Warzywa w wersji mikro. Dietetyczny hit

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Mikroliście – właściwości i zastosowanie

Obraz
© 123RF

Kiełki od dawna uchodzą za synonim zdrowej diety. Teraz mają poważną konkurencję. W sklepach możemy znaleźć mikroliście. Marchewka, buraki, rukola, rzodkiewka czy sałata lodowa, ścinane jeszcze zanim osiągną dojrzałość, to zdrowy dodatek do sałatek czy kanapek.

/ 5Witaminowa bomba

Obraz
© 123RF

Moda na mikroliście zaczęła się za oceanem już w latach 80. Początkowo używano młodych listków jako dekoracji. Nic dziwnego, efektownie prezentują się na talerzu, są aromatyczne, chrupiące i smaczne. Okazało się również, że mikroliście zawierają nawet 16 razy więcej witamin i minerałów niż dojrzałe rośliny.

/ 5Mikroliście a kiełki

Obraz
© 123RF

Czym się różnią mikroliście od kiełków? Przede wszystkim mają więcej wartości odżywczych i błonnika. Inaczej się je również hoduje. Kiełki uprawiane są w wodzie, natomiast mikroliście wysiewa się do gleby. Poza tym w przypadki mikroliści jadalna jest jedynie część nadziemna, natomiast kiełki możemy jeść w całości.

/ 5Chrupiący dodatek

Obraz
© 123RF

Mikroliście możemy pozyskać z większości warzyw. W Polsce najłatwiej dostępne są młode listki szpinaku. Jednak w sklepach coraz częściej znajdziemy także mikroliście buraka, rukoli, marchewki, rzodkiewki, kukurydzy, słonecznika, groszku czy brokułu. Rośliny możemy również wyhodować w ogródku lub na tarasie czy kuchennym parapecie. Uprawa jest bardzo prosta i szybka, a plon możemy mieć przez cały rok.

/ 5Mikroliście w kuchni

Obraz
© 123RF

Młode listki rzodkiewki mają ostry, wyrazisty smak. Sprawdzą się jako dodatek do kanapek, past na bazie twarogu czy jajek, a także jako posypka do sałatek czy kremowych zup. Drobne listki rukoli o nieco orzechowym aromacie uzupełnią przystawkę z awokado i kozim serem, a brokuł pasuje do omletów. Możemy ich także używać do dań z ryżem, makaronem i naleśników. Nadają się również jako składnik koktajli oraz pesto.

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny