Potrawka z kurczaka
- 500 g piersi z kurczaka
- 150 g małych pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki masła
- 125 ml rosołu z kurczka (może być i z kostki bulionowej)
- 2 łyżki mąki
- 100 ml śmietany wysokoprocentowej, kremówki na przykład
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- Zielona pietruszka, albo zielona cebulka
- Sól i pieprz
Mięso umyte i osuszone pokrój w nie za duże paski. Paprykę oczyść i pokrój na drobną kostkę. Pieczarki jeżeli są zbyt duże przekrój na połówki. Masło rozgrzej w rondlu i na dosyć dużym ogniu podsmaż mięso i pieczarki. Trwać to powinno około 10 minut, aż cały płyn dokładnie odparuje. Dodaj rosół, paprykę i mąkę rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody. Wlej śmietanę i gotuj 5-10 minut często mieszając. Dodpraw do smaku solą, pieprzu nie żałuj i wlej sok z cytryny.
Podawać z ryżem
Przepis dodał użytkownik julia313
Podziel się opinią
Komentarze