Inne oblicze pomidorowej. Niezwykłe zupy z pomidorem w roki głównej
Polskiej, tradycyjnej zupy pomidorowej nie trzeba chyba reklamować. To jedno z najpopularniejszych u nas dań obiadowych. Podawana z ryżem lub makaronem gości na naszych stołach bardzo często. Ale jeśli lubimy pomidory, możemy poeksperymentować z innymi zupami, których głównym składnikiem jest to pyszne i zdrowe warzywo. Oto pięć naszych propozycji.
Indyjska zupa tikka masala
Indyjskie potrawy są aromatyczne, pikantne, pełne przypraw i warzyw. Podstawą zupy tikka masala są dojrzałe, aromatyczne pomidory. Składniki: duża cebula, trzy ząbki czosnku, czerwona papryka, zielona papryka, dwie puszki pomidorów, szklanka mleka kokosowego, limonka, natka pietruszki, oliwa, łyżeczka przyprawy garam masala, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki, pół łyżeczki kurkumy, sól i pieprz. Cebulę i czosnek siekamy. Papryki kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy warzywa i dusimy je do miękkości. Dodajemy pomidory, mleko kokosowe oraz sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy wody i gotujemy. Na koniec gotowania dodajemy resztę przypraw. Podajemy z indyjskim pieczywem.
Zobacz też: Ziemniaczane pyzy z mięsem
Ostra zupa marokańska
Pomidory są jednym z podstawowych produktów w wielu daniach kuchni marokańskiej. Są wykorzystywane do sałatek, sosów, ale również w pożywnej zupie. Potrzebujemy: szklankę ciecierzycy, szklankę soczewicy, cebulę, seler naciowy, pęczek kolendry, kilka pomidorów, natkę pietruszki, cynamon, mielony imbir, kurkumę, mieloną kolendrę, mielone chili, mielony kmin rzymski, sól, pieprz i oliwę. Ciecierzycę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na noc. Cebulę i seler kroimy w kostkę. Do rondla dodajemy cebulę, seler naciowy, chwilę przesmażamy, dodajemy przyprawy, smażymy mieszając. Pomidory obieramy ze skórki i drobno siekamy. Dodajemy do smażonych warzyw, wsypujemy odcedzoną ciecierzycę i soczewicę, wlewamy wodę i gotujemy, aż ciecierzyca zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec posypujemy zupę posiekaną natką kolendry i pietruszki.
Hiszpańska pomidorowa z papryką
Pieczona papryka jest znakomitym uzupełnieniem wszystkich potraw z pomidorów. Uwypukla ich smak, jednocześnie dodając lekko dymnego posmaku. Wykorzystajmy to w naszej zupie. Składniki: pół kilograma pomidorów, kilka ząbków czosnku, czerwona papryka, cebule, olej, bulion warzywny, marchewka, pietruszka, por, ostra papryka, słodka papryka, sól i pieprz. Włoszczyznę kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek i pomidory siekamy drobno. Warzywa podsmażamy na oleju. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy. Paprykę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy. Obieramy ją ze skórki i kroimy w paski. Gotową zupę blendujemy i podajemy z paskami papryki.
Węgierska zupa rybna
Halaszle, czyli węgierska zupa rybna to jedno z najsmaczniejszych dań kuchni znad Dunaju. Obok ryb, jednym z głównych składników są pomidory. Potrzebujemy: litr wywaru rybnego, kilka dzwonek z karpia, dwie puszki pomidorów, cebulę, czosnek, dwie czerwone papryki, chili w proszku, pieprz, sól, olej i kwaśną śmietanę. Paprykę, czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Podduszamy w rondlu na rozgrzanym oleju. Kiedy cebula i papryka będą miękkie, dodajemy pomidory. Wlewamy wywar rybny, doprawiamy solą morską i pieprzem. Dodajemy karpia, gotujemy godzinę. Doprawiamy paprykami i zabielamy śmietaną.
Włoska zupa z soczewicy
Włoskie zupy są zawsze smaczne, bo zazwyczaj przygotowuje się je z bardzo świeżych warzyw. Nie inaczej jest z zupą z soczewicy. Składniki: pół szklanki zielonej soczewicy, pół szklanki czerwonej soczewicy, marchewka, pietruszka, czosnek, dwie puszki pomidorów, bulion warzywny, pół szklanki białego wina, ugotowany drobny makaron, sól, pieprz i tymianek. Soczewice wkładamy do garnka, zalewamy połową bulionu i gotujemy. Marchewki i pietruszki kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie warzywa, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na małym ogniu. Przekładamy do rondla razem z pomidorami, zalewamy bulionem, doprawiamy i gotujemy. Dodajemy ugotowaną soczewicę, a na koniec ugotowany makaron.