Trwa ładowanie...

Solanka do mięsa. Zapomniany sposób na domowe wędliny

Solenie mięsa to metoda nie tyle tradycyjna, co wręcz archaiczna. Niegdyś służyła do przedłużenia trwałości mięsa, które, jak wiadomo podlega szybkiemu psuciu się. Wynalezienie innych metod przechowywania mięsa i jego wyrobów sprawiło, że dziś solanka została zapomniana. A szkoda.

Solanka do mięsaSolanka do mięsaŹródło: 123RF
d626yay
d626yay

Solanka do mięsa – czym jest i czemu służy?

Poza wspomnianym już przedłużeniem trwałości mięsa, solanka sprawia, że mięso staje się kruche, aromatyczne i soczyste.

Czym właściwie jest solanka? Jest roztworem wody i soli w odpowiednich proporcjach oraz dodatków polepszających smak i trwałość wyrobu – w przypadku solanek przemysłowych. Ta domowa powinna zawierać tylko sól, wodę i ewentualnie zioła oraz przyprawy.

W przemyśle masarskim istnieją 3 metody peklowania mięsa – pierwsza to moczenie go w roztworze soli, druga polega na ostrzykiwaniu wierzchniej warstwy mięsa solanką i trzecia – łącząca obie metody. Do użytku domowego zdecydowanie wystarczająca będzie metoda pierwsza.

Minusy wędzenia mięs. Uważaj na rakotwórcze związki

Solanka – wybór produktu

Generalnie do solanki można włożyć każdy rodzaj mięsa – wołowinę, wieprzowinę, drób, a nawet ryby. Niektóre, jak np. dziczyzna czy baranina, wręcz jej wymagają, by mięso nie było twarde lub łykowate.

d626yay

Jednak dodatki do solanki, a także czas peklowania mięsa zależny jest oczywiście od jego rodzaju. I tak ryba w solance powinna leżakować dosłownie kilka minut, podczas gdy wołowina – nawet kilka dni.

Solanka do mięsa – przepis podstawowy

Przepis na solankę jest banalny, jedyne o czym trzeba pamiętać to proporcje – tych należy trzymać się z aptekarską dokładnością.

  • 1 l wody
  • 40 g soli
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

W przegotowanej, wciąż ciepłej wodzie należy rozpuścić sól kuchenną i dodać przyprawy. Po ostygnięciu, zalać mięso umieszczone w głębokim naczyniu tak, aby nie wystawało ponad powierzchnię płynu. Przyjmuje się, że na 1kg mięsa potrzebny będzie 1l solanki. Mięso wstawiamy do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin, po upływie których mięso należy osuszyć i przygotować do dowolnej obróbki cieplnej.

d626yay

Dodatki smakowe do solanki można dowolnie modyfikując, kierując się zasadą takiego doboru ziół do rodzaju mięsa, by jego smaku nie zabić, a delikatnie podkreślić.

Do drobiu pasują łagodne zioła i przyprawy, takie jak tymianek, trawa cytrynowa czy oregano, wieprzowina z kolei lubi majeranek, szałwię, cząber oraz kminek, podczas gdy do ryby wystarczy suszony koperek lub biały pieprz. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by z solanką poeksperymentować, dodając również inne zioła czy przyprawy takie jak papryka wędzona czy zielona czubryca.

Boczek domowej roboty 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d626yay
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d626yay
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d626yay
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj