WAŻNE
TERAZ

Immunitet Zbigniewa Ziobry. Głosowanie w Sejmie

Warzywa w wersji mikro. Dietetyczny hit

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Mikroliście – właściwości i zastosowanie

Obraz
© 123RF

Kiełki od dawna uchodzą za synonim zdrowej diety. Teraz mają poważną konkurencję. W sklepach możemy znaleźć mikroliście. Marchewka, buraki, rukola, rzodkiewka czy sałata lodowa, ścinane jeszcze zanim osiągną dojrzałość, to zdrowy dodatek do sałatek czy kanapek.

/ 5Witaminowa bomba

Obraz
© 123RF

Moda na mikroliście zaczęła się za oceanem już w latach 80. Początkowo używano młodych listków jako dekoracji. Nic dziwnego, efektownie prezentują się na talerzu, są aromatyczne, chrupiące i smaczne. Okazało się również, że mikroliście zawierają nawet 16 razy więcej witamin i minerałów niż dojrzałe rośliny.

/ 5Mikroliście a kiełki

Obraz
© 123RF

Czym się różnią mikroliście od kiełków? Przede wszystkim mają więcej wartości odżywczych i błonnika. Inaczej się je również hoduje. Kiełki uprawiane są w wodzie, natomiast mikroliście wysiewa się do gleby. Poza tym w przypadki mikroliści jadalna jest jedynie część nadziemna, natomiast kiełki możemy jeść w całości.

/ 5Chrupiący dodatek

Obraz
© 123RF

Mikroliście możemy pozyskać z większości warzyw. W Polsce najłatwiej dostępne są młode listki szpinaku. Jednak w sklepach coraz częściej znajdziemy także mikroliście buraka, rukoli, marchewki, rzodkiewki, kukurydzy, słonecznika, groszku czy brokułu. Rośliny możemy również wyhodować w ogródku lub na tarasie czy kuchennym parapecie. Uprawa jest bardzo prosta i szybka, a plon możemy mieć przez cały rok.

/ 5Mikroliście w kuchni

Obraz
© 123RF

Młode listki rzodkiewki mają ostry, wyrazisty smak. Sprawdzą się jako dodatek do kanapek, past na bazie twarogu czy jajek, a także jako posypka do sałatek czy kremowych zup. Drobne listki rukoli o nieco orzechowym aromacie uzupełnią przystawkę z awokado i kozim serem, a brokuł pasuje do omletów. Możemy ich także używać do dań z ryżem, makaronem i naleśników. Nadają się również jako składnik koktajli oraz pesto.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika