Wegański hit: woda z ciecierzycy
Kulinarne odkrycie
Miłośnicy kuchni roślinnej żartują, że za to odkrycie Francuzom należy się wegański Nobel. Woda, która zostaje w puszce lub słoiku po cieciorce, jest pełna protein. A to oznacza, że ubija się jak białko jaja kurzego. Dzięki tej wodzie możemy przygotować mnóstwo przysmaków - w tym pyszne, kruche, delikatne bezy.
Miłośnicy kuchni roślinnej żartują, że za to odkrycie Francuzom należy się wegański Nobel. Woda, która zostaje w puszce lub słoiku po cieciorce, jest pełna protein. A to oznacza, że ubija się jak białko jaja kurzego. Dzięki tej wodzie możemy przygotować mnóstwo przysmaków - w tym pyszne, kruche, delikatne bezy.
Co mają zrobić osoby, które nie jedzą jajek - ze względów zdrowotnych czy ideologicznych - gdy przepis wymaga ich użycia? Do niedawna nie było na to rady; jajka trudno zastąpić. Jest jednak coś, co można ubić na sztywno i zrobić z niego wegański krem. To aquafaba - woda po ciecierzycy.