Szynka wędzona gotowana – krok po kroku

Na polskim stole królują różnego rodzaju mięsa. Najczęściej kupujemy gotowe wędliny, jednak w ostatnim czasie coraz trudniej znaleźć dobrej jakości wędzonki w rozsądnej cenie. Nic więc dziwnego, że próbujemy swoich sił w samodzielnym wędzeniu i gotowaniu mięs. Są one nie tylko o niebo smaczniejsze niż te kupowane, ale też zdrowsze. Jak samodzielnie przygotować szynkę wędzoną gotowaną? Oto przepis w kilku prostych krokach.

SzynkaDomowa szynka to prawdziwy rarytas
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szynka wędzona gotowana – krok pierwszy

Przygotowujemy niezbędne składniki:

  • 3-5 kg szynki wieprzowej bez kości,
  • 300 g soli peklującej,
  • 1,2 l przegotowanej i wystudzonej wody,
  • 1,5 l wywaru przygotowanego z 10 liści laurowych, garści ziela angielskiego, 1 główki czosnku oraz 1,5 l wody,

a dodatkowo:

  • 10 liści laurowych,
  • garść ziela angielskiego,
  • 11 łyżeczek soli kuchennej,

które wrzucimy do gotowania uwędzonej szynki.

Kotlety z kurczaka i pieczarek. Pyszny pomysł na obiad

Szynka wędzona gotowana – krok drugi

Jeśli już mamy przygotowane potrzebne składniki, zabieramy się do przygotowania wywaru. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody i wrzucamy do niego liście laurowe oraz ziele angielskie wcześniej zmiażdżone. Całość zagotowujemy i gotujemy przez 15 minut. Wywar przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy lekko przestygnie, dodajemy do niego przeciśnięty czosnek i znów zostawiamy na ok. godzinę.

Po tym czasie wywar przecedzamy przez gazę, zostawiając miazgę w osobnym pojemniku. Jeśli wywaru jest mniej niż 1,5 litra, uzupełniamy go przegotowaną wodą.

Następnie przygotowujemy solankę peklującą. Do dużej miski wsypujemy sól peklującą i wlewamy 1,2 l przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy i studzimy.

Szynkę bez kości nastrzykujemy solanką. Robimy ok. 10 nastrzyknięć. Dobrze, by miała na sobie nieco tłuszczu, bo po uwędzeniu i ugotowaniu będzie smaczniejsza. Do dużego garnka na samo dno wsypujemy trochę miazgi zostawionej z wywaru. Układamy na tym szynkę. Pozostałą częścią miazgi smarujemy mięso z wierzchu.

Solanką, która została nam po nastrzykiwaniu, zalewamy szynkę. Stawiamy na niej talerz, który obciążamy 5-litrową butelką napełnioną wodą. Mięso musi być całe zanurzone w solance.

Garnek powinien przez 4 dni stać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.

Po tym czasie mięso wyjmujemy z garnka i opłukujemy w zimnej wodzie. Szynkę sznurujemy nićmi wędliniarskimi albo wkładamy w specjalną siatkę. Zawieszamy tak przygotowaną szynkę w chłodnym miejscu na 12 godzin, by pozbyć się nadmiaru solanki.

Szynka domowa
© Adobe Stock

Szynka wędzona gotowana – krok trzeci

Nadszedł czas wędzenia. Do tego etapu można wykorzystać specjalnego wędzarko-grilla albo też zwykłą wędzarnię, jeśli mamy miejsce, żeby sobie taką wybudować. W dolnej części umieszczamy brykiet węgla drzewnego i podpalamy. Gdy jest on już wystarczająco dobrze rozgrzany i rozżarzony, w górnej części wieszamy naszą szynkę na kiju wędzarniczym.

Przez ok. 1-4 godziny osuszamy mięso przy otwartej wędzarni i bez dymu. Ten etap wędzenia kończymy w momencie, gdy szynka jest zupełnie sucha, a jej zewnętrzna część staje się szorstka, a nawet przypieczona.

Wtedy na brykiet wsypujemy wiórka, tzw. zrębki wędzarnicze z różnego rodzaju aromatycznych drzew liściastych – wiśni, czereśni, jabłoni, klonu, buka itp. wymieszane wcześniej z wodą. W zależności od wybranych zrębków, które można kupić w sklepie, zmienia się kolor i zapach przygotowywanego przez nas mięsa. Zrębki powinny przykryć cały węgiel, pozostawiwszy żar widoczny tylko po brzegach.

Następnie zamykamy drzwiczki wędzarni i/lub pokrywę. Na tym etapie nie można dopuścić do tego, by temperatura wewnątrz przekroczyła 80 stopni. Jeśli zaczyna rosnąć za bardzo, otwieramy drzwiczki i rozgarniamy drewno albo dosypujemy nieco mokrego, by zmniejszyć żar. Takie wędzenie powinno trwać ok. 3 godziny.

Szynka wędzona gotowana – krok czwarty

Jeśli uwędzimy szynkę w ten sposób, jest ona jeszcze surowa w środku i należy ją ugotować. Dzięki takiemu postępowaniu będzie ona soczysta i krucha. Przystępujemy więc do gotowania.

Do garnka wlewamy ok. 5 litrów wody. Wsypujemy ok. 10 liści laurowych, garść rozdrobnionego ziela angielskiego i ok. 11 łyżeczek soli. Całość doprowadzamy do wrzenia i wkładamy do środka uwędzoną szynkę. Po ok. 10 minutach zmniejszamy gaz. Woda powinna mieć ok. 80-90 stopni.

Warto zaopatrzyć się w termometr bagnetowy, na którym można ustawić maksymalną temperaturę mięsa. Wtedy z łatwością dopilnujemy naszej szynki. Sondę takiego elektronicznego termometru wbijamy w mięso i ustawiamy go na 72 stopnie. Gdy szynka osiągnie tę temperaturę, sygnał dźwiękowy nas o tym powiadomi. Wtedy wyjmujemy szynkę z wody i opłukujemy wstępnie w gorącej, a potem w zimnej wodzie.

Mięso wieszamy w chłodnym miejscu, np. w piwniczce, by wystygła. Przechowujemy w lodówce. Można ją też mrozić.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯