Trwa ładowanie...
13-05-2011 16:07

Ryż w pięciu smakach

Na słono, słodko i pikantnie, gorące albo zimne ? rób z nim, co chcesz, i dodaj, co akurat masz w lodówce, a przy odrobinie wysiłku przyrządzisz prawdziwą ucztę. Sprawdź, co możesz zrobić z ryżem.

Ryż w pięciu smakachŹródło: archiwum, fot: archiwum
d4fk4p8
d4fk4p8

Więcej niż wypełniacz

Niezależnie od tego, czy potrzebujemy błyskawicznego obiadu dla siebie, pysznej słodkości na poprawę humoru, dania głównego dla całej rodziny czy kolejnej potrawy do postawienia na stole podczas większej imprezy, zawsze możemy się wspomóc ryżem, który może tylko wypełniać miejsce w pomidorówce, a może, w odpowiedniej kompozycji smaków, podkreślić smak dania albo stanowić jego główną część.

W dobie gotowych zimnych deserów oraz przekąsek w proszku, do którego wystarczy dodać gorącej wody, zapominamy o tym, o ile wspanialszy smak ma świeżo ugotowany (wszystko zależy od upodobań, ale najlepiej na niezbyt miękko) ryż podany z mlekiem, opcjonalnie masłem do smaku i koniecznie z cynamonem oraz jabłkami, pieczonymi bądź świeżo startymi na talerz.

Jeżeli to tylko zaostrzyło nam apetyt, można się zabrać za pyszny obiad. Ryż może stanowić zwykły zamiennik dla ziemniaków, czyli to mało rzucające się w oczy coś obok dania głównego – na przykład kurczaka w sosie z czarnej fasoli albo wołowiny w słodko-kwaśnym. Warto jednak, zamiast wciąż szukać inspiracji w dalekich stronach, zapożyczyć czasem pomysł z naszej okolicy.

Agrestowa kura

Rodzina czy goście długo nie zapomną smaku potrawki z kurczaka z ryżem, agrestem oraz cytrynowo-śmietanowo-rosołowym sosem. Na małym ogniu gotujemy kurę z włoszczyzną, solą i pieprzem. W międzyczasie zalewamy ryż wodą, podgotowujemy, zalewamy wrzącym mlekiem (w proporcji 3 szklanki mleka na 3,5 szklanki ryżu), dodajemy łyżkę masła i wstawiamy do piekarnika.

d4fk4p8

Teraz pora na przygotowanie sosu. Mięso wyjmujemy z rosołu i utrzymujemy w cieple, a rosół (potrzebne będzie ok. 5 szklanek) przecedzamy przez drobne sitko i gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu. Następnie dodajemy zawiesinę z 5 żółtek, 5 łyżek mąki i 250 ml śmietany (wlewamy ją bardzo powoli i ciągle mieszając, by nie dopuścić do powstania grudek. Dodajemy sok z jednej cytryny, cukier, sok z agrestowego kompotu oraz sól, a na koniec sparzone rodzynki i agrest z kompotu.

Na dużym półmisku układamy szeroki wieniec z ryżu, na wierzchu układamy kurę, polewamy częścią sosu, a resztę podajemy w sosjerce. Resztę rosołu serwujemy w bulionówkach i uczta gotowa!

Zawsze się przyda

Jeżeli zostało nam trochę ugotowanego ryżu, to tym lepiej. Przy najbliższej okazji będziemy mogli zrobić sobie lekki obiad – wystarczy na niewielkiej ilości oleju usmażyć jajecznicę z jednego jajka, po jej zdjęciu na talerzyk szybko usmażyć marchewkę pokrojoną w słupki, dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, usmażyć do miękkości, dodać odłożoną wcześniej jajecznicę oraz ryż i dalej smażymy. Na koniec dodajemy po pół łyżki sosu ostrygowego i sojowego.

Gotowany ryż będzie też znakomitą podstawą do zapiekanki na efektowną kolację dla gości. Nie obowiązują właściwie żadne reguły, możemy przygotować kompozycję z dowolnie wybranych dodatków. Jeżeli chcemy zaserwować coś konkretnego i sycącego, gotujemy ryż, podsmażamy na średnim ogniu 40 dag mielonego mięsa (najlepiej wołowiny, ale może być też wieprzowina, cielęcina lub indyk), dodajemy cebulę pokrojoną w plasterki i smażymy, aż będzie złocista. Ugotowanym ryżem wykładamy formę do pieczenia, smarujemy koncentratem pomidorowym, solimy, wykładamy mięso z cebulą, a następnie puszkę odsączonej fasolki szparagowej, posypujemy startym żółtym serem i pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

d4fk4p8

Możemy też przyrządzić zapiekankę z groszkiem, kurczakiem, pieczarkami i cebulą albo z szynką, cebulą, pomidorami, jajkami i serem, a także na słodko z jabłkami, cukrem waniliowym oraz cynamonem.

Coś dla każdego

Przy tylu smakach do wyboru można przez miesiąc zajadać się ryżem w tysiącu wersji i nie być znudzonym. Ale jeżeli mimo wszystko potrzebujemy odmiany, pamiętajmy o makaronie, który świetnie pasuje do rozmaitych dań.

Możemy na jego bazie przyrządzić sałatkę, zapiekanki, podać go ze szpinakiem, sosem trzy sery, z twarogiem na słodko, z tuńczykiem i pomidorami, z bobem i rukolą, z bakłażanem, świeżym łososiem, z papryką, oliwkami i serem, ze szparagami, z mozzarellą... Możliwości są nieograniczone.

A gdy znudzimy się wykwintnymi daniami, można po prostu, znalazłszy w lodówce pudełko ugotowanego wczoraj makaronu, wrzucić na patelnię pokrojoną w plasterki kiełbasę, podsmażyć ją do zrumienienia, dodać i zeszklić cebulę, a potem podsmażyć razem z makaronem. Proste i pyszne.

mb/mmch

d4fk4p8
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4fk4p8
Więcej tematów