Chrupki
- 20 porcji po:
- 324 kcal, 3,9 g białka, 20,2 g tłuszczu, 69,3 mg cholesterolu, 1,4 g błonnika
- Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 40 dag masła
- 15 dag zmielonych migdałów
- 3 jaja
- 4 łyżki mleka
- Dekoracja:
- 3 łyżki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- płatki migdałowe
Mąkę przesiać do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, migdały, wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, jajami i mlekiem na puszystą masę, nadal miksując wsypywać porcjami wymieszane suche składniki. Ciasto włożyć do woreczka z końcówką do ozdabiania tortów, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w kształcie paluszków długości ok. 5 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180ºC.
W rondelku zagotować mleko z cukrem i kakao, ciągle mieszając, doprowadzić do połączenia składników, lekko przestudzić. Ciasteczka ułożyć na tacy, oblać letnią polewą, posypać pokruszonymi płatkami, odstawić do wystudzenia.
Przepis poleca Kruche ciasta i ciasteczka
Podziel się opinią
Komentarze