WAŻNE
TERAZ

Sławosz wyszedł z kapsuły. Załoga Ax‑4 na Ziemi [RELACJA]

Rybka lubi pływać... w zupie

Na polskich stołach, zwłaszcza w porze obiadowej, często podawane są zupy. Serwujemy buraczkową, ogórkową, szczawiową, tradycyjny rosół oraz dziesiątki innych smaków. Niewielu jednak jada zupy przyrządzone z ryb. Ok, może brzmi trochę egzotycznie, ale procedury przygotowania są bardzo proste, a efekt przepyszny.

Rybka lubi pływać... w zupie
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Na polskich stołach, zwłaszcza w porze obiadowej, często podawane są zupy. Serwujemy buraczkową, ogórkową, szczawiową, tradycyjny rosół oraz dziesiątki innych smaków. Niewielu jednak jada zupy przyrządzone z ryb. Ok, może brzmi trochę egzotycznie, ale procedury przygotowania są bardzo proste, a efekt przepyszny.

Taką zupę można ugotować z każdego rodzaju ryby. Doskonale sprawdzą się zarówno najlepsze gatunki (np. jesiotr), jak i te bardziej pospolite (dajmy na to: płotki). Zazwyczaj używane są te mniejsze i tańsze.

Łatwa i trochę wykwintna

Najprostsza zupa będzie wywarem z ryb, warzyw i przypraw. Możemy ją doprawić śmietaną, żółtkami, miąższem z chleba, zasmażką lub ugotować na wywarze z grochu. Podajemy ją z kawałkiem ugotowanej ryby i innymi dodatkami, takimi jak grzanki, paszteciki czy pulpeciki. Innym sposobem na zrobienie zupy jest zmiksowanie ryby i dodanie jej do wywaru.

Potrzebne będzie: 500 g sprawionych i opłukanych małych ryb, 1 marchewka, 2 pietruszki, kawałek selera, 3 cebule, liść laurowy, sól oraz pieprz.

Warzywa razem z liściem laurowym i przyprawami gotujemy w wodzie (1,5 litra) tak, by pozostał litr wywaru. Dodajemy do niego ryby, po czym całość gotujemy jeszcze około 10 minut. Po tym czasie przecedzamy rosół.

Z ryb usuwamy skórę i ości, zaś mięso dzielimy na kawałki. Warzywa kroimy na plasterki i razem z rybą wkładamy do wazy. 30 g kawioru rozcieramy z białkiem i zagotowujemy razem z rosołem. Jeszcze raz przecedzamy wywar i zalewamy nim rybę oraz warzywa ukryte w wazie. Tę wyśmienitą zupę można podawać z pasztecikami rybnymi.

Mule z krewetkami

Smakoszom owoców morza proponujemy coś innego. Przy tej zupie trzeba będzie się troszkę napracować, ale warto! Potrzebujemy: 2 kg morskich ryb, kalmarów i skorupiaków (mule, krewetki), 1 marchewka, 1 cebula, 2 małe pory, 4 pomidory, suszona skórka z pomarańczy, czosnek, 1/4 łyżeczki tymianku, 1/4 łyżeczki szafranu.

Ryby sprawiamy i dokładnie opłukujemy. Odcinamy głowy, ogony i płetwy, wyjmujemy ości i odkładamy do przyrządzenia wywaru. Mięso z ryb kroimy na kawałki. Krewetki obieramy ze skorupek, usuwamy żyłki i płuczemy. Skorupki odkładamy do wywaru. Mule szorujemy, zaś warzywa obieramy i myjemy. Posiekaną cebulę i roztarty czosnek łączymy z porami pokrojonymi w kawałki.

Głowy, płetwy, ogony, kręgosłupy ryb, skorupki z krewetek, suszoną skórkę z pomarańczy i marchewkę wkładamy do dużego garnka, przyprawiamy i zalewamy wodą. Gotujemy przez 30 minut. Wywar przecedzamy i wyciskamy.

W oddzielnym garnku dusimy pokrojone kalmary, a mule zalewamy wodą i gotujemy na dużym ogniu. Gdy skorupiaki się otworzą - odcedzamy je.

W płaskim garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, cebulę i pory. Po chwili dodajemy pokrojone w kawałki pomidory i dusimy jeszcze przez 5 minut. Następnie przecieramy przez sitko i z powrotem wkładamy do garnka. Dodajemy przecedzony wywar, tymianek oraz szafran. Wkładamy kawałki ryb i gotujemy na małym ogniu. Po chwili dodajemy kalmary oraz mule i gotujemy jeszcze około 5 minut. Na koniec dorzucamy krewetki i doprawiamy. Zupę możemy podawać z tostami czosnkowymi. Pyszne!

qk

fot. Jupiterimages

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty