Nie tylko fasolowa i grochówka
Warzywa strączkowe są bardzo sycące i pełne witamin, mikroelementów oraz białka, dlatego też potrawy z nich powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach. Idealnymi daniami na jesienne i zimowe dni są zupy. Najczęściej jemy zupę fasolową oraz grochówkę, ale w wielu kuchniach świata wykorzystuje się również inne rośliny strączkowe.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zupa z ciecierzycy
Cieciorka, czyli ciecierzyca, to wspaniałe warzywo, wykorzystywane do przyrządzania hummusu lub kotlecików, czyli falafeli. W zupie smakuje równie dobrze. Potrzebujemy: dwie puszki ciecierzycy lub dwie szklanki ciecierzycy moczonej w wodzie przez całą noc, cebula, marchewka, kilka ziemniaków, papryczka chili, oliwa z oliwek, ziele angielskie, suszony cząber, kurkuma, sól i pieprz. Cebule i marchewkę kroimy dość drobno, ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Do garnka wrzucamy ciecierzycę, wlewamy wodę i gotujemy, aż ziarna będą miękkie. Dorzucamy ziemniaki i marchewkę, podsmażoną na oliwie cebulę posiekane chili i przyprawy. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
Indyjski dal
Jedną z najbardziej popularnych potraw indyjskich jest dal, czyli gęsta zupa z soczewicy, podawana na śniadanie, obiad i kolację. Dal jest w tym wielkim kraju wszechobecny, ale staje się również coraz bardziej popularny poza Indiami. Do przygotowania tej wspaniałej zupy potrzebne nam będą: szklanka czerwonej soczewicy, kilka pomidorów, cebula, czosnek, kawałek imbiru, puszka mleka kokosowego, mielone przyprawy: łyżka curry, kmin rzymski, kurkuma, ostra papryka, cynamon, pieprz, sok z cytryny, olej, pęczek świeżej kolendry. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Wrzucamy soczewicę, zalewamy wszystko wodą i mlekiem kokosowym, dodajemy przyprawy. Gotujemy, aż soczewica się rozpadnie, na koniec wlewamy sok z cytryny i dodajemy posiekaną kolendrę.
Zupa z fasoli mung
Fasola mung jest uważana w Chinach za roślinę, która pozwala zachować młodość i oczyszcza organizm z toksyn. Na jesień jest więc jak znalazł. Składniki: szklanka fasoli mung, dwa ziemniaki, marchewka, kawałek brokuła, czosnek, cebula, ostra papryka, łyżeczka curry, sól, pieprz i olej. Warzywa obieramy i kroimy w małą kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy warzywa. Wlewamy wodę, dodajemy fasolę i przyprawy do smaku. Gotujemy, aż mung będzie miękka. Do tej zupy idealnie pasuje ryż.
Grochówka inaczej
Grochówka kojarzy nam się przede wszystkim z gęstą zupą z kiełbasą i wędzonką. Dlatego też osoby nie jedzące mięsa lub dbające o swoją sylwetkę unikają jej. A przecież można zrobić zupę z grochu w inny sposób, tak, by nie straciła smaku, a była o wiele bardziej fit. Potrzebujemy: dwie szklanki łuskanego grochu, dwa ziemniaki, dwie marchewki, pietruszka, duży por, kilka ząbków czosnku, pęczek natki pietruszki, majeranek, liść laurowy, sos sojowy, pieprz. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, pora i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na maśle, aż lekko się zrumienią. Wlewamy wodę, dodajemy groch, posiekany czosnek i przyprawy, gotujemy, aż groch będzie miękki. Posypujemy pietruszką i podajemy.
Meksykańska zupa krem z czerwonej fasoli
Czerwona fasola to podstawowy produkt w kuchni meksykańskiej. Ostra, bardzo aromatyczna zupa to jeden ze sposobów na jej wykorzystanie. Potrzebujemy: dwie puszki czerwonej fasoli, kilka papryczek chili, czosnek, cebula, kmin rzymski, mielona kolendra, sok z limonki, pieprz, sól, natka kolendry. Czosnek, cebulę i chili kroimy drobno. Do garnka wrzucamy odsączoną i wypłukaną na sicie fasolę, posiekane warzywa i przyprawy. Zalewamy wodą i gotujemy, aż fasola się rozpadnie. Miksujemy zupę, dodajemy sok z cytryny i posiekaną kolendrę. Podajemy z przyrumienionymi kawałkami tortilli.