Szybkie i efektowne przekąski na Andrzejki
Organizujesz imprezę andrzejkową i nie masz czasu na długie gotowanie? Niebiański pudding chia możesz zrobić dzień wcześniej, a przed podaniem tylko udekorować ulubionymi owocami. W dniu imprezy przygotuj kolorowe i chrupiące Spring rolls oraz Szaszłyki z kurczakiem i cukinią, które świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Skorzystaj z przepisów stworzonych przez kucharzy marki House of Asia i zaskocz gości pysznymi, efektownymi przekąskami.
Niebiański pudding chia z mleczkiem kokosowym i owocam
Liczba porcji: 2
Czas 15 min. + ok. 3 godz. w lodówce
Składniki:
- 3,5 łyżeczki nasion chia
- 400 ml mleczka kokosowego 5-7 proc.
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka niebieskiej spiruliny “Blue Majik”
- ½ banana
- sezonowe owoce do przybrania
Sposób przygotowania:
- Nasiona chia zalej połową mleczka kokosowego i dodaj ½ łyżeczki spiruliny, aby uzyskać niebieski kolor. Wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin.
- Schłodzony pudding z chia przełóż do wysokich szklanek wypełniając je do połowy. Ścianki szklanek możesz ozdobić cienkimi plasterkami figi.
- Zblenduj pozostałe mleczko kokosowe, banana i ½ łyżeczki spiruliny. Tak przygotowane smoothie wlej do szklanek z puddingiem uważając, by warstwy się nie połączyły. Odstaw na 30 min. do lodówki.
- Przed podaniem udekoruj owocami sezonowymi
Spring rolls z łososiem, makaronem vermicelli i sokiem z limonki
Liczba porcji: 2
Czas 15 min.
Składniki:
- 1 opakowanie papieru ryżowego
- 1 opakowanie makaronu vermicelli
- 100g wędzonego łososia
- 1 papryka czerwona pokrojona w cienkie słupki
- 1 mango pokrojone w cienkie słupki
- 50g poszatkowanej kapusty czerwonej
- 1 sałata masłowa
- 50 g kiełków
Sos:
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka kolendry pociętej
- 1 łyżeczka cukru kokosowego lub brązowego
- ½ łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
Sposób przygotowania:
- Makaron przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Papier ryżowy rozłóż na talerzu, zwilż wodą, ułóż sałatę, trochę papryki , paski mango, kapustę, makaron, łososia i kiełki.
- Zwiń w rulonik, szczelnie zamknięty na brzegach.
- Wymieszaj wszystkie składniki sosu i zajadaj ze smakiem.
Szaszłyk z kurczakiem i cukinią w sosie sambal oelek
Liczba porcji: 2
Czas 15 min. + 30 min. na marynowanie
Składniki:
- 2 łyżki sosu sambal oelek
- 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- 1 cukinia pokrojona wzdłuż na cienkie plastry
- 300g piersi kurczaka pokrojonej w cienkie paski wielkości plastrów cukinii
- 1 łyżeczka soli do marynowania
- 6 patyczków szaszłykowych
Sposób przygotowania:
- Plastry cukinii rozłóż na płasko i posyp delikatnie solą, pozostaw na 15 min do zmięknięcia. Po tym czasie wytrzyj dobrze ręcznikiem papierowym.
- Pokrojonego kurczaka marynuj w sambal oelek przez ok. 15 min.
- Na każdym plastrze cukinii ułóż plaster kurczaka i zroluj jak najściślej to możliwe. Roladkę przekrój równo na pół.
- Połówki roladek nabijak kolejno na patyki szaszłykowe.
- Smaż na średnim ogniu po 4-5 min. z każdej strony.