Domowe wędliny lepsze niż kupowane. Jak je zrobić?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Sprawdzone przepisy

Obraz
© 123RF

Czytanie etykiet powoli staje się normą. Studiując skład produktów, szybko dowiadujemy się, czy mamy do czynienia z naturalną żywnością dobrej jakości, czy wprost przeciwnie. Dotyczy to także wędlin, często nastrzykiwanych substancjami nie mającymi nic wspólnego ze zdrowym, ekologicznym żywieniem.

Na szczęście mamy wybór. Na rynku dostaniemy wędliny wysokiej jakości. Możemy też przygotować je samodzielnie, zyskując 100 proc. pewność odnośnie ich składu.
Może się wydawać, że domowa produkcja wędlin jest trudna. Nic bardziej mylnego. Wystarczy trochę czasu, odpowiednich naczyń i przypraw, by przygotować wyborne domowe produkty mięsne. Oto kilka naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Salceson

Obraz
© 123RF

Nie wszyscy przepadają za salcesonem. Jest to jednak wędlina wyjątkowo smaczna, charakterystyczna dla kuchni północnej i środkowej Europy. Produkty na salceson są tanie, a efekt końcowy znakomity. Potrzebujemy: pół wieprzowej głowy, ozorek wołowy, golonka wieprzowa, włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler i por), liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, gorczyca w ziarnach, sól. Przygotowanie: głowę, ozorek i golonkę myjemy dokładnie, usuwamy włosy i wkładamy do dużego garnka. Dodajemy oczyszczoną włoszczyznę, przyprawy, wszystko zalewamy wodą i gotujemy na małym gazie dwie-trzy godziny. Studzimy i obieramy mięso z kości, a ozorek obieramy ze skóry. Kroimy drobno. Wywar odcedzamy. Do grubego jelita lub plastikowej butelki przeciętej w poprzek na pół wlewamy wywar z mięsem. Studzimy w lodówce aż salceson się zetnie.

/ 6Biała kiełbasa

Obraz

Podstawowym przepisem na kiełbasę, zarówno tę do gotowania, jak i wędzenia, jest receptura na białą kiełbasę. Składniki: kilogram podgardla wieprzowego, kilogram szynki wieprzowej, majeranek, kilka ząbków czosnku, pieprz mielony, sól, jelita barania. Mięso i czosnek mielimy w maszynce do mięsa o średnich oczkach. Doprawiamy masę majerankiem, czosnkiem i solą, dolewamy szklankę bardzo zimnej wody i wyrabiamy dokładnie. W maszynce do mięsa umieszczamy nakładkę do nadziewania kiełbasy. Jelita moczymy w wodzie i naciągamy na nakładkę. Nadziewamy je delikatnie i formujemy kiełbaski. Parzymy je w wodzie o temperaturze 80 stopni C przez kilkanaście minut.

/ 6Golonka z szynkowaru

Obraz
© 123RF

Szynkowar to naczynie, które jest coraz bardziej popularne. Składa się z metalowego cylindra i przykrywki ze sprężynką, która ułatwia dociskanie przygotowywanych produktów. W szynkowarach najczęściej robi się wszelkiego rodzaju mielonki, ale gotowana w nim golonka też jest znakomita. Potrzebujemy: dwie duże golonki, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól peklową, sól kamienną. Z golonki usuwamy kości i kroimy ją w grube kawałki. Wkładamy do miski, dodajemy posiekany czosnek i przyprawy. Na koniec wsypujemy dwie łyżki soli peklującej i wszystko mieszamy. Wkładamy do lodówki na dwie doby. Po tym czasie wyjmujemy, wkładamy wszystko do woreczka, który jest częścią szynkowaru, dociskamy mocno i gotujemy w wodzie o temperaturze 75 stopni C przez trzy godziny. Schładzamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso z woreczka i kroimy na plasterki.

/ 6Schab pieczony

Obraz
© 123RF

Nie każda wędlina musi być wędzona, parzona lub traktowana substancjami peklującymi. Pieczony schab to jedna z najbardziej tradycyjnych polskich wędlin. Składniki: półtorakilogramowy kawałek schabu, czosnek, cebula, majeranek, ziele angielskie, kolendra w ziarnach, pieprz, sól. Mięso smarujemy posiekanym czosnkiem, posypujemy przyprawami i obkładamy cebulą. Wstawiamy do lodówki na cała noc. Wyjmujemy, smarujemy olejem, układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

/ 6Domowa kaszanka

Obraz
© 123RF

Ci, którzy mają ochotę pobawić się w robienie wędlin, na pewno spróbują przygotować domową kaszankę. Nie jest to trudne, jeśli zdobędziemy u rzeźnika świeżą wieprzową krew. Składniki: pół litra krwi, wątroba wieprzowa, nerki wieprzowe, kasza gryczana, wywar warzywny, majeranek, czosnek, sól, pieprz, jelita. Podroby gotujemy w osolonym wywarze do miękkości, studzimy i mielimy. Kaszę gotujemy we wrzątku. Zimną dodajemy do mielonych podrobów. Wlewamy do masy krew, szklankę wywaru warzywnego, doprawiamy i mieszamy. Przy pomocy nakładki na maszynkę do mięsa nabijamy luźno jelita i parzymy kaszanki w wodzie o temp. 80 stopni C. godzinę.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść