za synonim zdrowej diety. Teraz mają poważną konkurencję. W sklepach możemy znaleźć mikroliście. Marchewka, buraki, rukola, rzodkiewka czy sałata lodowa, ścinane jeszcze zanim osiągną dojrzałość, to zdrowy dodatek do sałatek czy kanapek.

/ 5Witaminowa bomba

Obraz
© 123RF

Moda na mikroliście zaczęła się za oceanem już w latach 80. Początkowo używano młodych listków jako dekoracji. Nic dziwnego, efektownie prezentują się na talerzu, są aromatyczne, chrupiące i smaczne. Okazało się również, że mikroliście zawierają nawet 16 razy więcej witamin i minerałów niż dojrzałe rośliny.

/ 5Mikroliście a kiełki

Obraz
© 123RF

Czym się różnią mikroliście od kiełków? Przede wszystkim mają więcej wartości odżywczych i błonnika. Inaczej się je również hoduje. Kiełki uprawiane są w wodzie, natomiast mikroliście wysiewa się do gleby. Poza tym w przypadki mikroliści jadalna jest jedynie część nadziemna, natomiast kiełki możemy jeść w całości.

/ 5Chrupiący dodatek

Obraz
© 123RF

Mikroliście możemy pozyskać z większości warzyw. W Polsce najłatwiej dostępne są młode listki szpinaku. Jednak w sklepach coraz częściej znajdziemy także mikroliście buraka, rukoli, marchewki, rzodkiewki, kukurydzy, słonecznika, groszku czy brokułu. Rośliny możemy również wyhodować w ogródku lub na tarasie czy kuchennym parapecie. Uprawa jest bardzo prosta i szybka, a plon możemy mieć przez cały rok.

/ 5Mikroliście w kuchni

Obraz
© 123RF

Młode listki rzodkiewki mają ostry, wyrazisty smak. Sprawdzą się jako dodatek do kanapek, past na bazie twarogu czy jajek, a także jako posypka do sałatek czy kremowych zup. Drobne listki rukoli o nieco orzechowym aromacie uzupełnią przystawkę z awokado i kozim serem, a brokuł pasuje do omletów. Możemy ich także używać do dań z ryżem, makaronem i naleśników. Nadają się również jako składnik koktajli oraz pesto.

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii