WAŻNE
TERAZ

Decyzja o ważności wyborów. Sąd Najwyższy wskazał datę

Pożegnanie Karnawału, czyli tradycyjny śledzik

Ostatki, zwane śledzikiem, to ostatni moment na folgowanie sobie pod względem jedzenia i zabawy. Od Środy Popielcowej zaczyna się post, czyli 40 dni umiarkowania. Niegdyś czas ten był bardziej przestrzegany, a w ostatkowy wieczór biesiadnicy zasiadali przy suto zastawionym stole ze sporą ilością mięs, smażonych w głębokim tłuszczu słodkości i napitków. Była też potrawa zwiastująca post, czyli śledzik.

Pożegnanie Karnawału, czyli tradycyjny śledzik
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
SKOMENTUJ

To ryby właśnie, ze śledziami na czele, oraz postne zupy miały być podstawą jadłospisu aż do świąt wielkanocnych. W PRL w ostatki podawano też słynną Awanturkę, zimne nóżki, rosół z żółtkiem i flaczki. Poniżej kilka przepisów, do których warto wrócić na ostatki.

Śledzie po sarmacku
Tak przygotowane śledzie zyskują wyjątkowy smak za sprawą połączenia i podgrzania miodu, soku z cytryny i oleju. Przestudzoną miksturę trzeba doprawić kolorowym pieprzem, a następnie przestudzić. Cebulę pokrojoną w kostkę ułożyć w półmisku na zmianę z cebulą i zalać zimną zalewą.

Awanturka - pasta twarogowa z wędzoną rybą
Proste połączenie sera białego z wędzoną makrelą lub ze szprotkami. Dla wielu składniki te podane razem nie są dobrym zestawem, stąd nazwa mówiąca o ich "niedopasowaniu". Takie smarowidło jest wyjątkowo proste w przygotowaniu, doskonale smakuje solo lub jako dodatek do pieczywa. Jeśli chodzi o proporcje wystarczy przygotować 200 g sera białego i puszkę szprotek lub makreli w oleju. Produkty rozgnieść, wymieszać i doprawić do smaku sola i pieprzem.

Smażone śledzie
Umyte śledzie należy oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć przyprawami do smaku, a następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Doskonale smakuje z sosem tatarskim lub solo.

Wybrane dla Ciebie

Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Skutki jedzenia pora. O tym się prawie nie mówi, więc mało kto wie
Skutki jedzenia pora. O tym się prawie nie mówi, więc mało kto wie
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy