Trwa ładowanie...
11-02-2010 16:09

Przez żołądek do serca

Do Święta Zakochanych można mieć stosunek różny - lubić je, ignorować lub go wręcz nie znosić. Mało kto jednak tak naprawdę nie czeka w tym dniu na jakiś miły gest ze strony bliskich osób.

Przez żołądek do sercaŹródło: archiwum, fot: archiwum
d2ukpnk
d2ukpnk

Do Święta Zakochanych można mieć stosunek różny - lubić je, ignorować lub go wręcz nie znosić. Mało kto jednak tak naprawdę nie czeka w tym dniu na jakiś miły gest ze strony bliskich osób.

Owszem, jeśli ktoś jest zakochany, nie potrzebuje specjalnego dnia, by okazać drugiej połówce swoje uczucia. Jednak skoro na całym świecie - jakby nie było - to przyjemne święto jest obchodzone, to może warto wtopić się w ten nurt i zjeść dobrą kolację w najmilszym z możliwych towarzystwie? Dzień zakochanych przypada w tym roku w niedzielę, więc daje to niepowtarzalną okazję, by znaleźć odrobinę czasu na przyrządzenie czegoś smakowitego. Pamiętajmy też, że dobrze byłoby kilka minut przeznaczyć na ładne udekorowanie dania, by efekt był podwójny. Oto kilka propozycji na walentynkowe menu.

Naleśniki pełne miłości

Składniki ciasto: 12 łyżek mąki (raczej płaskich), 4 jajka, 2 szklanki mleka, szczypta soli

Składniki na twarożek: ½ kg mielonego twarogu, 2 jajka, 100 g cukru pudru, 1 mały cukier waniliowy, 100 ml słodkiej śmietanki, rodzynki, kilka kawałków gorzkiej czekolady

Mikserem wyrobić ciasto na naleśniki, usmażyć kilka sztuk zostawiając trochę ciasta na później. Następnie z podanych składników mikserem ubić twarożek - najpierw połączyć ze sobą jajka, cukier, śmietankę, po czym małymi porcjami dodawać twaróg. Na koniec można dodać rodzynki. Na środek każdego placka wyłożyć trochę serka i zawinąć naleśnik w kwadrat, tak by farsz nie wydostał się na zewnątrz. Przed samym podaniem zwinięty placek maczamy w pozostawionym cieście naleśnikowym i obsmażamy go ponownie na patelni. Serwujemy gorące, oblane odrobiną twarożku i posypane startą czekoladą.

d2ukpnk

Zupa serowa serca rozgrzewająca...

Składniki: 2 litry wody, 2 kostki rosołowe, ½ kg mięsa mielonego, 4 serki topione (mogą być dwa kremowe i dwa z ziołami), 3-4 pory, słoiczek pieczarek w zalewie

Wodę zagotować, dodać dwie kostki rosołowe. Pora pokroić w półtalarki, wrzucić do wrzątku i gotować tak długo, aż zrobi się miękki. Do gotującej się wody wrzucać partiami serki, tak by wszystko dokładnie się rozpuściło. Następnie dodać odsączone z zalewy, pokrojone pieczarki. Mięso mielone przyprawić, przesmażyć na patelni, po czym dodać je do zupy. Całość gotować jeszcze przez ok. 15 minut. Na talerzu można posypać zupę koperkiem lub drobniutko posiekanym szczypiorkiem.

Miłosne roladki z cukinii

Składniki: 2-3 małe cukinie, kilka czarnych oliwek, pół czerwonej papryki, ser feta (wcześniej wyjęty z lodówki), kilka plastrów delikatnej szynki np. drobiowej, mozzarella, masło, sól, pieprz

d2ukpnk

Cukinię dokładnie umyć i pokroić ją w podłużne, dość cienkie plasterki. Każdy z nich należy posypać solą i pieprzem, po czym ułożyć na patelni do grillowania (może być też zwykła patelnia, ale teflonowa by nie używać tłuszczu) i przesmażyć z każdej strony. Gdy cukinia trochę przestygnie smarujemy ją z jednej strony fetą i układamy na nią drobniutko posiekane oliwki i paprykę. Pod cukinię układamy plaster wędliny, całość zawijamy w roladkę, spinamy wykałaczką i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Podgrzewamy w piekarniku, pod koniec kładziemy na wierzch plaster mozzarelli. Przed podaniem można każdą roladkę obwiązać szczypiorkiem.

Deser amore mio

Składniki: **2 pomarańcze, 2 grejpfruty, 1 cytryna, 2 banany, 2 jabłka, pół puszki brzoskwiń, 15 dag suszonych śliwek, 10 dag rodzynek, 5 dag orzechów włoskich, 2 kieliszki koniaku, bita śmietana, gorzka czekolada

Wszystkie owoce obrać, umyć i pokrajać. Włożyć do szklanej miseczki. Śliwki suszone i rodzynki namoczyć w letniej wodzie (ok. pół godziny), następnie odcedzić i pokroić drobno. Brzoskwinie także odsączyć i pokroić w paski. Wszystko dodać do salaterki, wymieszać, zalać sokiem z brzoskwiń. Przed podaniem deser przybrać bitą śmietaną, oprószyć rozdrobnionymi orzechami i czekoladą. Polać koniakiem.

Koktajl Je t'aime

Składniki: 1 szklanka wermutu, ½ szklanki wody gazowanej, ½ szklanki owoców jagodowych (np. mrożonych), 3 łyżki cukru pudru, kostki lodu

Owoce rozłożyć do dwóch pucharków, dodać cukier puder, włożyć lód i wlać wodę. Na koniec dodać wino.

d2ukpnk
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ukpnk
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj