Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy

W każdej kuchni jest pewien element, który większość z nas traktuje jako zwykłe miejsce do przechowywania blach. Tymczasem jego prawdziwa funkcja może cię zaskoczyć.

Szuflada pod piekarnikiem
Szuflada pod piekarnikiem
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Szuflada pod piekarnikiem to detal kuchennego wyposażenia, który często traktujemy po macoszemu. W codziennym pośpiechu lądują w niej formy, kratki i naczynia żaroodporne, choć jej prawdziwe przeznaczenie jest zupełnie inne. Producenci piekarników często projektują tę przestrzeń z myślą o czymś znacznie bardziej praktycznym niż magazynowanie sprzętu. Sprawdź, czy twój model również skrywa tę dodatkową funkcjonalność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Paprykę faszeruję przysmakiem z grilla. Rodzina zawsze zjada podwójną porcję

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?

W codziennej kuchennej rutynie wiele elementów traktujemy jak oczywistość i nie zastanawiamy się nad ich konstrukcją czy funkcją. Jednym z takich przykładów jest szuflada pod piekarnikiem. Dla większości użytkowników to po prostu miejsce, gdzie upycha się niepotrzebne formy, tacki czy papier do pieczenia. Tymczasem jej przeznaczenie może być zupełnie inne. W wielu modelach piekarników ta dolna komora została zaprojektowana jako przestrzeń do utrzymywania ciepła. Idealna do tego, by gorący obiad poczekał na spóźnionych domowników.

To rozwiązanie stosowane głównie w urządzeniach wolnostojących z piekarnikiem gazowym lub elektrycznym. Delikatne ciepło, które przedostaje się z komory głównej, wystarcza, by jedzenie nie wystygło, ale też się nie przypaliło. Wystarczy postawić tam talerze z daniem i zamknąć szufladę. I nie musisz się już martwić o to, że jedzenie wyschnie.

Tego nie wiesz o szufladzie pod piekarnikiem

W czasach, gdy wiele osób szuka sposobów na oszczędzanie energii i pieniędzy, wykorzystanie szuflady pod piekarnikiem do podtrzymywania ciepła to sprytne i ekologiczne rozwiązanie. Zamiast ponownie włączać piekarnik, by odgrzać posiłek, wystarczy zostawić go w tej "kieszeni cieplnej". Mało kto wie, że to sposób nie tylko na ciepłe danie, ale również na mniejsze rachunki za prąd lub gaz. To także świetna opcja w dużych rodzinach, kiedy każdy je o innej porze, jedzenie może czekać, zachowując świeżość i odpowiednią temperaturę. Trzeba jednak zaznaczyć, że nie każdy model piekarnika oferuje tę funkcjonalność.

Choć wciąż wiele osób traktuje szufladę pod piekarnikiem jako miejsce do przechowywania, należy pamiętać o kilku zasadach. Jeśli planujesz wykorzystać ją do utrzymywania ciepła, musisz opróżnić ją ze wszystkiego, co może się stopić, spalić lub wydzielać nieprzyjemne zapachy. Blachy, silikonowe maty czy folia aluminiowa nie zawsze dobrze znoszą podwyższoną temperaturę. Co więcej, nie warto przechowywać tam plastikowych elementów. Mogą się zacząć topić, a efekty tego nie będą dla ciebie przyjemne.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇