Opadnięty, wodnisty, niedopieczony? Jak uratować świąteczny sernik

Sernik to tradycyjne ciasto świąteczne, które ma tak wiele odsłon, jak swoich fanów. Wiedeński, z brzoskwinią, na kruchym spodzie. Przepisów jest wiele, ale równie dużo pułapek czyha na amatorów domowego sernika. Jak uratować świąteczny sernik? Oto garść porad dotyczących pieczenia tego pysznego ciasta.

Sernik Sernik to ciasto wymagające
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak upiec sernik wielkanocny – podstawy

Sernik to ciasto bardzo wymagające, które nie wybacza błędów i składników niskiej jakości. Dlatego przed pieczeniem sernika należy z uwagą przestudiować przepis, a także zwrócić uwagę na każdy detal. Już na etapie kompletowania składników do wielkanocnego sernika trzeba zachować czujność.

Oto co jest istotne przy pieczeniu tego ciasta:

  1. Twaróg. Podstawowy składnik ciasta, to od niego w dużej mierze będzie zależał efekt naszej pracy. Nie warto więc sięgać po tzw. sery w wiaderku, chyba że jesteśmy absolutnie pewni ich smaku i jakości. A jaki ser najlepiej się nadaje do sernika? Tłusty lub półtłusty, kremowy, delikatny w smaku. Koniecznie należy go zmielić – co najmniej dwukrotnie. Taki twaróg jest bazą do tradycyjnych, polskich serników. Nowojorski cheescake czy serniki na zimno można przygotować z mascarpone, ricotty, a nawet jogurtu greckiego.
  2. Jajka. Koniecznie dobrej jakości, z chowu ekologicznego lub wolnego wybiegu. Duże, świeże, dobrze ubite. Tradycyjny, polski sernik zazwyczaj wymaga ubicia osobno białek na sztywną pianę. Bardzo ważne jest również, by na jajkach nie oszczędzać – niektóre przepisy wymagają aż 3-5 jaj na kilogram sera!
  3. Śmietana i masło. Niektóre przepisy zawierają dodatek tych składników. Odpowiadają za kremowy smak i odpowiednią zawartość tłuszczu w serniku. To dzięki nim sernik ma kremową konsystencję i nie kruszy się.
  4. Mąka pszenna lub ziemniaczana, budyń w proszku. Mąkę dodaje się, by sernik bardziej przypominał ciasto niż masę serową. One również podtrzymują ciasto i nadają mu lekkości. Przepisy na sernik, które nie zawierają dodatku tych sypkich składników, będą bardziej maziste i ciężkie.
  5. Dodatki. Rodzynki, a może ciasteczka? Serniki, w których masie zanurzone są smakowite dodatki, mogą być bardziej kłopotliwe, zwłaszcza dla niewprawionego cukiernika-amatora. Lepiej na nie uważać, bo mogą być przyczyną opadania i kruszenia się ciasta.

A co zrobić, by uniknąć klasycznych problemów z sernikiem?

Jak wybrać twaróg na sernik?

Jak uratować sernik wielkanocny – najczęstsze problemy

Najczęściej borykamy się z niedopieczonym, opadniętym, zbyt rzadkim lub popękanym sernikiem. Co powoduje te problemy i jak ich uniknąć?

  1. Niedopieczony sernik – to efekt niewłaściwego pieczenia. Ciasto należy piec w kąpieli wodnej lub przy włączonej funkcji pary – to właśnie dzięki temu sernik piecze się równomiernie – zarówno boki, jak i środek sernika powinny mieć taki sam stopień wypieczenia. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że wierzch i brzegi będą mocne zrumienione, podczas gdy środek – surowy.
  2. Wodnisty, rzadki sernik – może być kilka przyczyn zbyt rzadkiego sernika. Jeśli zdecydujemy się na ser z wiaderka, warto sprawdzić jego konsystencję – zazwyczaj jest dużo bardziej rzadki niż twaróg po zmieleniu. Wówczas dodatek mąki może być nieodzowny, a dodatkowo sera z wiaderka nie należy ubijać mikserem – z każdą kolejną minutą masa będzie się stawać coraz rzadsza.
  3. Popękany wierzch sernika – sernik pęka wówczas, gdy opada, a to jest niestety naturalną cechą każdego sernika. Ryzyko pękania sernika można jednak zminimalizować, piekąc ciasto w niskiej temperaturze – maksymalnie 180 stopni Celsjusza, optymalnie – zaledwie 150 stopni. Studzenie powinno odbywać się w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach – gwałtowna różnica temperatur spowoduje, że ciasto nie tylko opadnie, ale i popęka. A co zrobić, gdy wierzch mimo to popęka? Wówczas najlepszym rozwiązaniem będzie polewa, która zakryje mankamenty i ubytki ciasta.
  4. Suchy, kruszący się sernik – sernik kruszy się z powodu nadmiaru mąki lub gdy niepotrzebnie wydłużymy czas jego pieczenia. Bardzo ważne jest, by trzymać się przepisu i nie wydłużać czasu pieczenia ciasta. Może to spowodować nadmierne przesuszenie sernika. A jak poznać, że sernik jest upieczony? Jego powierzchnia powinna być lekko zrumieniona i przede wszystkim sprężysta przy dotknięciu. Częstym błędem popełnianym podczas pieczenia tego typu ciasta jest przekonanie, że sernik jest niedopieczony, podczas gdy gotowy sernik do czasu ostudzenia może wydawać się rzadki i trząść niczym galaretka.
Sernik z bakaliami
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia