Postaw na gruszki. 7 przepisów na desery z gruszką

Mogą być słodkie, soczyste, lekko kwaśne, chrupiące, miękkie albo twarde. Gruszki występują w wielu różnych odmianach, ale łączy je jedna wspólna cecha - niezależnie od gatunku są bardzo zdrowe i mają cenne właściwości zdrowotne. Jakie desery można przygotować z pełną witamin i minerałów gruszką?

Gruszka to idealna baza pod deserGruszka to idealna baza pod deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Serghei Platonov
SKOMENTUJ

Mogą być słodkie, soczyste, lekko kwaśne, chrupiące, miękkie albo twarde. Gruszki występują w wielu różnych odmianach, ale łączy je jedna wspólna cecha - niezależnie od gatunku są bardzo zdrowe i mają cenne właściwości zdrowotne. Jakie desery można przygotować z pełną witamin i minerałów gruszką?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Święta podaj zamiast jabłecznika. Nie zostanie nawet okruszek

Placki z gruszką

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 300 ml mleka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 duża gruszka,
  • 1 łyżeczka cukru.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Gruszkę umyj, pokrój na części, usuwając twarde elementy i zblenduj.
  2. W dużej misce umieść wszystkie suche składniki i wymieszaj.
  3. W drugiej misce zmieszaj mokre składniki, włącznie ze zblendowaną gruszką.
  4. Smaż placki na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
  5. Placki możesz podawać z dodatkiem jogurtu lub ulubionego serka.
Placki z gruszką to dobra alternatywa dla tych z jabłkiem
Placki z gruszką to dobra alternatywa dla tych z jabłkiem © Adobe Stock

Pudding chia z gruszką

Składniki:

  • około 4-5 łyżek nasion chia,
  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • 4 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka wiórek kokosowych,
  • 1 gruszka,
  • pół banana,
  • dla ozdoby kilka borówek.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Do dużej miski wlej mleko kokosowe i zamieszaj je trzepaczką. Po kilku sekundach dodaj nasiona chia i ponownie energicznie mieszaj.
  2. Naszykuj szklane pucharki, najlepiej z przezroczystego szkła. Pudding nałóż do pucharków, wypełniając połowę wysokości naczynia. Tak przygotowane pucharki włóż do lodówki i pozostaw na kilka godzin (około 4-5).
  3. Po wyjęciu puddingu z lodówki zblenduj gruszkę z bananem i dodaj gładką maskę do puddingów, tak by owoce stanowiły drugą połowę pucharków. Na wierzch połóż kilka borówek.
Warto jeść nasiona chia, bo to superfood
Warto jeść nasiona chia, bo to superfood © Adobe Stock

Owsiane ciasto z gruszką

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej,
  • 1 jajko,
  • 150 g masła,
  • łyżka jogurtu greckiego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 60 g cukru,
  • 1 kg gruszek.

Kruszonka:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 50 g masła,
  • 4 łyżki ksylitolu.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Wymieszaj płatki owsiane z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj miękkie jajko, masło i jogurt.
  2. Zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. Owiń ją w folię i wstaw do zamrażalnika na 20 minut.
  3. Do przygotowania kruszonki zagnieć wszystkie składniki przeznaczone na kruszonkę, uformuj kulę i włóż do zamrażarki.
  4. W tym czasie przygotuj gruszki - obierz je i pokrój w cienkie plastry. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (góra i dół). Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach. Wyłóż ciastem blaszkę i rozprowadź dłonią.
  6. Włóż formę do piekarnika i piecz około 10 minut. Po upływie tego czasu wyjmij blaszkę i ułóż na niej gruszki. Zetrzyj na tarce pozostałe ciasto na kruszonkę. Ponownie włóż ciasto do piekarnika i piecz całość około 40-50 minut.
Kruszonka wspaniale podbija teksturę gruszki
Kruszonka wspaniale podbija teksturę gruszki © Adobe Stock

Koktajl z gruszką

Składniki:

  • 250 ml mleka krowiego lub roślinnego,
  • 60 g banana,
  • 100 g gruszki,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Wszystkie owoce obierz ze skórki, pokrój na mniejsze części i włóż do blendera. Zmiksuj na gładką masę.
Z gruszki zrobisz też pożywny koktajl
Z gruszki zrobisz też pożywny koktajl © Adobe Stock

Gruszki z orzechami i miodem na ciepło

Składniki:

  • 6 gruszek,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 50 g miodu,
  • 60 g serka ricotta.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj gruszki i przekrój na pół (wzdłuż długości). Usuń twardy środek niewielkim nożem bądź łyżką.
  2. W powstałe miejsce włóż odrobinę serka ricotta, nasyp orzechy włoskie i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
  3. Po wyjęciu gruszki polej delikatnie miodem.
Gruszki same w sobie są pysznie, nie trzeba im wiele
Gruszki same w sobie są pysznie, nie trzeba im wiele © Adobe Stock

Ciasto z gruszką

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 220 g cukru,
  • 200 g mąki,
  • 150 g oleju,
  • 150 ml wody,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 6 gruszek.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachę na ciasto posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą.
  2. Umyj gruszki, obierz je, usuń gniazda i pokrój w kostkę. Przygotuj jajka, oddzielając białka od żółtek. Do białek dodaj odrobinę soli i ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem, na puszystą masę, następnie dolej wodę i olej. Całość wymieszaj.
  3. Połącz mokre składniki z mąką i proszkiem do pieczenia. Zmiksuj całość i dodaj pokrojone gruszki, wymieszaj. Na koniec dodaj białka i delikatnie wymieszaj.
  4. Przygotowane w ten sposób ciasto wyłóż na blaszkę, na wierzchu układając jeszcze kilka pokrojonych plasterków gruszki.
  5. Całość umieść w piekarniku i piecz ok. 45 minut - 55 minut, do uzyskania suchego patyczka.
  6. Ostudź ciasto, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Gruszka sprawdza się w cieście
Gruszka sprawdza się w cieście © Adobe Stock

Muffinki z gruszką

Składniki:

  • 2 duże gruszki,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 120 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%,
  • 120 ml oleju.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj gruszki, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. W dużej misce wymieszaj cukier, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  3. W drugiej misce wymieszaj jajka, śmietanę i olej. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, a następnie dodaj pokrojone gruszki i ponownie wymieszaj.
  4. Przygotuj foremki na muffinki lub papilotki i wypełnij je ciastem.
  5. Piecz muffinki ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Muffinki można zrobić nawet z gruszką
Muffinki można zrobić nawet z gruszką © Adobe Stock
Źródło artykułu: Dagmara Dąbek

Wybrane dla Ciebie

Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon