Trwa ładowanie...

Parzysz kawę w kawiarce? Zobacz 4 najczęściej popełniane błędy

W Turcji kawa nazywana była "arabskim winem". Z kolei Włosi traktują espresso, jak święty rytuał dnia, a obowiązkowym zaparzaczem jest kultowa kawiarka. Też uwielbiasz parzyć kawę, ale zastanawiasz się, czemu nie jest aż tak aromatyczna? Sprawdź, jakie błędy warto wyeliminować.

Share

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Przygotowanie aromatycznego napoju nie wymaga drogiego ekspresuPrzygotowanie aromatycznego napoju nie wymaga drogiego ekspresuŹródło: Adobe Stock
dt8b4mh

Czy da się zrobić pyszną, aromatyczną kawę bez pomocy profesjonalnego ekspresu? Tak, w kawiarce, zwanej również czajniczkiem moka. Składa się ze specjalnego zbiornika na wodę, sitka na zmielone ziarna kawy i górnego dzbanka na gotowy napar. Na pierwszy rzut oka wygląda, jak tradycyjny ekspres, ale różnica jest taka, że kawiarkę zamiast podłączać do kontaktu, stawiamy na kuchence. To idealne urządzenie dla osób, które chcą cieszyć się smakiem aromatycznej kawy bez wychodzenia z domu. Jest bardzo poręczna, prosta w obsłudze i nie wymaga korzystania z żadnych dodatkowych sprzętów. Dzięki niej możemy zaparzyć pyszne espresso lub klasyczną małą czarną. Aby kawa była gęsta, intensywna i przywodziła na myśl wakacje w słonecznej Italii, trzeba wiedzieć, jak ją parzyć. Tym razem opowiemy o błędach, które warto wyeliminować, by napój zawsze smakował.

Kawa w ziarnach zamiast mielonej

Jeśli chcesz cieszyć się smakiem prawdziwej, włoskiej kawy, zapomnij o kawie sypanej. Wybieraj tę w ziarnach i zainwestuj w dobry młynek. Świeżo zmielona kawa ma tak cudowny aromat, że niektórzy przesypują ją do miseczki i stawiają w salonie, by wypełniła zapachem cały dom. My oczywiście wolimy ją w wersji pitnej, dlatego warto włożyć serce w mielenie. Nie jest to czynność, którą możemy zrobić od tak. Zbyt duże cząstki sprawią, że trudno będzie wydobyć esencję smaku. Podobnie zresztą, gdy po zmieleniu będzie za bardzo sypka – może wtedy stać się gorzka i cierpka. Im wyższy poziom zmielenia, tym krótszy powinien być czas parzenia.

Niewłaściwa temperatura wody

Wbrew pozorom to, czy wlejemy do kawiarki ciepłą, czy zimną wodę, ma ogromne znacznie. Im chłodniejsza, tym krócej będzie się gotować i szybciej przelewać. To wszystko może negatywnie wpłynąć na smak kawy. Z kolei zbyt wysoka temperatura spowoduje przegrzanie jeszcze suchej kawy. Najlepiej więc wlewać do zbiornika ciepłą wodę z czajnika lub ciepłą kranówkę. Jeżeli korzystasz z wody z filtra, warto ją przedtem zagotować i na chwilę odstawić do wystygnięcia. W ten sposób kawa będzie miała szansę dobrze się zaparzyć, a jej smak nie będzie ani kwaśny, ani gorzki. Ile wody powinno się wlać? Zwróć uwagę na zawór bezpieczeństwa i tym się sugeruj. Jeśli nie masz pewności, zrób klasyczną kawę – wlej kubek wody i dostosuj do niego odpowiednią miarkę kawy.

kawiarka Adobe Stock
Pyszna kawiarka z kawiarki za kilkadziesiąt złotychŹródło: Adobe Stock

Dociskanie kawy w sitku

W momencie wsypywania kawy do sitka nie powinno się używać zbyt dużo siły. Taki nacisk może sprawić, że olejki aromatyczne przedwcześnie wydostaną się i ulecą. Wówczas kawa nie będzie miała już tak intensywnego bukietu smakowego. Również wtedy, gdy kawa zostanie zmielona zbyt drobno i mocno ubita, woda może mieć problem z przepłynięciem. Wtedy napój będzie z kolei zbyt gorzki. Najlepszą metodą jest wsypanie kawy i delikatnie zagarnięcie jej do środka przy pomocy łyżki. Zupełnie tak, jak wtedy, gdy miesza się suche składniki ciasta. Pamiętaj, że wiele zależy również od gatunku kawy, dlatego warto testować zarówno proporcje, jak i grubość mielenia.

Złe proporcje i czas parzenia

Duża kawa nie oznacza, że trzeba wlać więcej wody. Jeśli chcesz zaparzyć idealny w smaku napój, dostosuj ilość wody do rodzaju kawy. Np. do espresso będziesz potrzebować znacznie mniej wody niż przygotowując tradycyjną kawę z mlekiem. W zależności od tego, czy planujesz zrobić mochę, klasyczną kawę lub mleko kawowe, trzeba dostosować ilość wody. Kiedy strumień kawy zacznie bulgotać, należy natychmiast ściągnąć kawiarkę z kuchenki i od razu przelać kawę do filiżanek. Nie powinno się zbyt długo przetrzymywać napoju w kawiarce. Inaczej kawa nabierze nieprzyjemnego, przypalonego smaku.

Parzony w kawiarce napój powinien być gotowy w niecałe 10 minut. Czas przygotowania zależy oczywiście od pojemności kawiarki oraz temperatury wody. Po przygotowaniu i rozlaniu kawy powinno się od razu oczyścić kawiarkę. Przy ponownym użyciu urządzenia zwróć uwagę na to, czy na brzegach sitka nie ma drobinek kawy. Jeśli je znajdziesz, oczyść całość.

dt8b4mh

Korzystanie z kawiarki przypomina robienie kawy w ekspresie ciśnieniowym lub przelewowym. To, jakie urządzenie wybierzesz, zależy od indywidualnych upodobań. Kawiarki mają to do sobie, że wyglądają jak przedmioty z duszą. Chociaż powstały w latach 30. ubiegłego wieku, dziś cieszą się wielką sławą. Dlaczego? Bo przyrządzana w nich kawa urzeka podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

dt8b4mh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dt8b4mh
dt8b4mh
Więcej tematów