Solanka do mięsa. Zapomniany sposób na domowe wędliny

Solenie mięsa to metoda nie tyle tradycyjna, co wręcz archaiczna. Niegdyś służyła do przedłużenia trwałości mięsa, które, jak wiadomo podlega szybkiemu psuciu się. Wynalezienie innych metod przechowywania mięsa i jego wyrobów sprawiło, że dziś solanka została zapomniana. A szkoda.

Surowe mięso z przyprawamiSolanka do mięsa
Źródło zdjęć: © 123RF

Solanka do mięsa – czym jest i czemu służy?

Poza wspomnianym już przedłużeniem trwałości mięsa, solanka sprawia, że mięso staje się kruche, aromatyczne i soczyste.

Czym właściwie jest solanka? Jest roztworem wody i soli w odpowiednich proporcjach oraz dodatków polepszających smak i trwałość wyrobu – w przypadku solanek przemysłowych. Ta domowa powinna zawierać tylko sól, wodę i ewentualnie zioła oraz przyprawy.

W przemyśle masarskim istnieją 3 metody peklowania mięsa – pierwsza to moczenie go w roztworze soli, druga polega na ostrzykiwaniu wierzchniej warstwy mięsa solanką i trzecia – łącząca obie metody. Do użytku domowego zdecydowanie wystarczająca będzie metoda pierwsza.

Minusy wędzenia mięs. Uważaj na rakotwórcze związki

Solanka – wybór produktu

Generalnie do solanki można włożyć każdy rodzaj mięsa – wołowinę, wieprzowinę, drób, a nawet ryby. Niektóre, jak np. dziczyzna czy baranina, wręcz jej wymagają, by mięso nie było twarde lub łykowate.

Jednak dodatki do solanki, a także czas peklowania mięsa zależny jest oczywiście od jego rodzaju. I tak ryba w solance powinna leżakować dosłownie kilka minut, podczas gdy wołowina – nawet kilka dni.

Solanka do mięsa – przepis podstawowy

Przepis na solankę jest banalny, jedyne o czym trzeba pamiętać to proporcje – tych należy trzymać się z aptekarską dokładnością.

  • 1 l wody
  • 40 g soli
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

W przegotowanej, wciąż ciepłej wodzie należy rozpuścić sól kuchenną i dodać przyprawy. Po ostygnięciu, zalać mięso umieszczone w głębokim naczyniu tak, aby nie wystawało ponad powierzchnię płynu. Przyjmuje się, że na 1kg mięsa potrzebny będzie 1l solanki. Mięso wstawiamy do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin, po upływie których mięso należy osuszyć i przygotować do dowolnej obróbki cieplnej.

Dodatki smakowe do solanki można dowolnie modyfikując, kierując się zasadą takiego doboru ziół do rodzaju mięsa, by jego smaku nie zabić, a delikatnie podkreślić.

Do drobiu pasują łagodne zioła i przyprawy, takie jak tymianek, trawa cytrynowa czy oregano, wieprzowina z kolei lubi majeranek, szałwię, cząber oraz kminek, podczas gdy do ryby wystarczy suszony koperek lub biały pieprz. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by z solanką poeksperymentować, dodając również inne zioła czy przyprawy takie jak papryka wędzona czy zielona czubryca.

Boczek domowej roboty
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości