Świętujemy dzień św. Marcina!

Tradycyjnie rogale marcińskie to przysmak z wielowiekową tradycją. Najlepsze wypiekane są w Poznaniu, jednak nie każdemu jest blisko do stolicy Wielkopolski, a tradycja wypiekania rogali marcińskich warta jest podtrzymania nie tylko ze względu na walory smakowe ? ciastu z nadzieniem z białego maku i pysznych bakalii chyba nikt się nie oprze.

Świętujemy dzień św. Marcina!
Źródło zdjęć: © materiały prasowe | materiały prasowe
SKOMENTUJ

Zacznijmy od ciasta drożdżowego:
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżka drożdży (najlepiej suche)
1 całe jajo
pół łyżeczki tartej wanilii
3,5 szklanki mąki
3 łyżki cukru
szczypta soli
225 g masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta)

Suche drożdże wsypać do mleka, zostawić na kilka minut, aby się rozpuściły i dobrze wymieszać. Następnie dodajemy jajko i wanilię.
Mąkę, cukier, sól mieszamy w dużej misce i dodajemy masło (2 łyżki). Całość rozcieramy. Kiedy masa jest gotowa, mieszając dodajemy rozczyn z drożdży. Tak przygotowane ciasto przekładamy na stolnicę lub stół i krótko wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto powinno być lepiące i chłodne. Przykryte folią odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Schłodzone ciasto wałkujemy w prostokąt o wymiarach 30x15 cm krótszym bokiem u podstawy. Pozostałą część masła należy rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić 1-2 cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, jak składamy kartkę papieru. Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkować w prostokąt 25x17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Schładzać przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na całą noc. Z lodówki wyjąć ok. 20 minut przed robieniem rogalików.

*A teraz nadzienie: *
30 dag białego maku
10 dag masy marcepanowej
3/4 szklanki cukru pudru
10 dag dobrze wysuszonych i chrupiących orzechów włoskich (najlepiej Bakalland)
10 dag zblanszowanych dużych migdałów (najlepiej Bakalland)
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki

*I na koniec: *
jajo roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
posiekane orzeszki lub migdały do posypania

Mak i orzechy parzymy gorącą wodą, po 15 minutach odcedzamy i osączamy. Całość mielimy dwukrotnie razem z migdałami. Masę marcepanową rozcieramy z cukrem pudrem, dodajemy zmielony z bakaliami mak, pokruszone biszkopty i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze mieszamy, dodając śmietanę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda.
Ciasto na rogaliki wałkujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65x34 cm i przecinamy wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek kroimy na 12 trójkątów. Rozsmarowujemy nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta – zwijamy rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożone na blaszce należy przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C, wyrośnięte rogale smarujemy jajem roztrzepanym z mlekiem i pieczemy ok. 20 minut, aż się ładnie zezłocą. Ciepłe polewamy lukrem i posypujemy orzeszkami lub posiekanymi migdałami.

informacja prasowa

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki