Młody bób - jak go gotować i podawać?

To jeden z najbardziej pożądanych produktów na początku lata. Ugotowany z dodatkiem masełka i ulubionych przypraw może stanowić sycący obiad lub niekończącą się przekąskę. Ma mnóstwo białka, ale to nie jedyne jego zalety. O tym, jak wybierać bób i dlaczego warto włączyć go do jadłospisu rozmawiamy z dietetyk Agatą Lewandowską. Proponujemy też kilka prostych przepisów z tych produktem.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 10Czas na bób

Obraz
© 123RF.COM

To jeden z najbardziej pożądanych produktów na początku lata. Ugotowany z dodatkiem masełka i ulubionych przypraw może stanowić sycący obiad lub niekończącą się przekąskę. Ma mnóstwo białka, ale to nie jedyne jego zalety. O tym, jak wybierać bób i dlaczego warto włączyć go do jadłospisu rozmawiamy z dietetyk Agatą Lewandowską. Proponujemy też kilka prostych przepisów z tych produktem.

/ 10Dlaczego warto jeść bób?

Obraz
© 123RF.COM

Młody bób to kulinarne marzenie wielu Polaków. A jakie zalety oprócz wyjątkowego smaku ma ten produkt?

- Bób jest warzywem, które dostarcza sporo błonnika. To pyszne źródło węglowodanów złożonych, dzięki czemu syci na długo, a błonnik dodatkowo wspomaga perystaltykę jelit, ułatwiając wypróżnianie oraz pomaga usuwać z jelit potencjalnie szkodliwe substancje. Jak na warzywo dostarcza sporo białka, które jest ważnym składnikiem budulcowym organizmu - wyjaśnia Agata Lewandowska, dietetyk z poradni dietetycznej dietosfera.pl.

To jednak nie wszystkie jego zalety.
- Bób wyróżnia spora zawartość cynku który wspomaga procesy regeneracyjne organizmu, potasu - niezbędnego dla prawidłowej pracy mięśni i układu krążenia, żelaza zapobiegającego anemii, witaminy C wspomagającej odporność, folianów niezbędnych dla kobiet w ciąży oraz planujących potomstwo oraz innych składników np. mikroelementów - dodaje ekspertka.

/ 10Jak kupować bób?

Obraz
© 123RF.COM

Czym kierować się przy zakupie - czy wybór paczkowanego bobu w workach to dobry pomysł?
- Najlepiej kupować bób świeży, jasnozielony, jędrny. Starajmy się wybierać woreczki, w których bób jest stosunkowo suchy. Sięgając po woreczki z wyraźnie skroploną od środka wodą lub z bardzo mokrymi nasionami, ryzykujemy kupno nadgniłych nasion. Można otworzyć worek przed zakupem i sprawdzić, czy nie ma przykrego zapachu. Bób mocno pociemniały, zbrązowiały zazwyczaj jest już dość długo przechowywany lub był trzymany w niekorzystnych warunkach i nie nadaje się do spożycia - radzi Agata Lewandowska.

/ 10Bób w kuchni

Obraz
© Fotolia

A jak prawidłowo gotować bób? Czy są jakieś sposoby, aby nie wzdymał i jednocześnie pysznie smakował?
- Bób płuczemy i wrzucamy na wrzątek i gotujemy bez przykrycia do miękkości. Jeśli mamy ochotę - lekko solimy wodę. Raczej nie ma możliwości ugotowania bobu tak by całkowicie pozbyć się substancji wzdymających - są to specyficzne cukry występujące w nasionach roślin strączkowych. Niektórzy przed gotowaniem moczą nasiona, żeby "wypłukać" część z nich. Warto podawać bób doprawiony ziołami - np. majerankiem, kminkiem, koperkiem - to "babciny" sposób na ułatwianie trawienia wzdymających czy ciężkostrawnych potraw - wyjaśnia ekspertka z poradni dietosfera.pl.

/ 10Bób a dieta odchudzająca

Obraz
© Shutterstock.com

- Bób ma około 66 kcal w 100g, więc jak na warzywo dość dużo. Nie można jeść go bez ograniczeń - ale ta zasada tyczy się właściwie wszystkiego. To bardzo sycący przysmak, dzięki czemu zwykle nie potrafimy go zjeść zbyt dużo, a do tego bogaty w błonnik i nie ma przeciwwskazań, by włączyć go do diety odchudzającej, jeśli porcja zostanie dobrze dobrana i wkomponowana w indywidualny jadłospis. Osoby które nie są na diecie, również nie powinny przesadzać - gdyż duża ilość zjedzonego na raz bobu, to z reguły murowany efekt gazotwórczy i wzdymający - nie jest to oczywiście groźne, ale mało komfortowe - wyjaśnia dietetyk.
- Bobu powinny unikać osoby, które z powodu niektórych schorzeń - np przewodu pokarmowego muszą ograniczać pokarmy wzdymające, wysokobłonnikowe itp. - dodaje ekspertka.

/ 10Bób w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Z jakimi dodatkami i w jakiej formie najlepiej serwować bób?

- Z punktu widzenia żywieniowego, żeby żelazo z bobu lepiej się wchłaniało, warto zjeść go z bogatym źródłem witaminy C, czyli np. z sałatką z pomidorów i papryki. W celu zwiększenia przyswajania białka - rośliny strączkowe warto łączyć ze zbożami - np z ryżem. Można zrobić sałatkę z bobu i ryżu z ulubionymi dodatkami. Bób możemy jeść po prostu gotowany albo jako dodatek do sałatki, zupy, bazę sosu do makaronu albo w formie pasty do pieczywa.

A oto kilka propozycji potraw z bobem w roli głównej.

/ 10Hummus z bobu

Obraz
© 123RF.COM

Taka pasta stanowi idealną alternatywą dla klasycznego hummusu z cieciorki. Ma rewelacyjny orzeźwiający smak, jest źródłem witamin i minerałów i szybko go przygotujesz. Przepis jest banalnie prosty.

Składniki: 3 szklanki ugotowanego, wyłuskanego bobu, 2 łyżki tahini, sok z połowy cytryny, 2 łyżki zimnej wody, ząbek czosnku, świeża mięta, łyżeczka kolendry, oliwa z oliwek, pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie: bób gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy i obieramy. Następnie łączymy go ze wszystkimi składnikami w misce i miksujemy blenderem do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Posypujemy go posiekaną miętą i polewamy ulubioną oliwą do smaku. Tak przygotowaną pastę możemy jest samą, z warzywami czy pieczywem.

/ 10Bób z kurkami

Obraz

Składniki: 300 g bobu, 300 g kurek, 100 g boczku wędzonego, 1 cebula, 2 żabki czosnku, 3-4 łyżki śmietany albo jogurtu naturalnego typu greckiego, 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1-2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty, do smaku: sól i świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie: kurki dokładnie oczyszczamy i kroimy na pół. Bób gotujemy w osolonym wrzątku 10 minut. Przestudzony obieramy z łupinek. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w paseczki boczek, kiedy się wytopi i zrumieni, dodajemy pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę i posiekany czosnek oraz grzyby. Smażymy chwilę, aż grzyby puszczą sok, dusimy pod przykryciem 10 min. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zieleninę i bób. Po chwili przekładamy na talerz.

/ 10Krem z bobu z serowymi grzankami

Obraz

Składniki: 1 kg młodego bobu, 1 litr bulionu warzywnego, 1 cebula, 1 łyżka klarowanego masła, sól, pieprz. Grzanki: 2 kromki razowego chleba, 100 gr wędzonego sera żółtego, sól czosnkowa, pieprz, oliwa z oliwek.

Przygotowanie: bób gotujemy w nieosolonej wodzie 20 minut, odcedzamy i obieramy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy razem z bobem w rondlu. Wlewamy bulion, miksujemy i doprawiamy do smaku. Pieczywo kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawami i startym serem. Przekładamy na na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 5-8 min. w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Serwujemy do zupy.

10 / 10Pierogi z bobem

Obraz
© Fotolia

Składniki: 1 szklanka letniej wody, jajko, 2 łyżki oleju, 500 g mąki, sól. Farsz: 1 kg bobu, 1 cebula, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: ób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy go i obieramy. Umieszczamy go w miseczce i rozdrabniamy za pomocą widelca. Cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy do bobu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Zagniatamy ciasto. Kleimy pierogi wypełniając farszem. Pierogi gotujemy na wolnym ogniu w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy okraszone ulubionymi dodatkami.

Magda Pomorska/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw