Jesienne zupy z roślin strączkowych

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Nie tylko fasolowa i grochówka

Obraz
© 123RF

Warzywa strączkowe są bardzo sycące i pełne witamin, mikroelementów oraz białka, dlatego też potrawy z nich powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach. Idealnymi daniami na jesienne i zimowe dni są zupy. Najczęściej jemy zupę fasolową oraz grochówkę, ale w wielu kuchniach świata wykorzystuje się również inne rośliny strączkowe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Zupa z ciecierzycy

Obraz
© 123RF

Cieciorka, czyli ciecierzyca, to wspaniałe warzywo, wykorzystywane do przyrządzania hummusu lub kotlecików, czyli falafeli. W zupie smakuje równie dobrze. Potrzebujemy: dwie puszki ciecierzycy lub dwie szklanki ciecierzycy moczonej w wodzie przez całą noc, cebula, marchewka, kilka ziemniaków, papryczka chili, oliwa z oliwek, ziele angielskie, suszony cząber, kurkuma, sól i pieprz. Cebule i marchewkę kroimy dość drobno, ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Do garnka wrzucamy ciecierzycę, wlewamy wodę i gotujemy, aż ziarna będą miękkie. Dorzucamy ziemniaki i marchewkę, podsmażoną na oliwie cebulę posiekane chili i przyprawy. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.

/ 6Indyjski dal

Obraz
© 123RF

Jedną z najbardziej popularnych potraw indyjskich jest dal, czyli gęsta zupa z soczewicy, podawana na śniadanie, obiad i kolację. Dal jest w tym wielkim kraju wszechobecny, ale staje się również coraz bardziej popularny poza Indiami. Do przygotowania tej wspaniałej zupy potrzebne nam będą: szklanka czerwonej soczewicy, kilka pomidorów, cebula, czosnek, kawałek imbiru, puszka mleka kokosowego, mielone przyprawy: łyżka curry, kmin rzymski, kurkuma, ostra papryka, cynamon, pieprz, sok z cytryny, olej, pęczek świeżej kolendry. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Wrzucamy soczewicę, zalewamy wszystko wodą i mlekiem kokosowym, dodajemy przyprawy. Gotujemy, aż soczewica się rozpadnie, na koniec wlewamy sok z cytryny i dodajemy posiekaną kolendrę.

/ 6Zupa z fasoli mung

Obraz
© Archiwum prywatne

Fasola mung jest uważana w Chinach za roślinę, która pozwala zachować młodość i oczyszcza organizm z toksyn. Na jesień jest więc jak znalazł. Składniki: szklanka fasoli mung, dwa ziemniaki, marchewka, kawałek brokuła, czosnek, cebula, ostra papryka, łyżeczka curry, sól, pieprz i olej. Warzywa obieramy i kroimy w małą kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy warzywa. Wlewamy wodę, dodajemy fasolę i przyprawy do smaku. Gotujemy, aż mung będzie miękka. Do tej zupy idealnie pasuje ryż.

/ 6Grochówka inaczej

Obraz
© iStock.com

Grochówka kojarzy nam się przede wszystkim z gęstą zupą z kiełbasą i wędzonką. Dlatego też osoby nie jedzące mięsa lub dbające o swoją sylwetkę unikają jej. A przecież można zrobić zupę z grochu w inny sposób, tak, by nie straciła smaku, a była o wiele bardziej fit. Potrzebujemy: dwie szklanki łuskanego grochu, dwa ziemniaki, dwie marchewki, pietruszka, duży por, kilka ząbków czosnku, pęczek natki pietruszki, majeranek, liść laurowy, sos sojowy, pieprz. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, pora i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na maśle, aż lekko się zrumienią. Wlewamy wodę, dodajemy groch, posiekany czosnek i przyprawy, gotujemy, aż groch będzie miękki. Posypujemy pietruszką i podajemy.

/ 6Meksykańska zupa krem z czerwonej fasoli

Obraz
© 123RF

Czerwona fasola to podstawowy produkt w kuchni meksykańskiej. Ostra, bardzo aromatyczna zupa to jeden ze sposobów na jej wykorzystanie. Potrzebujemy: dwie puszki czerwonej fasoli, kilka papryczek chili, czosnek, cebula, kmin rzymski, mielona kolendra, sok z limonki, pieprz, sól, natka kolendry. Czosnek, cebulę i chili kroimy drobno. Do garnka wrzucamy odsączoną i wypłukaną na sicie fasolę, posiekane warzywa i przyprawy. Zalewamy wodą i gotujemy, aż fasola się rozpadnie. Miksujemy zupę, dodajemy sok z cytryny i posiekaną kolendrę. Podajemy z przyrumienionymi kawałkami tortilli.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień