Na czym smażyć pączki? Ranking najlepszych tłuszczów

Dobry pączek tylko na smalcu? Tak, pod warunkiem, że nie masz uprzedzeń. Na czym jeszcze można smażyć domowe pączki? Czy ma to znaczenie dla smaku pączków? Oto ranking tłuszczów, które idealnie nadają się do smażenia karnawałowych słodkości.

Smażenie pączkówNa czym smażyć pączki? Ranking najlepszych tłuszczów
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Zgodnie z tradycją pączki muszą być smażone w głębokim tłuszczu, w wysokiej temperaturze. Odpowiednia ilość tłuszczu sprawi, że pączek będzie się smażył równomiernie oraz szybko, a wysoka temperatura zapobiegnie nasiąkaniu ciastka dodatkowymi kaloriami. W efekcie zyskamy rumiany, lekki jak chmurka, otoczony jasną obrączką pączek o delikatnym smaku i miękkim wnętrzu.

Tak, to trzeba podkreślić: wybór tłuszczu to podstawa. Zatem, w czym skąpać pączki, by zyskały miano perfekcyjnych?

Nie oliwa ani olej. Najlepszy tłuszcz do smażenia

Smalec, łój, ghee

To tłuszcze zwierzęce, które mają wysoką temperaturę dymienia, a potrawie nadają kruchość, ale niestety także i charakterystyczny smak. Polecane są do głębokiego smażenia, ponieważ zawierają przede wszystkim kwasy nasycone i jednonienasycone, więc są bezpieczne dla naszego zdrowia, nawet po podgrzaniu.

Wśród nich z uwagi na bogatą tradycję najmniej dziwi smalec, podczas gdy łój raczej kojarzy nam się z frytkami. Amatorzy kulinarnych eksperymentów mogą za to wypróbować ghee – rodzaj masła klarowanego, które w kuchni indyjskiej używane jest od stuleci.

Olej kokosowy

Choć roślinny to stabilny niczym zwierzęcy. Odporny na temperaturę, ponieważ ¾ kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym to kwasy nasycone, odporne na temperaturę.

Z powodzeniem można smażyć na nim pączki – pozwala na to wysoka temperatura dymienia, a także delikatny smak i aromat, który dobrze współgra z pączkami. Warto pamiętać, by sięgnąć po olej kokosowy rafinowany – ma wyższą temperaturę spalania niż ten nierafinowany.

Olej arachidowy

W Polsce stosunkowo drogi i z tego powodu również rzadko używany, a już na pewno nie w takich ilościach, by można było smażyć na nim pączki.

Jednak warto wspomnieć, że punkt dymienia to aż 230 stopni Celsjusza i nawet długie podgrzewanie go nie odbije się negatywnie na zdrowiu.

Olej rzepakowy

Dotychczas uznawany za najlepszy spośród tłuszczów roślinnych, bo ma wysoką temperaturę dymienia i pod tym względem zdecydowanie wypada znacznie lepiej na tle oleju słonecznikowego. Warto jednak wspomnieć, że zarówno olej rzepakowy, jak i arachidowy należą do tłuszczów, w których aż 30 procent stanowią tłuszcze wielonienasycone, które są wrażliwe na wysoką temperaturę.

Co wybrać? Warto eksperymentować, by przed tłustym czwartkiem nabrać wprawy i zadecydować, który tłuszcz jest najlepszy. Niezłym pomysłem wydaje się także zmieszanie kilku rodzajów tłuszczu – np. oleju kokosowego i rzepakowego lub smalcu i oleju rzepakowego.

Obracanie pączków podczas smażenia
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna