Śledzie - dlaczego warto je jeść częściej niż tylko w święta?

Śledzie to jedne z najzdrowszych ryb świata. Są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, mają mnóstwo cennych witamin i minerałów. Mięso tych ryb to źródło doskonałej jakości białka, które zawiera wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy.

Obraz

/ 5Pyszne i zdrowe

Obraz
© 123RF.COM

Śledzie to jedne z najzdrowszych ryb świata. Są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, mają mnóstwo cennych witamin i minerałów. Mięso tych ryb to źródło doskonałej jakości białka, które zawiera wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy. Choć są to ryby tłuste, mają stosunkowo mało kalorii (tylko 160 kcal na 100 g). Przed Wigilią kupujemy je częściej i staramy się przyrządzać je na wiele sposobów, np. z olejem i cebulką, pod pierzynką, w occie. Ze śledzi powstają pyszne dania, które warto jeść częściej niż tylko w grudniu.

/ 5Źródło zdrowych tłuszczów

Obraz
© 123RF.COM

Śledzie to ryby morskie, które dostarczają nam niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3. Stanowią one aż 70 proc. wszystkich tłuszczów tej ryby. Co dzięki temu zyskujemy? Tłuszcze z ryb mają wpływ na prawidłową prace naszego mózgu, serca, wzroku. Obniżają poziom ciśnienia tętniczego krwi, wzmacniają pamięć i koncentrację. Kwasy tłuszczowe zawarte w śledziach działają jak naturalne antydepresanty. Łagodzą huśtawki hormonalne i uspokajają. Ponadto wspomagają procesy metaboliczne, więc dzięki nim łatwiej chudniemy.

/ 5Jak podawać śledzie?

Obraz
© 123RF.COM

Najzdrowsze są świeże ryby, ale ciężko jest dostać. Najbardziej popularne w naszym kraju są solone filety śledzia. Z najsmaczniejsze uchodzą matiasy. Mają wyjątkowo delikatny smak, ponieważ są to młode ryby, odławiane przed pierwszym tarłem. Śledzie z beczki są zwykle bardzo słone, dlatego trzeba je długo moczyć w wodzie lub mleku. Warto spróbować także śledzi wędzonych, tzw. piklingów. Mało popularne są śledzie gotowane na parze lub zapiekane w folii, a to właśnie przygotowane w ten sposób zachowują najwięcej witamin i składników odżywczych. Lepiej nie kupować śledzi w puszce lub w gotowych marynatach. Zawierają substancje konserwujące, aromaty i barwniki, które mogą nawet prowadzić do alergii.

/ 5Sałatka śledziowa z jabłkami i burakami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 płaty śledziowe, 2 ugotowane buraki, 1 kwaśne jabłko, 1 cebula, 1 łyżka majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie, ale niezbyt długo. Muszą być lekko słone. Osuszamy, kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Ugotowane i obrane buraki kroimy w drobne kawałki. Jabłka (mogą być w skórce) kroimy w półplasterki lub w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy jeszcze majonez, jogurt, sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

/ 5Sałatka śledziowa w połówce jabłka

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 solone płaty śledzi, 3 duże jabłka, 2 ugotowane marchewki, 1 por, 2 ogórki kiszone, sok z cytryn, łyżka jogurtu naturalnego.

Przygotowanie: Jabłka myjemy i kroimy na pół. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby zbyt szybko nie ściemniały. Łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. Marchewkę, ogórka i por drobno kroimy. Dodajemy majonez, przyprawy i mieszamy. Na każdą połówkę jabłka nakładamy łyżką porcję sałatki. Na wierzch kładziemy nabity na wykałaczkę kawałek wymoczonego śledzia.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza