Solisz rosół na początku czy pod koniec gotowania? To może mieć wpływ na smak zupy

Nie ma nic lepszego niż talerzy aromatycznego, parującego rosołu. Idealny rosół powinien być klarowny i esencjonalny. Okazuje się, że podczas gotowania możemy popełnić wiele błędów, które negatywnie wpływają na smak zupy. Jak ich uniknąć? Oto krótki poradnik.

RosółSolisz rosół przed czy po ugotowaniu?
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Rosół - składniki

Podstawą rosołu jest dobrej jakości mięso. Klasyczny rosół gotuje się na wołowinie i drobiu. Najlepsza będzie wiejska kura, a nie porcje rosołowe czy udka kurczaka z supermarketu. Do tego wołowy szponder lub łata. W żadnym wypadku nie powinniśmy używać wieprzowiny.

Rosół - do jakiej wody wrzucić mięso

Mięso zalewamy zimną wodą. W przeciwnym razie wywar może stać się mętny. Ponadto, jeśli użyjemy zimnej wody, rosół stanie się bardziej esencjonalny i aromatyczny, ponieważ przeniknie do niego więcej smaku. Powoli doprowadzamy wodę do wrzenia. Kiedy na jej powierzchni pojawią się tzw. szumowiny, zbieramy je z pomocą łyżki cedzakowej i dodajemy przyprawy - ziele angielskie i liście laurowe.

Jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu

Obrane warzywa dodajemy dopiero po upływie ok. 1,5 godziny. Na pięć litrów rosołu wystarczą: 4 marchewki, 3 pietruszki, pół sporego selera i pora. Jeśli chcemy, by zupa miała bardziej wyrazisty kolor, warto wrzucić opaloną cebulę. Sprawi, że bulion ma piękny, złocisto-brązowy kolor i głęboki smak.

Rosół nie lubi pośpiechu. Zupa ma "mrugać" na najmniejszym ogniu. Im dłużej, tym lepiej. Chodzi o to, by wydobyć wszystkie aromaty mięsa, warzyw i przypraw. Wywar musi pozostać klarowny. Lepiej nie dodawać mięsa zamrożonego lub rozmrażanego na szybko w mikrofalówce. Może to spowodować zmętnienie wywaru.

Rosół - kiedy solić

To kolejny dylemat, który pojawia się podczas gotowania rosołu. Warto więc zapamiętać, ze zupę solimy na końcu, tuż przed podaniem. Woda bez soli jest w stanie wydobyć więcej smaku z warzyw oraz mięsa.

Wybrane dla Ciebie

Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek