Solanka do mięsa. Zapomniany sposób na domowe wędliny

Solenie mięsa to metoda nie tyle tradycyjna, co wręcz archaiczna. Niegdyś służyła do przedłużenia trwałości mięsa, które, jak wiadomo podlega szybkiemu psuciu się. Wynalezienie innych metod przechowywania mięsa i jego wyrobów sprawiło, że dziś solanka została zapomniana. A szkoda.

Surowe mięso z przyprawamiSolanka do mięsa
Źródło zdjęć: © 123RF

Solanka do mięsa – czym jest i czemu służy?

Poza wspomnianym już przedłużeniem trwałości mięsa, solanka sprawia, że mięso staje się kruche, aromatyczne i soczyste.

Czym właściwie jest solanka? Jest roztworem wody i soli w odpowiednich proporcjach oraz dodatków polepszających smak i trwałość wyrobu – w przypadku solanek przemysłowych. Ta domowa powinna zawierać tylko sól, wodę i ewentualnie zioła oraz przyprawy.

W przemyśle masarskim istnieją 3 metody peklowania mięsa – pierwsza to moczenie go w roztworze soli, druga polega na ostrzykiwaniu wierzchniej warstwy mięsa solanką i trzecia – łącząca obie metody. Do użytku domowego zdecydowanie wystarczająca będzie metoda pierwsza.

Minusy wędzenia mięs. Uważaj na rakotwórcze związki

Solanka – wybór produktu

Generalnie do solanki można włożyć każdy rodzaj mięsa – wołowinę, wieprzowinę, drób, a nawet ryby. Niektóre, jak np. dziczyzna czy baranina, wręcz jej wymagają, by mięso nie było twarde lub łykowate.

Jednak dodatki do solanki, a także czas peklowania mięsa zależny jest oczywiście od jego rodzaju. I tak ryba w solance powinna leżakować dosłownie kilka minut, podczas gdy wołowina – nawet kilka dni.

Solanka do mięsa – przepis podstawowy

Przepis na solankę jest banalny, jedyne o czym trzeba pamiętać to proporcje – tych należy trzymać się z aptekarską dokładnością.

  • 1 l wody
  • 40 g soli
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

W przegotowanej, wciąż ciepłej wodzie należy rozpuścić sól kuchenną i dodać przyprawy. Po ostygnięciu, zalać mięso umieszczone w głębokim naczyniu tak, aby nie wystawało ponad powierzchnię płynu. Przyjmuje się, że na 1kg mięsa potrzebny będzie 1l solanki. Mięso wstawiamy do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin, po upływie których mięso należy osuszyć i przygotować do dowolnej obróbki cieplnej.

Dodatki smakowe do solanki można dowolnie modyfikując, kierując się zasadą takiego doboru ziół do rodzaju mięsa, by jego smaku nie zabić, a delikatnie podkreślić.

Do drobiu pasują łagodne zioła i przyprawy, takie jak tymianek, trawa cytrynowa czy oregano, wieprzowina z kolei lubi majeranek, szałwię, cząber oraz kminek, podczas gdy do ryby wystarczy suszony koperek lub biały pieprz. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by z solanką poeksperymentować, dodając również inne zioła czy przyprawy takie jak papryka wędzona czy zielona czubryca.

Boczek domowej roboty
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie