Trwa ładowanie...

Kasza jaglana. Bez glutenu i dla zdrowia

Kasza jaglana. Można ją kochać lub nienawidzić! Nie można jednak zarzucić jej braku właściwości zdrowotnych. Ostatnio ma swój dobry czas na naszych stołach, bo po latach zapomnienia wróciła jako niekwestionowana królowa kasz.

Kasza jaglana. Bez glutenu i dla zdrowiaŹródło: iStock.com
d3r3fih
d3r3fih

Kasza jaglana znana było na terenach Indii, Afryki i Chin już w neolicie, a wzmianki o niej możemy znaleźć w Starym Testamencie. Ma właściwości prozdrowotne, które zawdzięcza witaminom z grupy B, lecytynie, solom mineralnym, białkom, złożonym węglowodanom i krzemionkom. Zawiera ponadto potas, żelazo, magnez, miedź i fosfor.

Kasza jaglana jest pozyskiwana z prosa i jako jedyna wśród wszystkich kasz ma działanie zasadotwórcze, pomocne przy leczeniu nowotworów. Pomaga również osobom chorującym na infekcje drożdżakowe. Lecytyna natomiast korzystnie wpływa na pamięć i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ma właściwości oczyszczające i detoksyzacyjne dla organizmu. Działa antywirusowo i neutralizuje kwasy żołądkowe, jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Produkty z kaszy jaglanej powinny stosować osoby chore na celiakię, nietolerancje pokarmowe, na infekcje pogodowe oraz wszyscy, którzy zwracają uwagę na smaczne i zdrowe składniki w swojej diecie.

Zobacz też: Jak wybrać najlepsze pączki

Jak gotować kaszę jaglaną?

Kasza jaglana ma orzechowy, ale nieco gorzki smak. Niektórym ta gorycz psuje komfort jedzenia, ale można się jej pozbyć, przelewając na sicie kaszę przed gotowaniem na zmianę zimną i gorącą wodą. Inny sposób to moczenie kaszy jaglanej w zimnej wodzie przez godzinę przed gotowaniem.

d3r3fih

Jeżeli chcemy ugotować kaszę jaglaną na sypko, bierzemy 1 część kaszy i 2 części wody. Jeśli ma być kleista, bierzemy 1 część kaszy i trzy części wody. Pamiętajmy, że kasza jaglana powinna się gotować 15 do 20 minut na wolnym ogniu.

Jak jeść kaszę jaglaną?

Kasza jaglana jest uniwersalnym produktem i można jeść ją na słodko i słono, jako potrawę samodzielną lub dodatek do innych dań. 1 szklanka kaszy jaglanej (ok. 180 g) ma tylko 214 kcal!

Śniadanie z kaszą jaglaną

Ugotuj kaszę jaglaną na sypko lub aby była kleista - na wodzie lub "mleku" roślinnym. Dodaj ulubione owoce - świeże lub suszone, pestki, miód, jogurt. Możesz też wszystko przełożyć do kielicha blendera i zmiksować - ten świetny koktajl będzie doskonałym porannym posiłkiem.

Kasza jaglana z warzywami

Ugotuj kaszę jaglaną na wodzie z solą. Ulubione warzywa ugotuj na parze lub usmaż na oliwie. Gotowe wymieszaj z ugotowaną kaszą jaglaną. Dodaj kurkumę, imbir, wędzoną paprykę.

Krupnik jaglany z suszonymi borowikami, lubczykiem i olejem z ogórecznika

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 5 suszonych borowików
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól i pieprz do smaku

Do podania: 1 łyżka posiekanych liści lubczyku i olej z ogórecznika

d3r3fih

Przygotowanie: kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na sicie. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Seler i por także w plasterki. Do garnka wkładamy masło klarowane i pokrojone warzywa. Podsmażamy kilka minut mieszając. Zalewamy je 1 litrem najlepiej gorącej wody. Dodajemy suszone grzyby i kaszę. Gotujemy ok. 20 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy krupnik do misek, polewamy każdą porcję 1 łyżką oleju z ogórecznika i posypujemy lubczykiem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3r3fih
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3r3fih
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj