Trwa ładowanie...

Tłusty czwartek. Jak smażyć pączki w domu?

Pączki, których Polacy zjadą na tłusty czwartek w ogromnych ilościach, najczęściej kupujemy, bo ich przygotowanie wymaga trochę wysiłku. Przede wszystkim potrzebujemy mnóstwa składników, ale nawet, gdy mamy je wszystkie i są one dobrej jakości, pączki mogą nam wyjść gumowate, albo twarde jak kamień. Jak więc smażyć pączki, by się udały? Oto nasze rady.

6
Share
Pączki powinny być lekkie i delikatnePączki powinny być lekkie i delikatneŹródło: 123RF
d266ipn
d266ipn

Ciasto na pączki - jak zrobić?

Przede wszystkim wszystko powinniśmy robić bardzo dokładnie i skrupulatnie. Trzymajmy się ściśle proporcji, nie dodawajmy pod żadnym pozorem zbyt dużo mąki! Podstawowy przepis na pączkowe ciasto składa się z: 500 gramów mąki pszennej, 50 gramów drożdży, 100 gramów masła, 100 gramów cukru, czterech żółtek, szklanki mleka, pięciu żółtek i łyżki spirytusu.

Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy cukier i drożdże. Gdy zaczną one "pracować", dodajemy mąkę, żółtka i spirytus. Ciasto mieszamy, pozostawiamy do wyrośnięcia. Powinno być luźniejsze niż zwykłe drożdżowe. Musi bardzo dobrze wyrosnąć, najlepiej dwa razy, czyli po pierwszym wyrośnięciu lekko je wyrabiamy na blacie delikatnie podsypanym mąką i pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia.

Pączków nie formujemy ręką. Wycinamy le z lekko rozwałkowanego ciasta w formie krążków i w takiej formie możemy je nadziewać. No właśnie: nadziewać pączki przed smażeniem, czy po? Można i tak, i tak. Wszystko zależy od naszych umiejętności. Przed smażeniem robimy to w sposób następujący: ciasto rozwałkowujemy dwa razy cieniej niż w przepisie (czyli na około centymetr), nakładamy dżem i przykrywamy drugim krążkiem. Oba mocno zlepiamy na brzegach. Taki sposób niesie jednak ryzyko, że dżem wypłynie i się przypali. Dlatego dla mniej wprawnych lepszą propozycją jest nadziewanie po smażeniu, po prostu nabijanie gotowych ciastek nadzieniem przy pomocy wyposażonego w metalową końcówkę rękawa cukierniczego.

Jak smażyć pączki?

I przechodzimy do najważniejszego etapu, czyli smażenia. Możemy postawić na klasykę, czyli sięgnąć po smalec, albo użyć frytury, a nawet zwykłego oleju rzepakowego. Ważne, by tłuszczu było dużo. Optymalną temperaturą smażenia jest 175 stopni C. Za niska temperatura spowoduje, nasiąkanie pączka tłuszczem, przez co będzie on niesmaczny, a z kolei zbyt wysoka sprawi, że z wierzchu pączek się spali, a w środku będzie surowy. Dlatego warto używać termometru i cały czas kontrolować temperaturą.

d266ipn

Pączki powinny być lekkie, delikatnie unosić się na powierzchni tłuszczu. Obracamy je podczas smażenia, wtedy osiągniemy efekt jasnej obrączki wokół pączka. Ciastka smażymy, aż staną się lekko rumiane. Wyjmujemy i odsączamy na ręczniku kuchennym.

Pączki możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować. I tu znów dwie proste zasady: cukrem posypujemy zimne pączki, lukrem smarujemy gorące. Jeśli tak wszystko zrobimy, będziemy cieszyć się z własnych, smacznych pączków.

Jak wykorzystać czerstwe pączki

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d266ipn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze (6)

Dzieci widzą i słyszą. #StopMowieNienawiści.
08 luty 2021,
UlaTo ile tych żółtek: 4, 5 czy razem 9?
08 luty 2021,
wwwwno to 4 czy 5 żółtek, bo się pogubiłem...
08 luty 2021,
robol z PRL-uW czasach komuny jako mlody pracownik zarabialem 3,20 zl/godzine a paczek kosztowal DWA ZLOTE. Bochenek chleba 1,6 kg kosztowal 8 zl a kostka 250 g margaryny ...Czytaj całość
Rozwiń komentarze (6)
d266ipn
d266ipn
d266ipn
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (883 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (405 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.