Relacja z warsztatów "Magia świąt z wieprzowiną QAFP"
Wieprzowina QAFP to najwyższej jakości mięso, które odpowiednio przygotowane smakuje wyśmienicie.
W środę 7 grudnia 2016 roku w warszawskim studiu Food Lab odbyły się warsztaty kulinarne QAFP w prawdziwie świątecznej odsłonie. Wydarzenie poprowadził znany dziennikarz i prezenter telewizyjny - Olivier Janiak, a nad świątecznym menu z wykorzystaniem wysokojakościowej wieprzowiny QAFP czuwał Sebastian Krauzowicz - jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni w Polsce, który należy do Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy. W wydarzeniu udział wzięli blogerzy kulinarni, którzy mieli możliwość zainspirować się pomysłami na świąteczne potrawy z wieprzowiną QAFP w roli głównej, a także zobaczyć, jak niedrogo, a ładnie udekorować stół na Wigilię i święta.
Na początku spotkania Jolanta Ciechomska, Koordynator Systemu QAFP z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, doradziła czym kierować się przy wyborze wieprzowiny. Ekspertka przedstawiła walory produktów opatrzonych znakiem QAFP. Ich obecność w naszym jadłospisie to nie tylko gwarancja dobrego smaku, ale przede wszystkim sprawdzonego produktu, którego pochodzenie, wartości odżywcze i termin przydatności do spożycia możemy bez problemu sprawdzić na opakowaniu.
|
|
| --- |
Następnie Olivier Janiak zapytał Sebastiana Krauzowicza o to, jak prawidłowo i najlepiej przygotować wieprzowinę, czyli jedno z najpopularniejszych w Polsce mięs. Szef kuchni toruńskiej restauracji „Sfera by Sebastian Krauzowicz” zachęcał do przyrządzania dań mięsnych z certyfikowaną wieprzowinę QAFP. Podkreślał, że mięso to jest idealne m.in. do przygotowania pulled pork, a dobranie ciekawych dodatków pozwoli na nowo odkryć smak wieprzowiny.
|
|
| --- |
Zanim uczestnicy przyodziali fartuszki, mieli okazję wysłuchać porad, jakie dekoracje królować będą w tym sezonie na świątecznych stołach. Mistrz florystki Agnieszka Nożewska i ekspert od dekoracji ze szkoły Art&Deco - Ewa Majewska pokazały, jak samodzielnie wykonać bożonarodzeniowe ozdoby wykorzystując łatwo dostępne, często naturalne produkty.
|
|
| --- |
Po prezentacji i pracach artystycznych, szef kuchni zaprosił uczestników do gotowania. W trakcie warsztatów każda z trzech grup miała za zadanie przygotować: pulled z karkówki z puree z selera, piklowanym selerem naciowym i chrzanowym majonezem, wędzoną polędwiczkę z kremem musztardowym i galaretką z kiszonym ogórkiem oraz schab faszerowany śliwką z sałatką z pasternaku i majonezem dyniowym. Najlepsza w tej konkurencji okazała się grupa, której przewodził właśnie szef Krauzowicz. Oceniany był nie tylko smak, ale także prezentacja dań.
|
|
| --- |
Na zakończenie spotkania wszyscy uczestnicy mieli okazję skosztować potraw z wieprzowiną QAFP w roli głównej i wymienić się przepisami na inne dania z tym produktem, które można podać bliskim i przyjaciołom na zbliżające się święta. Przyjemną atmosferę wydarzenia zamknęło wręczenie podarunkowych koszy z wysokojakościowymi mięsnymi produktami.
|
|
| --- |