Trwa ładowanie...
29-03-2012 16:58

Pijane dania

Alkohol często towarzyszy posiłkom. Nie tylko jako dodatek do kolacji podawany w kieliszku. Nierzadko jest też składnikiem serwowanych potraw - czasem nawet podstawowym. Do jakich potraw i po co dodajemy wysokoprocentowe trunki?

Pijane daniaŹródło: archiwum, fot: archiwum
d2a1fld
d2a1fld

Moczone w koniaku

Kucharze polecają dodawanie alkoholu - zazwyczaj koniaku lub wina - do marynat przeznaczonych do ryb i mięsa. Wiele osób uważa, że to zwykły snobizm, bo w trakcie obróbki cieplnej alkohol i tak wyparuje. To prawda, jednak zanim to nastąpi - spełni swoją funkcję. W przypadku mięsa koniak w marynacie ma wydobyć z niego związki, które po połączeniu z sosem wzbogacą jego naturalny smak i aromat. Inna jest rola alkoholu w marynacie do ryb. W tym wypadku działa on jak rozpuszczalnik, który pomaga usunąć z mięsa np. niepożądany zapach.

Najczęściej alkohol dodaje się do sosów. Tym razem nie chodzi o żadne tajemnicze sztuczki. Nadaje on sosom niezwykłego smaku i zapachu. Ważne, by używać dobrych trunków. Podczas gotowania "procenty" wyparują - pozostanie jednak aromat wina, brandy czy koniaku.

Penne alla Vodka

Jednym z najpopularniejszych wysokoprocentowych dań jest Penne alla Vodka. Przepis znajdziemy np. w publikacji "Rodziny Soprano książka kucharska".

Składniki:

d2a1fld

- 3 łyżki masła
- 2 duże ząbki czosnku
- 60 g cienkich plasterków szynki prosciutto (lub innej surowej szynki wędzonej)
- 800-1000 g pomidorów z puszki
- pół łyżeczki mielonej papryki
- 1/3 szklanki tłustej śmietany
- 1/4 szklanki wódki
- sól
- 450-500 g penne
- 1/3 szklanki świeżo startego parmigiano reggiano.

Przygotowanie:

W dużym rondlu roztapiamy na średnim ogniu masło. Dodajemy posiekane ząbki czosnku i smażymy, aż się przyrumienią (2 minuty). Dokładamy pokrojone w wąskie paseczki prosciutto i smażymy minutę, potem dodajemy odsączone i pokrojone w grubą kostkę pomidory i mieloną paprykę. Gotujemy na małym ogniu 5 minut. Wlewamy śmietanę i gotujemy, często mieszając, kolejną minutę. Dodajemy wódkę i gotujemy 2 minuty. Doprawiamy solą do smaku. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Na osolony wrzątek wrzucamy makaron i gotujemy al dente. Odcedzamy, trochę wody z garnka odlewamy do szklanki. Do rondla z sosem wkładamy makaron i starannie mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy trochę wody z gotowania makaronu. Wrzucamy ser i ponownie mieszamy. Natychmiast podajemy.

*Alkoholowe zupy *

d2a1fld

Na bazie alkoholu przygotować można też zupy - np. piwną czy pomidorową z wódką. Przepisów na zupę piwną jest mnóstwo, co więcej bardzo się od siebie różnią. Jednym z najprostszych jest jest zupa piwna z chlebem.

Składniki:

- 4 kromki białego chleba
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 200 ml śmietany
- butelka piwa
- kawałek laski cynamonu
- skórka z połówki cytryny.

Przygotowanie:

Pozbawiony skórki chleb należy pokroić w kostkę i obsmażyć na grzanki. Roztarte z cukrem żółtka umieszczamy w garnku, dodajemy śmietanę i mieszając podgrzewamy, ale nie gotujemy. Osobno podgrzewamy piwo z cynamonem i skórką z cytryny. Po kilku minutach wyjmujemy z grzańca przyprawy i dodajemy płyn do jajek i śmietany. Podajemy na gorąco z grzankami.

d2a1fld

Zupa pomidorowa dla dorosłych

Składniki:

- 3-4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 6 - 8 plastrów boczku
- szklanka wódki
- 2 puszki pomidorów w zalewie
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka wódki (czystej lub aromatyzowanej - np. pomarańczowej)
- cukier, sól, pieprz, tymianek - do smaku
- sos tabasco
- masło
- kwaśna śmietana do dekoracji.

Przygotowanie:

W garnku roztapiamy masło i podsmażamy posiekany czosnek, cebulę, paseczki lub kostki boczku oraz szczyptę tymianku. Dodajemy alkohol. Możemy go podpalić, by pozbyć się spirytusowego posmaku. Gdy płomień zgaśnie, dodajemy zmiksowane z zalewą pomidory i bulion. Przyprawiamy i ozdabiamy kleksem kwaśnej śmietany.

d2a1fld

Drób w alkoholu

Najbardziej znanym przepisem na kurczaka, a raczej koguta z dodatkiem alkoholu, jest oczywiście coq au vin. Danie to promowała m.in. wielka gwiazda kuchni Julia Child. Kurczak lubi też szampana. Żeby go przygotować wystarczy natarte solą i pieprzem 4 porcje kurczaka podsmażyć na oliwie. Do rondla dodajemy też podsmażoną wcześniej cebulkę i dolewamy 125 ml szampana. Mięso dusimy do czasu wyparowania alkoholu. Kurczaka wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy taką samą ilością szampana i pieczemy przez ok. pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. W połowie pieczenia dodajemy ostatni tajny składnik - układamy na kurczaku pokrojone w cienkie plasterki czarne trufle (około 50 gr). Jeśli nie mamy trufli, możemy podlać kurczaka oliwą truflową.

Rybka lubi pływać

Kolejnym daniem, przygotowywanym zazwyczaj na powitanie Nowego Roku, jest pijany śledź sylwestrowy.

Składniki:

d2a1fld

- pół kg solonych filetów śledziowych
- 2 małe cebule
- por
- szklanka mleka
- szklanka białego wytrawnego wina
- 1/3 szklanki oleju, pieprz, ziele angielskie, szczypta imbiru, łyżeczka cukru i sok z dwóch cytryn

Przygotowanie:

Umyte i wymoczone w zimnej wodzie filety należy moczyć w mleku przez dwie godziny. Po odsączeniu - pokroić na dzwonka. Cebulę pokroić w drobną kostkę, białą część pora w plasterki. Przygotować zalewę - do wina dodać imbir, 3 ziarna ziela angielskiego i 5 ziaren czarnego pieprzu. Zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodać olej, łyżeczkę cukru i sok z cytryny. Układać warstwami śledzia na przemian z porem i cebulą. Całość zalać marynatą i włożyć do lodówki na 1 - 2 dni, żeby smaki się przegryzły.

d2a1fld

Alkoholowe desery

Napoje procentowe doskonale nadają się do deserów. Słodkie likiery pasują do lodów, wino czy rum podkreślą smak owoców. Na imprezę można też przygotować zdecydowanie mniej elegancki, ale z pewnością bardzo oryginalny deser w postaci pijanych żelowych misiów. Alkoholowymi żelkami możemy ozdobić ciasto, lody albo podać je saute jako zagryzkę. Do zrobienia takich miśków wystarczy szklanka żelków i półtorej szklanki wódki. Do naczynia wrzucamy żelki i zalewamy je alkoholem. Całość umieszczamy w lodówce na kilka dni, pamiętając by przynajmniej raz dziennie je zamieszać. Przez 4 - 5 dni żelki wchłoną prawie cały alkohol, niemal dwukrotnie powiększając swą objętość. Pamiętajmy tylko, że miśki są naprawdę pijane - więc trzymajmy je z dala od dzieci.

AD/mmch

d2a1fld
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2a1fld
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj