Słowiańskie superfoods. Gdzie szukać produktów wspierających pracę jelit?
Jedzenie określane jako "super żywność" to jeden z najgorętszych trendów w gastronomii. Nie są to jednak wyłącznie owoce i warzywa pochodzące z dalekich kontynentów, ale również lokalne produkty, np. fermentowane, które dbają o naszą mikroflorę. Co warto włączyć do diety?
Mówi się, że jelita to nasz drugi mózg. Kiedy jesteśmy zauroczeni, czujemy motyle w brzuchu, a w momencie stresu jednym z charakterystycznych objawów jest ścisk w żołądku. Wszystko to wiąże się z jelitowym układem nerwowym, który odpowiada nie tylko za trawienie, ale także za samopoczucie. Dla przykładu, słodkie produkty dają uczucie przyjemności, bo pobudzają ośrodek nagrody w mózgu. Na jelita działają z kolei tzw. dobre bakterie, czyli probiotyki, które również wywołują określony wpływ na organizm. Eliminują toksyny, pobudzają jelita do prawidłowej pracy, a do tego wspierają odporność, obniżają ciśnienie krwi i pomagają wzmacniać kości.
Dobre bakterie, czyli strażnicy odporności
Obecnie najpopularniejsze są dwa szczepy bakterii probiotycznych: Lactobacillus oraz Bifidobacterium. Te pierwsze, m.in. wspomagają leczenie zaburzeń motoryki jelit, obniżają ryzyko wystąpienia biegunki po kuracji antybiotykowej i hamują wzrost bakterii odpowiedzialnych za wrzody żołądka. Drugie natomiast pomagają przyswajać witaminy z pożywienia, stymulują układ odpornościowy i działają przeciwbakteryjnie na patogeny (mikroorganizmy) wywołujące choroby układu moczowo-płciowego u kobiet. Jak widać, bakterie kwasu mlekowego są bardzo cenne dla naszego zdrowia. Zadbajmy więc o to, by w naszej diecie nie zabrakło produktów, które są ich źródłem. Czyli jakich?
Maślanka – działa niczym naturalny probiotyk
Dobre bakterie, które zasiedlają nasze jelita, zdecydowanie nie lubią tego, co jada współczesny człowiek. Chodzi głównie o przetworzoną żywność obfitującą w cukry i tłuszcze zwierzęce. Aby zadbać o prawidłową mikroflorę jelit, warto postawić na wyroby mleczne takie jak kefiry, jogurty naturalne czy maślanki. Ta ostatnia jest niczym innym jak produktem ubocznym, który powstaje w trakcie robienia masła. Co ciekawe, maślanka to produkt niskokaloryczny, dzięki czemu może być polecana osobom będącym na diecie. Napój ten składa się w 91 proc. z wody, natomiast 100 g maślanki to zaledwie 45 kcal i tylko 1,5 proc. tłuszczu.
Składniki, które zapewniają nam zdrowie
Maślanka to źródło dobrych bakterii, dlatego warto pić ten napój dla zachowania zdrowia – szczególnie w trakcie antybiotykoterapii. Kwas mlekowy reguluje perystaltykę jelit, co również przekłada się na ochronę organizmu przed infekcjami. W maślance znajdziemy cenny wapń, bardzo istotny dla rozwoju kości u dzieci – już szklanka napoju pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Nie brak także witamin z grupy B, które uczestniczą w przemianach energetycznych i odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Kolejnym bardzo cennym składnikiem jest lecytyna, która m.in. wpływa na dobrą pamięć i koncentrację, wspomaga pracę wątroby, uczestniczy w metabolizmie tłuszczu i cholesterolu, a nawet spowalnia starzenie się komórek. Oprócz tego w składzie maślanki znajdziemy laktozę – cukier mleczny, który często bywa źle tolerowany przez osoby dorosłe. Warto jednak wiedzieć, że laktoza zawarta w tym produkcie mlecznym jest tolerowana zdecydowanie lepiej, ponieważ rozkłada się przez obecne w nim bakterie fermentacji mlekowej. Wniosek? U osób z mniejszą nietolerancją laktozy maślanka nie spowoduje dolegliwości trawiennych.
Zdrowe produkty też mogą być pyszne
Orzeźwiający i lekko kwaskowaty, a jednocześnie łagodny smak powoduje, że chętnie sięgamy po maślankę, zwłaszcza w okresie upałów. Aby mieć pewność, że wybieramy to, co najlepsze dla naszego zdrowia, stawiajmy na lokalne, sprawdzone produkty. Najchętniej kupowaną maślanką w Polsce jest Maślanka Mrągowska Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol dostępna w wielu wariantach smakowych – naturalna, truskawkowa, stracciatella, wieloowocowa z owocami leśnymi, brzoskwiniowa, pieczone jabłko, mango-kardamon i cytrynowa. To produkt tworzony z najlepszego mleka – na etykiecie znajdziemy wyłącznie naturalne składniki m.in: maślankę, mleko i żywe kultury bakterii, a w wersjach owocowych także pieczone jabłko będące lżejszą alternatywą dla szarlotki czy egzotyczne dodatki po to, by otrzymać mleczną wersję lemoniady na upalne dni. Wyjątkowy smak, cenne właściwości prozdrowotne oraz różnorodne smaki sprawią, że nasza dieta nigdy nie będzie nudna.
Jak widać, trend na superfoods odkurzył wiele czasami zapomnianych lokalnych produktów. Od czasu pandemii staramy się dbać o organizm w inny niż dotąd sposób – liczy się profilaktyka. Dlatego włączmy do diety nie tylko warzywa i owoce bogate w witaminy, ale również fermentowane produkty mleczne. Maślankę Mrągowską możemy wykorzystać w różny sposób, np. do przygotowania racuchów, gofrów czy chleba. To również doskonała baza do chłodnika oraz odżywczych koktajli z owocami. Jeżeli mamy chęć na coś bardziej konkretnego, śmiało możemy użyć maślanki do przygotowania pysznych naleśników lub ciasta na pizzę. Wybór jest naprawdę ogromny!
WP Kuchnia na: