Relacja z warsztatów "Magia świąt z wieprzowiną QAFP"

Wieprzowina QAFP to najwyższej jakości mięso, które odpowiednio przygotowane smakuje wyśmienicie.

Relacja z warsztatów "Magia świąt z wieprzowiną QAFP"
Źródło zdjęć: © materiały prasowe
SKOMENTUJ

W środę 7 grudnia 2016 roku w warszawskim studiu Food Lab odbyły się warsztaty kulinarne QAFP w prawdziwie świątecznej odsłonie. Wydarzenie poprowadził znany dziennikarz i prezenter telewizyjny - Olivier Janiak, a nad świątecznym menu z wykorzystaniem wysokojakościowej wieprzowiny QAFP czuwał Sebastian Krauzowicz - jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni w Polsce, który należy do Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy. W wydarzeniu udział wzięli blogerzy kulinarni, którzy mieli możliwość zainspirować się pomysłami na świąteczne potrawy z wieprzowiną QAFP w roli głównej, a także zobaczyć, jak niedrogo, a ładnie udekorować stół na Wigilię i święta.

Na początku spotkania Jolanta Ciechomska, Koordynator Systemu QAFP z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, doradziła czym kierować się przy wyborze wieprzowiny. Ekspertka przedstawiła walory produktów opatrzonych znakiem QAFP. Ich obecność w naszym jadłospisie to nie tylko gwarancja dobrego smaku, ale przede wszystkim sprawdzonego produktu, którego pochodzenie, wartości odżywcze i termin przydatności do spożycia możemy bez problemu sprawdzić na opakowaniu.

|

Obraz

|
| --- |

Następnie Olivier Janiak zapytał Sebastiana Krauzowicza o to, jak prawidłowo i najlepiej przygotować wieprzowinę, czyli jedno z najpopularniejszych w Polsce mięs. Szef kuchni toruńskiej restauracji „Sfera by Sebastian Krauzowicz” zachęcał do przyrządzania dań mięsnych z certyfikowaną wieprzowinę QAFP. Podkreślał, że mięso to jest idealne m.in. do przygotowania pulled pork, a dobranie ciekawych dodatków pozwoli na nowo odkryć smak wieprzowiny.

|

Obraz

|
| --- |

Zanim uczestnicy przyodziali fartuszki, mieli okazję wysłuchać porad, jakie dekoracje królować będą w tym sezonie na świątecznych stołach. Mistrz florystki Agnieszka Nożewska i ekspert od dekoracji ze szkoły Art&Deco - Ewa Majewska pokazały, jak samodzielnie wykonać bożonarodzeniowe ozdoby wykorzystując łatwo dostępne, często naturalne produkty.

|

Obraz

|
| --- |

Po prezentacji i pracach artystycznych, szef kuchni zaprosił uczestników do gotowania. W trakcie warsztatów każda z trzech grup miała za zadanie przygotować: pulled z karkówki z puree z selera, piklowanym selerem naciowym i chrzanowym majonezem, wędzoną polędwiczkę z kremem musztardowym i galaretką z kiszonym ogórkiem oraz schab faszerowany śliwką z sałatką z pasternaku i majonezem dyniowym. Najlepsza w tej konkurencji okazała się grupa, której przewodził właśnie szef Krauzowicz. Oceniany był nie tylko smak, ale także prezentacja dań.

|

Obraz

|
| --- |

Na zakończenie spotkania wszyscy uczestnicy mieli okazję skosztować potraw z wieprzowiną QAFP w roli głównej i wymienić się przepisami na inne dania z tym produktem, które można podać bliskim i przyjaciołom na zbliżające się święta. Przyjemną atmosferę wydarzenia zamknęło wręczenie podarunkowych koszy z wysokojakościowymi mięsnymi produktami.

|

Obraz

|
| --- |

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem