Sok z buraków chroni mózg przed demencją
Wypijanie pół litra soku z buraków co dnia poprawia krążenie krwi w mózgu, przez co może hamować rozwój demencji w starszym wieku - informuje specjalistyczne pismo "Nitric Oxide: Biology and Chemistry".
Już wcześniej pojawiło się kilka prac dowodzących, że regularne picie soku z buraków może obniżać ciśnienie krwi i poprawiać wydolność fizyczną. Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Wake Forest w Winston-Salem w Północnej Karolinie wykazały, że spożywanie ok. pół litra tego napoju dziennie może szybko poprawić krążenie krwi w mózgu.
"W miarę starzenia się, niektóre obszary mózgu stają się gorzej ukrwione i dotlenione. Uważa się, że ma to związek z pogorszeniem sprawności intelektualnej oraz rozwojem demencji" - tłumaczy kierujący badaniami Daniel Kim-Shapiro.
Buraki, podobnie jak seler, kapusta czy inne warzywa liściaste, w tym szpinak i niektóre odmiany sałaty, zawierają wysokie stężenie azotanów, które bakterie obecne w jamie ustnej przekształcają w azotyny. Związki te pełnią ważną rolą w tkankach niedotlenionych, powstaje z nich bowiem tlenek azotu rozszerzający naczynia krwionośne, a przez to poprawiający dopływ krwi i tlenu.
Badania przeprowadzono w grupie 14 starszych osób w wieku 70 lat i więcej. Pierwszego dnia pacjenci zgłosili się do laboratorium po 10 godzinach postu i wypełnili dokumenty dotyczące swojego stanu zdrowia. Część z nich spożyła śniadanie ubogie w azotany, a część posiłek bogaty w te związki. W drugim przypadku źródłem azotanów była przede wszystkim ok. 0,5 litrowa porcja soku z buraków. Następnie odesłano ich do domu, gdzie mieli spożywać posiłki zgodne z zaleconą im dietą.
Kolejnego dnia, po 10 godzinach bez jedzenia, badani wrócili do laboratorium, gdzie zjedli odpowiednio skomponowane śniadanie. Godzinę później, przepływ krwi w mózgu każdego z pacjentów oceniano przy pomocy techniki rezonansu magnetycznego określanej jako nieinwazyjne obrazowanie z magnetycznym znakowaniem krwi tętniczej (ASL). Przed i po śniadaniu sprawdzono też poziom azotynów w próbkach ich krwi.
Na kolejne dwa dni badane grupy zamieniły się dietami, a całą procedurę powtórzono.
Okazało się, że dieta bogata w azotany lokalnie nasiliła krążenie krwi w istocie białej płatów czołowych (zwłaszcza między grzbietowo-boczną korą przedczołową a korą przedniego zakrętu obręczy). Degeneracja tych obszarów mózgu jest powszechną przyczyną demencji i innych zaburzeń poznawczych. Zdaniem autorów pracy, wyniki te sugerują, że azotany dostarczane z dietą mogą poprawiać krążenie krwi w rejonach mózgu odpowiedzialnych za wyższe czynności psychiczne, a przez to spowolnić rozwój demencji w starszym wieku.
Joanna Morga (PAP)