Trwa ładowanie...
10-07-2016 09:33

Socca z bobem w pesto pietruszkowym

Sezon na młody bób nie trwa długo, ale nawet dojrzały, po odpowiednim przygotowaniu, smakuje przepysznie. Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne" poleca podanie tego produktu z pietruszkowym pesto oraz w towarzystwie chrupiącego placka z mąki z ciecierzycy.

Socca z bobem w pesto pietruszkowymŹródło: www.dziekujebylopyszne.pl
d2ge2tg
d2ge2tg

Sezon na młody bób nie trwa długo, ale nawet dojrzały, po odpowiednim przygotowaniu, smakuje przepysznie. Karolina, autora bloga "Dziękuję było pyszne" poleca podanie tego produktu z pietruszkowym pesto oraz w towarzystwie chrupiącego placka z mąki z ciecierzycy.

Składniki na placek socca:

1 szklanka mąki z ciecierzycy
1 i 1/4 szklanki wody
pęczek natki pietruszki
garść listków mięty
2 ząbki czosnku
spora szczypta soli
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek

Pesto pietruszkowe z bobem:

pół pęczka natki pietruszki
1 ząbek czosnku
4-5 łyżek oliwy
łyżka parmezanu
łyżka orzeszków nerkowca
300 g bobu

*Dodatkowo: *jogurt naturalny gęsty

d2ge2tg

Sposób przyrządzenia:

Socca: pietruszkę, miętę, czosnek, oliwę, sól, pieprz blendujemy (można użyć rozdrabniacza). Mąkę łączymy z wodą, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy zieloną mieszankę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Płaską formę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy oliwą z oliwek. Wylewamy ciasto (dość cienko). Pieczemy około 30 minut (aż do zarumienienia). Studzimy na kratce.

Bób z pesto pietruszkowym: bób gotujemy w osolonej wodzie al dente (około 10 minut). Obieramy. Listki natki, czosnek, oliwę, parmezan i orzeszki nerkowca blendujemy na gładką masę. Łączymy ją z bobem. W razie potrzeby dodajemy więcej oliwy z oliwek. Mieszamy.

Placki zginamy na pół, do środka kładziemy bób w pesto. Polewamy jogurtem naturalnym. Socca z bobem w pesto pietruszkowym gotowa !

d2ge2tg
d2ge2tg
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ge2tg
Więcej tematów