Co najczęściej jedzą Polacy i ile wydają na to pieniędzy

W minionym roku Polacy wydali na jedzenie aż 152 mld zł. Kolejne 52 mld zł kosztował alkohol i papierosy, a dodatkowe 21 mld zł jedzenie w barach i restauracjach. Od 2000 roku wydatki na ten cel wzrosły o połowę.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

O tym jak wygląda nasze codziennie menu i ile wydajemy na jedzenie informuje serwis Wyborcza.biz. Na śniadanie i kolację jadamy kanapki z wędliną, a na obiad - zupę i mięso z ziemniakami. Pijamy zazwyczaj herbatę. Jeśli chodzi o dania obiadowe, to zdecydowanie wolimy potrawy tradycyjne. Zaledwie kilka procent społeczeństwa, głównie młodego, lubi poeksperymentować w kuchni i przygotować np. paellę lub sushi.

Co na stole?

Miesięcznie zjadamy średnio 5,5 kg mięsa, z czego prawie 2,5 kg to wędliny. Na naszych stołach wciąż króluje wieprzowina. Nic w tym jednak dziwnego, skoro do naszych ulubionych dań zaliczyć można schabowego, mielonego i karkówkę. Efekt? Rocznie zjadamy 44 kg mięsa wieprzowego. Drób wciąż znajduje się na drugim miejscu.

Znacznie zmalało za to spożycie chudej wołowiny. W okresie PRL-u na nasz stół trafiało jej ponad 17 kg, a teraz zaledwie 4 kg. Powodem jest fakt, że na przełomie ostatnich 20 lat bardzo zdrożała. Ponieważ ryby lubimy jeść głównie w piątki, konsumujemy ich zaledwie pół kilograma miesięcznie.

Jesteśmy prawdziwymi mistrzami jeśli chodzi o spożycie zupy. Rocznie zjadamy jej nawet 72 litry (szkoda, że w tym są także na zupki w proszku). Tutaj także nie lubimy eksperymentów. Wersje przecierowe to nie dla nas. W domowym zaciszu najchętniej przygotowujemy pomidorową i rosół. Lubimy, jeśli zupa zawiera warzywa lub kawałki mięsa, a do naszych ulubionych makaronów zaliczają się nitki i świderki.

Polecamy również:

Jak podaje serwis Wyborcza.biz - w ciągu miesiąca kupujemy też prawie 5 kg chleba, 3,5 litra mleka, blisko kilogram sera, 13 jajek, prawie 2 kg cukru i wreszcie prawie 4 kg owoców i 10 kg warzyw. Ziemniaki jadamy nieco rzadziej niż kiedyś (10 lat temu 7 kg, a teraz - 5 kg) i chętniej zastępujemy je ryżem i makaronem. Jeśli już trafiają na nasz stół, to raczej w formie frytek. Zmieniły się także inne nawyki żywieniowe. Coraz częściej w naszych kuchniach zamiast smalcu gości olej, a margarynę wyparło masło.

Do zestawienia naszych miesięcznych wydatków trzeba jeszcze doliczyć małą paczkę kawy i prawie 100 g herbaty. Przygotowując posiłki często idziemy też na łatwiznę i kupujemy gotowe dania. Do tych najbardziej popularnych zalicza się: fasolka, gołąbki, flaki i pulpety. Koniecznie w słoikach, bo jak twierdzą eksperci - przypominają nam babcine weki.

Polskie znaczy dobre

Mamy ogromne zaufanie do marek żywności i jesteśmy bardzo przywiązani do polskiej marki. Produkty produkowane dla sieci sklepów nie budzą takiej sympatii. Co więcej, podejrzewamy, że są znacznie gorszej jakości. Wracając jednak do samych marek - w naszym pojęciu najlepsze są nasze, polskie- nawet jeśli ich właścicielami są zagraniczne koncerny (Winiary należą do Nestlé, Pudliszki do Heinza, a Okocim do Carlsberga).

Przeciętny Polak przeznacza na kupno jedzenia ok. 240 zł miesięcznie. Nic dziwnego, że każdy z producentów żywności chciałby zgarnąć jak największy kawałek tego „tortu". Wydają więc olbrzymie pieniądze na to, aby przekonać nas do kupowania ich właśnie produktów. Tylko w pierwszej połowie tego roku wydano na reklamę żywności ok. 519 mln zł netto.

qk

fot. Hamera/Thinkstock

zródło: Wyborcza.biz

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb