Rozszyfruj menu

Coraz chętniej jadamy w restauracjach, do tego dochodzą bankiety firmowe, spotkania służbowe, którym towarzyszą suto zastawione stoły karty menu pełne... tajemniczych pojęć.

Rozszyfruj menu
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
23

Coraz chętniej jadamy w restauracjach, do tego dochodzą bankiety firmowe, spotkania służbowe, którym towarzyszą suto zastawione stoły karty menu pełne... tajemniczych pojęć.

Nie każdy z nas jest ekspertem jeśli chodzi o znajomość dań i ich nazewnictwo, co może prowadzić do tego, że znajdziemy się w mało komfortowej sytuacji. Zatem aby uniknąć pytań o szczegóły restauracyjnego menu, które mogą wprawić nas w zakłopotanie warto podszkolić się odrobinę w tym względzie korzystając z przygotowanej przez nas ściągi.

Znajomość niektórych pojęć może uchronić nas przed zamówieniem czegoś, co z trudem przejdzie nam przez gardło.

Makarony (serwowane z różnego typu sosami i dodatkami)

PAPPARDELLE - są to długie i szerokie wstążki,

TAGLIATELLE - to także makaron w formie płaskich wstążek podawanych w formie gniazd,

FARFALLE - są to tzw. motylki,

CONCHIGLIONI - ma formę muszli w różnych wielkościach, te duże są wypełniane farszem,

PENNE - popularnie zwany „pióra", są to rurki z uciętą ukośnie końcówką,

CANNELLONI - sporej wielkości rurki, walce, które się nadziewa i zapieka,

LASAGNETTE - szeroki, płaski makaron, który jest zapiekany po przełożeniu np. sosem bolońskim,

Sosy

ALFREDO - to sos, głównie do drobiu, ale może być także do makaronu, zawiesisty, przygotowany na bazie masła, śmietany, parmezanu, z dodatkiem pietruszki, czosnku, szczypiorku lub suszonych grzybów,

A LA KING - gotowane w śmietanowym sosie z warzywami (grzybami, zieloną papryką),

AU JUS - w sosie własnym,

COULIS -przecier, puree z warzyw lub owoców, serwowane najczęściej jako sos otaczający danie,

MARINARA - sos stanowiący połączenie sosu pomidorowego i owoców morza, podawany z makaronem,

LYONNAISE - brunatny sos z duszoną posiekaną cebulą i pietruszką, z dodatkiem białego wytrawnego wina,

MORNAY - biały sos na bazie śmietany, żółtek i tartego sera

Polecamy również:

Różne różności

AU BEURRE - danie duszone na maśle,

FRICASSEE - kawałki kurczaka lub innego delikatnego mięsa duszone w białym sosie z warzywami, podawane z makaronem lub kluskami,

DAUPHINOISE - danie z kuchni francuskiej, jego podstawa to ziemniaki, śmietana, ser gruyere, ementaler lub parmezan,

BROCHETTE - podawane w formie szaszłyka, pieczone lub grillowanie,

A LA FARMIERRE - mięso pieczone z warzywami,

AU GRATIN - pokryte tartą bułką, a czasem masłem i serem tartym, a następnie zapiekane,

A LA NICOISE - składniki to pomidory, czarne oliwki, czosnek i anchois, tuńczyk,

BEIGNET - ciastka smażone w głębokim tłuszczu, podawane na gorąco z lukrem,

RAGOUT - bogato przyprawiony gulasz z mięsa lub drobiu i warzyw,

A LA FIORENTINA - zazwyczaj jaja lub ryby, które są podawane ze szpinakiem, czasem są posypane serem i lekko zapiekane w piekarniku,

CROUSTADE - danie podawane w chrupiącej „miseczce" z ciasta,

EN CROUTE - generalnie potrawa - mięso lub ryba „w cieście" lub otoczona kromkami pieczywa,

CREPE - bardzo cienkie naleśniki, często faszerowane i zwijane w rulon,

CREOLE - danie gotowane z ostrym sosem z dodatkiem pomidorów, cebuli i papryki,

SAUTE - lekko podsmażone na tłuszczu na płytkiej, odkrytej patelni.

Aleksandra Dwórznik

Fot. Jupiterimages/Goodshot/Thinkstock

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki