Trwa ładowanie...

Inne oblicze pomidorowej. Niezwykłe zupy z pomidorem w roki głównej

Polskiej, tradycyjnej zupy pomidorowej nie trzeba chyba reklamować. To jedno z najpopularniejszych u nas dań obiadowych. Podawana z ryżem lub makaronem gości na naszych stołach bardzo często. Ale jeśli lubimy pomidory, możemy poeksperymentować z innymi zupami, których głównym składnikiem jest to pyszne i zdrowe warzywo. Oto pięć naszych propozycji.

Inne oblicze pomidorowej. Niezwykłe zupy z pomidorem w roki głównejŹródło: iStock.com
d1jz0wn
d1jz0wn

Indyjska zupa tikka masala

Indyjskie potrawy są aromatyczne, pikantne, pełne przypraw i warzyw. Podstawą zupy tikka masala są dojrzałe, aromatyczne pomidory. Składniki: duża cebula, trzy ząbki czosnku, czerwona papryka, zielona papryka, dwie puszki pomidorów, szklanka mleka kokosowego, limonka, natka pietruszki, oliwa, łyżeczka przyprawy garam masala, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki, pół łyżeczki kurkumy, sól i pieprz. Cebulę i czosnek siekamy. Papryki kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy warzywa i dusimy je do miękkości. Dodajemy pomidory, mleko kokosowe oraz sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy wody i gotujemy. Na koniec gotowania dodajemy resztę przypraw. Podajemy z indyjskim pieczywem.

Zobacz też: Ziemniaczane pyzy z mięsem

Ostra zupa marokańska

Pomidory są jednym z podstawowych produktów w wielu daniach kuchni marokańskiej. Są wykorzystywane do sałatek, sosów, ale również w pożywnej zupie. Potrzebujemy: szklankę ciecierzycy, szklankę soczewicy, cebulę, seler naciowy, pęczek kolendry, kilka pomidorów, natkę pietruszki, cynamon, mielony imbir, kurkumę, mieloną kolendrę, mielone chili, mielony kmin rzymski, sól, pieprz i oliwę. Ciecierzycę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na noc. Cebulę i seler kroimy w kostkę. Do rondla dodajemy cebulę, seler naciowy, chwilę przesmażamy, dodajemy przyprawy, smażymy mieszając. Pomidory obieramy ze skórki i drobno siekamy. Dodajemy do smażonych warzyw, wsypujemy odcedzoną ciecierzycę i soczewicę, wlewamy wodę i gotujemy, aż ciecierzyca zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec posypujemy zupę posiekaną natką kolendry i pietruszki.

Hiszpańska pomidorowa z papryką

Pieczona papryka jest znakomitym uzupełnieniem wszystkich potraw z pomidorów. Uwypukla ich smak, jednocześnie dodając lekko dymnego posmaku. Wykorzystajmy to w naszej zupie. Składniki: pół kilograma pomidorów, kilka ząbków czosnku, czerwona papryka, cebule, olej, bulion warzywny, marchewka, pietruszka, por, ostra papryka, słodka papryka, sól i pieprz. Włoszczyznę kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek i pomidory siekamy drobno. Warzywa podsmażamy na oleju. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy. Paprykę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy. Obieramy ją ze skórki i kroimy w paski. Gotową zupę blendujemy i podajemy z paskami papryki.

d1jz0wn

Węgierska zupa rybna

Halaszle, czyli węgierska zupa rybna to jedno z najsmaczniejszych dań kuchni znad Dunaju. Obok ryb, jednym z głównych składników są pomidory. Potrzebujemy: litr wywaru rybnego, kilka dzwonek z karpia, dwie puszki pomidorów, cebulę, czosnek, dwie czerwone papryki, chili w proszku, pieprz, sól, olej i kwaśną śmietanę. Paprykę, czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Podduszamy w rondlu na rozgrzanym oleju. Kiedy cebula i papryka będą miękkie, dodajemy pomidory. Wlewamy wywar rybny, doprawiamy solą morską i pieprzem. Dodajemy karpia, gotujemy godzinę. Doprawiamy paprykami i zabielamy śmietaną.

Włoska zupa z soczewicy

Włoskie zupy są zawsze smaczne, bo zazwyczaj przygotowuje się je z bardzo świeżych warzyw. Nie inaczej jest z zupą z soczewicy. Składniki: pół szklanki zielonej soczewicy, pół szklanki czerwonej soczewicy, marchewka, pietruszka, czosnek, dwie puszki pomidorów, bulion warzywny, pół szklanki białego wina, ugotowany drobny makaron, sól, pieprz i tymianek. Soczewice wkładamy do garnka, zalewamy połową bulionu i gotujemy. Marchewki i pietruszki kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie warzywa, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na małym ogniu. Przekładamy do rondla razem z pomidorami, zalewamy bulionem, doprawiamy i gotujemy. Dodajemy ugotowaną soczewicę, a na koniec ugotowany makaron.

Zobacz też: Ziemniaczane pyzy z mięsem

d1jz0wn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1jz0wn
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj