Słodki smak polskiego wesela. Klasyczne torty odchodzą do lamusa
Sezon na śluby i wesela mamy w pełni. Pogoda sprzyja imprezom plenerowym, a na tych nie powinno zabraknąć przepysznych i pięknie udekorowanych słodkich stołów.
Na pierwszy rzut oka widać, że obecnie desery i torty weselne daleko odbiegają od utartych schematów. Odchodzi się od ciężkich, topornych dekoracji na rzecz lekkich kwiatów, od figurek na rzecz atrakcyjnych toperów (często robionych na zamówienie z masy cukrowej lub papieru jadalnego – wycinanych laserowo napisów lub monogramów państwa młodych), od pstrokacizny na rzecz eleganckich, subtelnych dodatków do bieli lub subtelnych pasteli.
Kwestia estetyki się zmieniła. A jak jest ze smakiem?
W obecnych trendach smakowych zdecydowanie odchodzimy od tortów na ciężkich śmietanach roślinnych i owocach w żelu. Dominuje lekkość, nieoczywistość, pomysłowość.
- Tort musi być idealnie skomponowany. Bardzo fajne połączenia, które teraz się pojawiają to połączenie kremu pistacjowego na bazie sera mascarpone z czarną porzeczką, kremy cytrynowe w połączeniu z malinami itp. - mówi Monika Ignaciuk, project manager i coach w Ambasador 92, członkini Fundacji Klubu Szefów Kuchni. - Zwykłe, białe kremy już nie są tak popularne. Mocnym akcentem, który też pojawia się teraz w tortach weselnych to elementy chrupkie, czyli wszystkie krokanty (z czerwonych owoców krokanty cytrynowe czy po prostu klasyki z białej, deserowej czy mlecznej czekolady).
Warto wyjaśnić, że krokant to posypka cukiernicza, wykonana najczęściej z masła, cukru i siekanych orzechów lub migdałów, które otrzymuje się w wyniku uprażenia. Obecnie krokanty mniej wykorzystywane są do dekoracji, a bardziej jako element zaskakujący i chrupiący wewnątrz ciasta. Można nawet zakupić je w gotowych kremach owocowych lub czekoladowych. Pojawienie się i coraz większa popularność nie powinno absolutnie nikogo dziwić, gdyż im bardziej jedzenie chrupie, co udowodniono badaniami, tym bardziej sprawia nam to frajdę i bardziej nam smakuje.
Sam smak!
Obecnie coraz bardziej popularnymi są smaki egzotyczne – mango, marakuja, a nawet mocno zaakcentowana limonka. Oprócz tak intensywnych smaków lubimy również coraz bardziej popularny słony karmel - choć tu też pojawia się on w połączeniu ze wspomnianymi wcześniej owocami egzotycznymi lub czekoladą, która w smakach deserowych pozostaje w łaskach, jednak coraz częściej zwracana uwaga jest na jej jakość.
Bardzo często pojawiają się słodkości z konkretnie dobranym rodzajem i typem czekolady – lub samą czekoladą na stole jako dodatkiem do po biesiadnej kawy albo souvenirem dla gości w podziękowaniu za uczestnictwo w wyjątkowym dla młodych dniu.
W gusta Polaków coraz częściej trafiają także desery z musów, pokryte lustrzaną polewą (glazurą). Te wyjątkowo dobrze sprawdzają się na imprezach, na których słodkości nie stoją dłużej na stole, albowiem ich specyfika daje im najlepszy smak w niedługim czasie po opuszczeniu lodówki. Tu także królują owocowe smaki np. wspomniane wcześniej tropikalne, ale także polskie truskawki, maliny, jagody czy agrest.
Oprócz tortów na stołach coraz częściej pojawiają się mono porcje – czyli desery dedykowane dla jednej osoby – czy to w postaci mini torcików, mini tart, a nawet kompozycji z musu, bezy i owoców. Popularne są także cake popsy, czyli kawałki ciast połączone ze sobą kremem i uformowane w okrągły kształt, przypominający lizaki. Najczęściej oblane są zabarwioną dobrej jakości czekoladą i delikatnie przyozdobione. Poza faktem, że są bardzo słodkie, wyglądają pięknie i stanowią bardzo atrakcyjny dodatek do deserowego stołu.
Jednym z rozwijających się trendów jest także obdarowywanie gości spersonalizowanymi ciasteczkami. Są one zrobione z ciasta kruchego, przykryte cienką warstwą z masy cukrowej i pięknie przyozdobione – czy to płaskorzeźbami czy malunkami dedykowanymi dla gości. Poza walorami estetycznymi i możliwością spersonalizowania mają niewątpliwą zaletę – są umiarkowanie trwałe i o ile nie będą dłużej leżały na słońcu lub w cieple, to sprawdzą się wyśmienicie, jako wysmakowany i smakowity prezent.
Dzięki kreatywności naszych rodzimych cukierników i artystów dekoratorów cukierniczych pojawia się coraz więcej pomysłów - zarówno w smaku, jak i wyglądzie słodkich stołów weselnych.
Wybieramy coraz bardziej świadomie i szukamy konkretnych inspiracji oraz najlepszego smaku i wykonania. - Jak rozmawiam z moimi klientami, właścicielami cukierni, to oni podkreślają, że osoby które przychodzą, żeby zamawiać tort, chcą najpierw spróbować produktu. To już nie jest zamawianie w ciemno – że ma być taki biały z kolorowymi kwiatkami - ważny jest przede wszystkim smak - podkreśla ekspert Monika Ignaciuk.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl