Na czym smażyć pączki? Ranking najlepszych tłuszczów

Dobry pączek tylko na smalcu? Tak, pod warunkiem, że nie masz uprzedzeń. Na czym jeszcze można smażyć domowe pączki? Czy ma to znaczenie dla smaku pączków? Oto ranking tłuszczów, które idealnie nadają się do smażenia karnawałowych słodkości.

Smażenie pączkówNa czym smażyć pączki? Ranking najlepszych tłuszczów
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Zgodnie z tradycją pączki muszą być smażone w głębokim tłuszczu, w wysokiej temperaturze. Odpowiednia ilość tłuszczu sprawi, że pączek będzie się smażył równomiernie oraz szybko, a wysoka temperatura zapobiegnie nasiąkaniu ciastka dodatkowymi kaloriami. W efekcie zyskamy rumiany, lekki jak chmurka, otoczony jasną obrączką pączek o delikatnym smaku i miękkim wnętrzu.

Tak, to trzeba podkreślić: wybór tłuszczu to podstawa. Zatem, w czym skąpać pączki, by zyskały miano perfekcyjnych?

Nie oliwa ani olej. Najlepszy tłuszcz do smażenia

Smalec, łój, ghee

To tłuszcze zwierzęce, które mają wysoką temperaturę dymienia, a potrawie nadają kruchość, ale niestety także i charakterystyczny smak. Polecane są do głębokiego smażenia, ponieważ zawierają przede wszystkim kwasy nasycone i jednonienasycone, więc są bezpieczne dla naszego zdrowia, nawet po podgrzaniu.

Wśród nich z uwagi na bogatą tradycję najmniej dziwi smalec, podczas gdy łój raczej kojarzy nam się z frytkami. Amatorzy kulinarnych eksperymentów mogą za to wypróbować ghee – rodzaj masła klarowanego, które w kuchni indyjskiej używane jest od stuleci.

Olej kokosowy

Choć roślinny to stabilny niczym zwierzęcy. Odporny na temperaturę, ponieważ ¾ kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym to kwasy nasycone, odporne na temperaturę.

Z powodzeniem można smażyć na nim pączki – pozwala na to wysoka temperatura dymienia, a także delikatny smak i aromat, który dobrze współgra z pączkami. Warto pamiętać, by sięgnąć po olej kokosowy rafinowany – ma wyższą temperaturę spalania niż ten nierafinowany.

Olej arachidowy

W Polsce stosunkowo drogi i z tego powodu również rzadko używany, a już na pewno nie w takich ilościach, by można było smażyć na nim pączki.

Jednak warto wspomnieć, że punkt dymienia to aż 230 stopni Celsjusza i nawet długie podgrzewanie go nie odbije się negatywnie na zdrowiu.

Olej rzepakowy

Dotychczas uznawany za najlepszy spośród tłuszczów roślinnych, bo ma wysoką temperaturę dymienia i pod tym względem zdecydowanie wypada znacznie lepiej na tle oleju słonecznikowego. Warto jednak wspomnieć, że zarówno olej rzepakowy, jak i arachidowy należą do tłuszczów, w których aż 30 procent stanowią tłuszcze wielonienasycone, które są wrażliwe na wysoką temperaturę.

Co wybrać? Warto eksperymentować, by przed tłustym czwartkiem nabrać wprawy i zadecydować, który tłuszcz jest najlepszy. Niezłym pomysłem wydaje się także zmieszanie kilku rodzajów tłuszczu – np. oleju kokosowego i rzepakowego lub smalcu i oleju rzepakowego.

Obracanie pączków podczas smażenia
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯