Sprawdzone pomysły na makarony
Miłośników makaronów z całą pewnością znalazłoby się całe mnóstwo. I to na całym świecie. Można je jeść zarówno na słono, jak i na słodko. Doskonale smakują jako osobne danie, w zapiekankach czy sałatkach, a nawet w banalnej zupie.
Są też świetnym pomysłem na obiad, bo z reguły nie są czasochłonne, ani zbyt drogie. Nie są również trudne w przygotowaniu, za to wyśmienice smakują. Poniżej prezentujemy kilka sprawdzonych pomysłów na makaronowe dania, które nadają się zarówno na solidy obiad, jak i na szybkie danie jednogarnkowe, gdy zabrakło nam czasu lub pomysłu na coś bardziej wyszukanego.
Łazanki
*Składniki: *pół główki kapusty, 1 kostka rosołowa, 0,5 kg pieczarek, 30 dag boczku wędzonego, 1 duża cebula, ¾ opakowania łazanek, sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie: Kapustę posiekać, zagotować wodę w garnku z dodatkiem kostki. Kapustę włożyć do wrzątku i gotować do miękkości. Ugotować makaron. W międzyczasie pokroić boczek i podsmażyć go na patelni. Cebulę drobno posiekać i dorzucić do boczku. Na koniec do tego wsypać pokrojone pieczarki. Całość podsmażać, doprawić solą, pieprzem i papryką. Po kilku minutach dodać przecedzoną kapustę, podsmażyć. Dodać makaron i całość wymieszać.
Spaghetti po bolońsku
Cebule obrać, posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Do tego wrzucić mięso mielone, podsmażać na dużym ogniu kilka minut, doprawić łyżeczką soli. Gdy mięso już dojdzie wlać wrzątek, wsypać łyżeczkę bazyli, oregano i vegety. Dusić całość pod przykryciem przez kilka minut. Po tym czasie dodać pomidory i dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze kilkanaście minut. Pod koniec można dodać mąkę ziemniaczaną, by sos był bardziej gęsty.
Zapiekanka z makaronem i jajkami
Składniki:1 opakowanie makaronu (np. świderki), 30 dag szynki gotowanej, 6 jajek ugotowanych na twardo, 0,5 kg pieczarek, 30-40 dag żółtego sera, zioła prowansalskie (mogą być inne wg uznania), , sól i pieprz
Makaron i jajka ugotować. Cebulkę posiekać, podsmażyć, następnie dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę, na koniec pieczarki. Ser zetrzeć na dużych oczkach. Sporej wielkości naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wsypać makaron, zawartość patelni, utarty ser, a do tego zetrzeć na dużych oczkach jajka. Wszystko przemieszać, doprawić. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika - zapiekać ok. 25 minut w 180ºC.
Makaron ze szpinakiem
Składniki:1 opakowanie makaronu z pełnego ziarna, 1 opakowanie mrożonego szpinaku, łyżka masła, pół kubka kwaśnej śmietany, mała cebulka, ząbek czosnku, 20 dag żółtego sera (wyrazistego w smaku) sól, pieprz
Makaron ugotować. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić drobniutko posiekaną cebulkę. Gdy się cebula zeszkli dodać szpinak. Kiedy szpinak się rozmrozi, podgrzewać jeszcze aż woda odparuje, posolić i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać śmietanę i starty żółty ser. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Połączyć z makaronem i gotowe.
Makaron z tuńczykiem
Składniki:¾ opakowania makaronu *(np. penne), *2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
1 cebula, 2 serki topione ziołowe, 4 łyżki kwaśnej śmietany, sól, pieprz, pół pęczka natki pietruszki
Wykonanie: Cebulę posiekać dość drobno, podsmażyć na maśle. Gdy się zeszkli dodać odsączonego tuńczyka i wszystko razem przesmażyć przez kilka minut. Następnie dodać serki i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać, jeszcze chwilę trzymać na ogniu. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie doprawić solą czy pieprzem. Połączyć z makaronem.