Socca z bobem w pesto pietruszkowym
Sezon na młody bób nie trwa długo, ale nawet dojrzały, po odpowiednim przygotowaniu, smakuje przepysznie. Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne" poleca podanie tego produktu z pietruszkowym pesto oraz w towarzystwie chrupiącego placka z mąki z ciecierzycy.
Sezon na młody bób nie trwa długo, ale nawet dojrzały, po odpowiednim przygotowaniu, smakuje przepysznie. Karolina, autora bloga "Dziękuję było pyszne" poleca podanie tego produktu z pietruszkowym pesto oraz w towarzystwie chrupiącego placka z mąki z ciecierzycy.
Składniki na placek socca:
1 szklanka mąki z ciecierzycy
1 i 1/4 szklanki wody
pęczek natki pietruszki
garść listków mięty
2 ząbki czosnku
spora szczypta soli
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
Pesto pietruszkowe z bobem:
pół pęczka natki pietruszki
1 ząbek czosnku
4-5 łyżek oliwy
łyżka parmezanu
łyżka orzeszków nerkowca
300 g bobu
*Dodatkowo: *jogurt naturalny gęsty
Sposób przyrządzenia:
Socca: pietruszkę, miętę, czosnek, oliwę, sól, pieprz blendujemy (można użyć rozdrabniacza). Mąkę łączymy z wodą, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy zieloną mieszankę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Płaską formę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy oliwą z oliwek. Wylewamy ciasto (dość cienko). Pieczemy około 30 minut (aż do zarumienienia). Studzimy na kratce.
Bób z pesto pietruszkowym: bób gotujemy w osolonej wodzie al dente (około 10 minut). Obieramy. Listki natki, czosnek, oliwę, parmezan i orzeszki nerkowca blendujemy na gładką masę. Łączymy ją z bobem. W razie potrzeby dodajemy więcej oliwy z oliwek. Mieszamy.
Placki zginamy na pół, do środka kładziemy bób w pesto. Polewamy jogurtem naturalnym. Socca z bobem w pesto pietruszkowym gotowa !
Zobacz także: proste ciasto z borówkami i jabłkami