Trwa ładowanie...

Solisz rosół na początku czy pod koniec gotowania? To może mieć wpływ na smak zupy

Nie ma nic lepszego niż talerzy aromatycznego, parującego rosołu. Idealny rosół powinien być klarowny i esencjonalny. Okazuje się, że podczas gotowania możemy popełnić wiele błędów, które negatywnie wpływają na smak zupy. Jak ich uniknąć? Oto krótki poradnik.

Solisz rosół przed czy po ugotowaniu?Solisz rosół przed czy po ugotowaniu?Źródło: 123RF
d40q3kc
d40q3kc

Rosół - składniki

Podstawą rosołu jest dobrej jakości mięso. Klasyczny rosół gotuje się na wołowinie i drobiu. Najlepsza będzie wiejska kura, a nie porcje rosołowe czy udka kurczaka z supermarketu. Do tego wołowy szponder lub łata. W żadnym wypadku nie powinniśmy używać wieprzowiny.

Rosół - do jakiej wody wrzucić mięso

Mięso zalewamy zimną wodą. W przeciwnym razie wywar może stać się mętny. Ponadto, jeśli użyjemy zimnej wody, rosół stanie się bardziej esencjonalny i aromatyczny, ponieważ przeniknie do niego więcej smaku. Powoli doprowadzamy wodę do wrzenia. Kiedy na jej powierzchni pojawią się tzw. szumowiny, zbieramy je z pomocą łyżki cedzakowej i dodajemy przyprawy - ziele angielskie i liście laurowe.

Jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu

Obrane warzywa dodajemy dopiero po upływie ok. 1,5 godziny. Na pięć litrów rosołu wystarczą: 4 marchewki, 3 pietruszki, pół sporego selera i pora. Jeśli chcemy, by zupa miała bardziej wyrazisty kolor, warto wrzucić opaloną cebulę. Sprawi, że bulion ma piękny, złocisto-brązowy kolor i głęboki smak.

d40q3kc

Rosół nie lubi pośpiechu. Zupa ma "mrugać" na najmniejszym ogniu. Im dłużej, tym lepiej. Chodzi o to, by wydobyć wszystkie aromaty mięsa, warzyw i przypraw. Wywar musi pozostać klarowny. Lepiej nie dodawać mięsa zamrożonego lub rozmrażanego na szybko w mikrofalówce. Może to spowodować zmętnienie wywaru.

Rosół - kiedy solić

To kolejny dylemat, który pojawia się podczas gotowania rosołu. Warto więc zapamiętać, ze zupę solimy na końcu, tuż przed podaniem. Woda bez soli jest w stanie wydobyć więcej smaku z warzyw oraz mięsa.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d40q3kc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d40q3kc
Więcej tematów