Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą

Może się wydawać, że o ogórkach kiszonych wiemy już wszystko – to w końcu jeden z ulubionych przetworów Polaków. A jednak Magda Gessler ma swój sekret, dzięki któremu jej ogórki wychodzą przyjemnie chrupiące i są jeszcze smaczniejsze niż zazwyczaj.

Ogórki kiszone według Magdy GesslerOgórki kiszone według Magdy Gessler
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Kochina
SKOMENTUJ

Kiszone ogórki to prawdziwa klasyka polskiej kuchni – cenione za wyjątkowy smak i prozdrowotne właściwości. Każdy z nas ma w notesie przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, ale czasem nawet on nie gwarantuje sukcesu. Jedna z najbardziej wpływowych osób w polskiej gastronomii, czyli Magda Gessler, ma swój sposób na idealne ogórki kiszone, a jeden nieoczywisty dodatek sprawia, że są wyjątkowo chrupiące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórki małosolne w 24 h. Przepis, który jest hitem lata

Magda Gessler i jej przepis na sukces

Magda Gessler ma swój sposób na idealne ogórki kiszone. W końcu wszyscy wiemy, że powinny być przyjemnie chrupkie, a niestety często wychodzą zupełnie inne. Okazuje się, że idealnym dodatkiem do przetworów są... liście wiśni. Dzięki naturalnym substancjom pomagają one zachować ogórkom przyjemną chrupkość, a warzywa dłużej pozostają świeże. Dobrą alternatywą są również liście malin lub porzeczek. Ten jeden prosty dodatek jest gwarancją idealnych przetworów i warto je dodać do słoika podczas kiszenia.

Czy liście wiśni są bezpieczne?

Choć liście wiśni nie są bogatym źródłem witamin, ich właściwości antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne sprawiają, że są wartościowym dodatkiem podczas przygotowywania przetworów. Mogą być bezpiecznie stosowane, pod warunkiem że są odpowiednio przygotowane — czyste, świeże i zdrowe, bez plam, pleśni czy oznak chorób roślin.

Tylko wtedy gwarantują, że wyroby będą nie tylko smaczne, ale też bezpieczne dla zdrowia. Choć nie przeznaczone do jedzenia, odgrywają ważną rolę w procesie kiszenia — nadają ogórkom delikatny aromat i pomagają zachować ich chrupkość. Warto jednak pamiętać, że zawierają śladowe ilości cyjanowodoru, który w niewielkich dawkach nie jest groźny, ale z dodatkiem liści nie należy przesadzać.

Przepis na ogórki kiszone według Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg ogórków kiszonych,
  • 2 l wody,
  • 4 liście wiśni,
  • pęczek kopru,
  • 4 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej,
  • 4 ząbki czosnku,
  • korzeń chrzanu. 

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i wyparz cztery słoiki.
  2. Dokładnie opłucz ogórki pod bieżącą wodą i osusz je.
  3. Obierz ząbki czosnku.
  4. Umieść je w słoikach razem z koprem, chrzanem, czosnkiem oraz liśćmi wiśni.
  5. W kolejnym kroku zagotuj wodę w garnku i dodaj do niej sól.
  6. Gdy lekko przestygnie, zalej nią zawartość słoików.
  7. Szczelnie je zakręć i odstaw w ciemne, chłodne miejsce.
  8. Po około dwóch tygodniach ogórki będą gotowe do jedzenia.

Wybrane dla Ciebie

W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem