Trwa ładowanie...
05-08-2013 11:48

Pierwszy hamburger z laboratorium

Pierwszy wyhodowany w laboratorium kotlet zostanie zaprezentowany i zjedzony na konferencji prasowej w Londynie - informuje Reuters.

Pierwszy hamburger z laboratoriumŹródło: Thinkstock, fot: Thinkstock
dlmmf2f
dlmmf2f

Wyhodowany in vitro hamburger zostanie usmażony na patelni i zjedzony przez dwóch ochotników. Stworzono go w holenderskim laboratorium pod kierunkiem eksperta w dziedzinie biologii naczyniowej z University of Maastricht, Marka Posta. Razem z zespołem naukowiec ten udowodnił, że tak uzyskany produkt może się kiedyś stać alternatywą dla mięsa z hodowli tradycyjnej.

Holendrzy wyhodowali mięso z komórek pochodzących od krowy. Ich białko zostało połączone w pasma mięśni, z których ostatecznie zrobiono coś w rodzaju pasztetu, doprawionego jak najbardziej tradycyjnie - bułką tartą, solą i jajecznym proszkiem. Kolor zapewnił dodatek soku z buraków i szafranu.

"Burger powstał z komórek mięśni krowy. W żaden sposób ich nie zmienialiśmy" - zapewniał Post. - Żeby się jednak powiodło, mięso musi wyglądać, pachnieć i - mam nadzieję - smakować jak najbardziej prawdziwie".

dlmmf2f

Kotlet waży 142 g i kosztuje 215 tys. funtów. Trudno sobie wyobrazić, by przy takiej cenie mógł trafić na stoły zwykłych ludzi. Prace Posta dają jednak nadzieję na to, że w przyszłości produkcja mięsa będzie prowadzona w sposób bardziej zrównoważony i przyjazny dla środowiska niż dziś. Według raportu FAO (Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) z 2006 r., rolnictwo zindustrializowane na dużą skalę przyczynia się do zmian klimatu, skażenia powietrza, degradacji ziemi uprawnej, zużycia energii, wylesiania i zaniku bioróżnorodności.
W raporcie tym (pt. Livestock's Long Shadow) można przeczytać, że przemysł związany z produkcją mięsa odpowiada za ok. 18 proc. globalnych emisji gazów cieplarnianych. Liczba ta wzrośnie, kiedy na spożycie większych ilości mięsa będą sobie mogli pozwolić konsumenci w krajach szybko rozwijających się, np. Chinach i Indiach.

Według Światowej Organizacji Zdrowia do 2030 r. roczna produkcja mięsa ma wzrosnąć do 376 mln ton (z 218 mln ton w okresie 1997-1999). Jednocześnie jeszcze bardziej wzrośnie zapotrzebowanie ze strony coraz większej populacji mieszkańców Ziemi.

Prace dające nadzieję na hodowlę mięsa w laboratorium dobrze przyjęli obrońcy praw zwierząt. "Technologia in vitro daje nadzieję na to, że nie będzie już ciężarówek wyładowanych krowami i kurami, rzeźni i przemysłowych farm" - podkreślała organizacja People for the Ethical Treatment of Animals (PETA). - Zmniejszy emisje węgla, pozwoli oszczędzić wodę i sprawi, że zasoby żywności staną się bardziej bezpieczne".

Opublikowane w 2011 r. wyniki porównania wpływu, jaki ma na środowisko produkcja różnego rodzaju mięsa (jagnięciny, wieprzowiny, wołowiny i mięsa z laboratorium) wskazują, że to właśnie ostatnia opcja ma na środowisko najmniejszy wpływ.

dlmmf2f

Hodowla mięsa in vitro, w porównaniu z hodowlą tradycyjną, pozwala zaoszczędzić od 35 do 60 proc. energii i wyemitować od 80 do 95 proc. mniej gazów cieplarnianych. Wymaga też wykorzystania ok. 98 proc. mniej ziemi - obliczyła Hanna Tuomisto, reprezentująca Wildlife Conservation Research Unit na Oxford University.

Zapowiedziana publiczna degustacja będzie pierwszym takim wydarzeniem na świecie. Holenderscy naukowcy oceniają jednak, że produkcja mięsa w laboratorium na skalę przemysłową będzie możliwa już w ciągu 20 lat. (PAP)

zan/ tot/

dlmmf2f
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dlmmf2f
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj