Trwa ładowanie...

Opadnięty, wodnisty, niedopieczony? Jak uratować świąteczny sernik

Sernik to tradycyjne ciasto świąteczne, które ma tak wiele odsłon, jak swoich fanów. Wiedeński, z brzoskwinią, na kruchym spodzie. Przepisów jest wiele, ale równie dużo pułapek czyha na amatorów domowego sernika. Jak uratować świąteczny sernik? Oto garść porad dotyczących pieczenia tego pysznego ciasta.

Sernik to ciasto wymagająceSernik to ciasto wymagająceŹródło: 123RF
dlyt27i
dlyt27i

Jak upiec sernik wielkanocny – podstawy

Sernik to ciasto bardzo wymagające, które nie wybacza błędów i składników niskiej jakości. Dlatego przed pieczeniem sernika należy z uwagą przestudiować przepis, a także zwrócić uwagę na każdy detal. Już na etapie kompletowania składników do wielkanocnego sernika trzeba zachować czujność.

Oto co jest istotne przy pieczeniu tego ciasta:

  1. Twaróg. Podstawowy składnik ciasta, to od niego w dużej mierze będzie zależał efekt naszej pracy. Nie warto więc sięgać po tzw. sery w wiaderku, chyba że jesteśmy absolutnie pewni ich smaku i jakości. A jaki ser najlepiej się nadaje do sernika? Tłusty lub półtłusty, kremowy, delikatny w smaku. Koniecznie należy go zmielić – co najmniej dwukrotnie. Taki twaróg jest bazą do tradycyjnych, polskich serników. Nowojorski cheescake czy serniki na zimno można przygotować z mascarpone, ricotty, a nawet jogurtu greckiego.
  2. Jajka. Koniecznie dobrej jakości, z chowu ekologicznego lub wolnego wybiegu. Duże, świeże, dobrze ubite. Tradycyjny, polski sernik zazwyczaj wymaga ubicia osobno białek na sztywną pianę. Bardzo ważne jest również, by na jajkach nie oszczędzać – niektóre przepisy wymagają aż 3-5 jaj na kilogram sera!
  3. Śmietana i masło. Niektóre przepisy zawierają dodatek tych składników. Odpowiadają za kremowy smak i odpowiednią zawartość tłuszczu w serniku. To dzięki nim sernik ma kremową konsystencję i nie kruszy się.
  4. Mąka pszenna lub ziemniaczana, budyń w proszku. Mąkę dodaje się, by sernik bardziej przypominał ciasto niż masę serową. One również podtrzymują ciasto i nadają mu lekkości. Przepisy na sernik, które nie zawierają dodatku tych sypkich składników, będą bardziej maziste i ciężkie.
  5. Dodatki. Rodzynki, a może ciasteczka? Serniki, w których masie zanurzone są smakowite dodatki, mogą być bardziej kłopotliwe, zwłaszcza dla niewprawionego cukiernika-amatora. Lepiej na nie uważać, bo mogą być przyczyną opadania i kruszenia się ciasta.

A co zrobić, by uniknąć klasycznych problemów z sernikiem?

Jak wybrać twaróg na sernik?

Jak uratować sernik wielkanocny – najczęstsze problemy

Najczęściej borykamy się z niedopieczonym, opadniętym, zbyt rzadkim lub popękanym sernikiem. Co powoduje te problemy i jak ich uniknąć?

  1. Niedopieczony sernik – to efekt niewłaściwego pieczenia. Ciasto należy piec w kąpieli wodnej lub przy włączonej funkcji pary – to właśnie dzięki temu sernik piecze się równomiernie – zarówno boki, jak i środek sernika powinny mieć taki sam stopień wypieczenia. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że wierzch i brzegi będą mocne zrumienione, podczas gdy środek – surowy.
  2. Wodnisty, rzadki sernik – może być kilka przyczyn zbyt rzadkiego sernika. Jeśli zdecydujemy się na ser z wiaderka, warto sprawdzić jego konsystencję – zazwyczaj jest dużo bardziej rzadki niż twaróg po zmieleniu. Wówczas dodatek mąki może być nieodzowny, a dodatkowo sera z wiaderka nie należy ubijać mikserem – z każdą kolejną minutą masa będzie się stawać coraz rzadsza.
  3. Popękany wierzch sernika – sernik pęka wówczas, gdy opada, a to jest niestety naturalną cechą każdego sernika. Ryzyko pękania sernika można jednak zminimalizować, piekąc ciasto w niskiej temperaturze – maksymalnie 180 stopni Celsjusza, optymalnie – zaledwie 150 stopni. Studzenie powinno odbywać się w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach – gwałtowna różnica temperatur spowoduje, że ciasto nie tylko opadnie, ale i popęka. A co zrobić, gdy wierzch mimo to popęka? Wówczas najlepszym rozwiązaniem będzie polewa, która zakryje mankamenty i ubytki ciasta.
  4. Suchy, kruszący się sernik – sernik kruszy się z powodu nadmiaru mąki lub gdy niepotrzebnie wydłużymy czas jego pieczenia. Bardzo ważne jest, by trzymać się przepisu i nie wydłużać czasu pieczenia ciasta. Może to spowodować nadmierne przesuszenie sernika. A jak poznać, że sernik jest upieczony? Jego powierzchnia powinna być lekko zrumieniona i przede wszystkim sprężysta przy dotknięciu. Częstym błędem popełnianym podczas pieczenia tego typu ciasta jest przekonanie, że sernik jest niedopieczony, podczas gdy gotowy sernik do czasu ostudzenia może wydawać się rzadki i trząść niczym galaretka.
Sernik z bakaliami 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

dlyt27i
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dlyt27i
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dlyt27i
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj