Trwa ładowanie...

Sernik jaglany – pyszny jesienny deser

Nie jadasz nabiału, a czujesz wielką ochotę na sernik? Oto rozwiązanie – pyszny deser na bazie kaszy jaglanej, który dostarczy nie tylko wrażeń smakowych, ale również sporych wartości odżywczych. Ma jeszcze jedną niepodważalną zaletę – jego przygotowanie jest bardzo proste…

Sernik jaglany można przygotować na zimno lub ciepło Sernik jaglany można przygotować na zimno lub ciepło Źródło: Adobe Stock, fot: Bystrov Alexey
d1egwm6
d1egwm6

Podstawą tego specjału jest kasza jaglana, czyli produkt otrzymywany w wyniku obłuszczenia oraz polerowania ziarna prosa – jednego z najstarszych zbóż uprawianych przez człowieka, na terenie dzisiejszych Chin jadanego już 8 tysięcy lat przed naszą erą.

W Polsce upowszechniła się już w średniowieczu. Po kaszę jaglaną, zwaną wówczas jagłami, chętnie sięgali zarówno ubodzy wieśniacy, jak i królowie, o czym świadczy lektura odkrytych przez historyka Józefa Peszke rachunków z dworu Władysława Jagiełły. "Król, królowe, królewna, książęta i księżne, dostojnicy, panowie, urzędnicy, dworzanie, czeladź zamkowa, na koniec służba wszelaka, czy w piątki, czy w świątki, wszyscy spożywają jagły, nieraz po dwa razy dziennie; obok grochu są one potrawą pospolicie jadaną najczęściej i słusznie do narodowych naszych załączane być powinny, pomimo że dzisiaj rzadziej na stołach naszych się pokazują" – donosił Peszke w "Gazecie Domowej" ze stycznia 1904 r.

Dowodem na popularność kaszy jaglanej jest też jej liczna obecność w przepisach zamieszczonych w pierwszej polskiej książce kucharskiej – "Compendium Ferculorum, czyli zebranie potraw" z 1682 r. Nasi przodkowie zazwyczaj jadali ją jednak w najprostszej formie, czyli po prostu ugotowaną w wodzie, tylko na specjalne okazje okraszaną słoniną lub łojem zwierzęcym. Często przyrządzano także kaszę na mleku, stanowiła wtedy pożywną zupę śniadaniową, podawaną przede wszystkim dzieciom.

Sernik na różne sposoby

Obecnie jagły znów cieszą się dużą popularnością, szczególnie wśród osób hołdujących zdrowemu stylowi odżywiania. Zaletą tego produkty jest też uniwersalność – można go wykorzystać na wiele ciekawych sposobów, choćby jako bazę alternatywnego sernika.

d1egwm6

Kasza jaglana – wartości odżywcze

Nieprzypadkowo bywa nazywana "królową kasza", ponieważ wykazuje naprawdę imponujące wartości odżywcze. Przykład? Żadna inna kasza nie dostarcza tak dużej dawki żelaza – minerału niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wzmacniającego odporność, wspomagającego pracę układu nerwowego i chroniącego przed anemią. Jagły są też skarbnicą miedzi (odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu czerwonych krwinek i komórek nerwowych, wspiera tworzenie kolagenu, wchłanianie żelaza oraz wytwarzanie energii) i krzemu zapewniającego mocne kości, paznokcie i włosy, a także elastyczność naczyń krwionośnych i skóry.

Kasza jaglana to bogate źródło łatwo przyswajalnego białka, w składzie którego występują cenne aminokwasy egzogenne (leucyna, izoleucyna lub metionina). Nie zawiera natomiast glutenu, dzięki czemu mogą po nią sięgać osoby zmagające się z celiakią.

Jagły dostarczają sporo witamin z grupy B, a także lecytyny, która pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia pamięć oraz rozbija spożywane tłuszcze na małe cząstki, co zapobiega nadwadze i otyłości. Produkt kryje dużo błonnika pozytywnie wpływającego na pracę jelit, obniżającego poziom glukozy i "złego" cholesterolu LDL we krwi.

d1egwm6

Kasza jaglana wykazuje działanie zasadotwórcze, co sprzyja przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Pomaga także usuwaniu szkodliwych produktów przemiany materii.

Sernik jaglany – jak go zrobić?

Na początku musimy rozwiązać problem goryczki pojawiającej się często w kaszy jaglanej, mogącej negatywnie wpłynąć na smak sernika. Jak się jej pozbyć? Najprostszy sposób to kilkukrotne opłukanie kaszy na sicie, pod strumieniem wody, najpierw zimnej, potem gorącej. Można też wsypać ją na chwilę do wrzątku, odcedzić i jeszcze raz wsypać do gotującej się wody. Skuteczną metodą na pozbycie się goryczki jest uprażenie kaszy na suchej patelni lub w garnku. Gdy poczujemy przyjemny, orzechowy aromat to znak, że kasza nadaje się do dalszej obróbki.

d1egwm6

Teraz musimy ją ugotować. Na początku zagotowujemy wodę, mleko krowie lub roślinne – migdałowe, kokosowe, ryżowe, owsiane (2,5 szklanki), po czym wsypujemy kaszę (szklanka) mieszamy, by nie przywarła i gotujemy na małym ogniu przez około kwadrans, do miękkości lub całkowitego odparowania płynu. Następnie pozostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia.

Lekko ciepłą kaszę przekładamy do dużej miski, dodajemy cukier trzcinowy (150-200 g, możemy go zastąpić zdrowszym zamiennikiem: miodem, syropem klonowym czy daktylowym), gęste mleko kokosowe (puszka) lub jogurt naturalny (szklanka), sok wyciśnięty z cytryny oraz startą laskę wanilii, ekstrakt waniliowy (2 łyżki) albo cukier waniliowy (łyżka). W zależności od naszych preferencji możemy też dodać namoczone dzień wcześniej orzechy (nerkowce, laskowe), puree z dyni czy masło (4-5 łyżek). Wszystko miksujemy blenderem na gładką, dość gęstą masę. Na koniec dodajemy rodzynki i skórkę z pomarańczy (łyżeczka), mieszamy łyżką.

Sernik jaglany można przygotować na zimno lub ciepło. W tym pierwszym przypadku warto dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę (1,5 łyżki lub 5 listków).

d1egwm6

Sernik musi oczywiście posiadać spód. Możemy go przygotować po prostu z ciasteczek pełnoziarnistych, maślanych lub oreo (150 g), rozdrobnionych i wymieszanych z roztopionym masłem albo olejem kokosowym (50 g). Trochę bardziej skomplikowana jest propozycja Anny Lewandowskiej: jajka (3) ubijamy na pianę z cukrem kokosowym (5 łyżek), dodajemy mąkę owsianą (250 g), olej kokosowy (3 łyżki), śmietankę roślinną (50 ml), bezglutenowy proszek do pieczenia (2 łyżki) i startą skórkę z pomarańczy (łyżeczka), blendujemy, po czym powstałą masą wykładamy okrągłą formę i pieczemy przez 10 minut w 180 st.

Na tak przygotowany spód wylewamy masę sernikową. Następnie nasz deser albo pieczemy (ok 40-50 minut w 180 st) albo wkładamy na kilka godzin do lodówki. W obu wersjach jest pyszny, szczególnie, jeśli na koniec jego wierzch pokryjemy polewą z czekolady czy masłem orzechowym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1egwm6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1egwm6
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj