Syrop z mniszka lekarskiego. Domowy eliksir zdrowia
Mniszek lekarski jest bogatym źródłem witaminy A, B, C i D. Miodek z mniszka lekarskiego to rodzaj gęstego syropu, który z łatwością przygotujemy w domu. To nie tylko środek na przeziębienia, ale także znakomity dodatek do wypieków i deserów.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
- 1-litrowy słoik kwiatów mniszka lekarskiego
- 1 kg cukru
- 1 łyżeczka spirytusu lub wódki (opcjonalnie)
W pojemniku o pojemności 1½ litra warstwowo ułóż kwiaty mniszka lekarskiego i cukier. Pojemnik, najlepiej szklany, postaw w ciepłym miejscu, na przykład na parapecie (ale nie bezpośrednio na słońcu!). Po kilku godzinach kwiaty powinny puścić sok. Co jakiś czas potrząsaj pojemnikiem. Po kilku dniach (wszystko zależy od temperatury i surowca) na dnie słoika zgromadzi się sok, a kwiaty z górnej warstwy ściemnieją. Zlej gęsty sok. Jeżeli chcesz otrzymać gęsty syrop bogaty w minerały, to odparuj całość na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeżeli chcesz uzyskać syrop na kaszel, to do zlanego soku dodaj 1 łyżeczkę wódki lub spirytusu. Butelkuj i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Przepis pochodzi z książki "Zdrowie z natury. Kawy i herbaty z łąk i lasów"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania |
Podziel się opinią
Komentarze