Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Może się wydawać, że o ogórkach kiszonych wiemy już wszystko – to w końcu jeden z ulubionych przetworów Polaków. A jednak Magda Gessler ma swój sekret, dzięki któremu jej ogórki wychodzą przyjemnie chrupiące i są jeszcze smaczniejsze niż zazwyczaj.
Kiszone ogórki to prawdziwa klasyka polskiej kuchni – cenione za wyjątkowy smak i prozdrowotne właściwości. Każdy z nas ma w notesie przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, ale czasem nawet on nie gwarantuje sukcesu. Jedna z najbardziej wpływowych osób w polskiej gastronomii, czyli Magda Gessler, ma swój sposób na idealne ogórki kiszone, a jeden nieoczywisty dodatek sprawia, że są wyjątkowo chrupiące.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ogórki małosolne w 24 h. Przepis, który jest hitem lata
Magda Gessler i jej przepis na sukces
Magda Gessler ma swój sposób na idealne ogórki kiszone. W końcu wszyscy wiemy, że powinny być przyjemnie chrupkie, a niestety często wychodzą zupełnie inne. Okazuje się, że idealnym dodatkiem do przetworów są... liście wiśni. Dzięki naturalnym substancjom pomagają one zachować ogórkom przyjemną chrupkość, a warzywa dłużej pozostają świeże. Dobrą alternatywą są również liście malin lub porzeczek. Ten jeden prosty dodatek jest gwarancją idealnych przetworów i warto je dodać do słoika podczas kiszenia.
Czy liście wiśni są bezpieczne?
Choć liście wiśni nie są bogatym źródłem witamin, ich właściwości antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne sprawiają, że są wartościowym dodatkiem podczas przygotowywania przetworów. Mogą być bezpiecznie stosowane, pod warunkiem że są odpowiednio przygotowane — czyste, świeże i zdrowe, bez plam, pleśni czy oznak chorób roślin.
Tylko wtedy gwarantują, że wyroby będą nie tylko smaczne, ale też bezpieczne dla zdrowia. Choć nie przeznaczone do jedzenia, odgrywają ważną rolę w procesie kiszenia — nadają ogórkom delikatny aromat i pomagają zachować ich chrupkość. Warto jednak pamiętać, że zawierają śladowe ilości cyjanowodoru, który w niewielkich dawkach nie jest groźny, ale z dodatkiem liści nie należy przesadzać.
Przepis na ogórki kiszone według Magdy Gessler
Składniki:
- 1 kg ogórków kiszonych,
- 2 l wody,
- 4 liście wiśni,
- pęczek kopru,
- 4 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej,
- 4 ząbki czosnku,
- korzeń chrzanu.
Sposób przygotowania:
- Umyj i wyparz cztery słoiki.
- Dokładnie opłucz ogórki pod bieżącą wodą i osusz je.
- Obierz ząbki czosnku.
- Umieść je w słoikach razem z koprem, chrzanem, czosnkiem oraz liśćmi wiśni.
- W kolejnym kroku zagotuj wodę w garnku i dodaj do niej sól.
- Gdy lekko przestygnie, zalej nią zawartość słoików.
- Szczelnie je zakręć i odstaw w ciemne, chłodne miejsce.
- Po około dwóch tygodniach ogórki będą gotowe do jedzenia.