Wystarczy woda i 3 składniki. Portugalski chleb zrobisz bez wyjeżdżania z kraju

Już sama portugalska nazwa tego pieczywa, czyli Pão de água, wskazuje, że jego głównym składnikiem jest woda. Oczywiście, nie jest to do końca prawdą, ponieważ woda musi być zmieszana z mąką. Odpowiednio zrobiony zaczyn sprawia, że bochenek wychodzi miękki i ładnie napowietrzony. Zrobiony w domu przywołuje wspomnienia z wakacji.

Portugalski chleb pszenny ma chrupiącą skórkę i miękki środekPortugalski chleb pszenny ma chrupiącą skórkę i miękki środek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pão de água jest prosty w przygotowaniu – wymaga jedynie mąki, wody, drożdży i soli. Proces zaczyna się od połączenia mąki z wodą, co pozwala na lepsze wchłonięcie składników. Następnie dodaje się drożdże i sól, a ciasto wyrabia się do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pieczenie w wysokiej temperaturze zapewnia chrupiącą skórkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem

Jak Portugalczycy spożywają Pão de água?

Takie pieczywo jest częścią codziennego menu Portugalczyków. Mieszkańcy zachodniego skrawka Europy często spożywają go z masłem lub oliwą, a także jako dodatek do zup i dań głównych. Jego popularność wynika z prostoty i uniwersalności, co czyni go idealnym wyborem na każdą okazję.

Jaką mąkę wybrać na Pão de água?

Najlepsza będzie mąka uniwersalna typu 650-750. Wyższy numer w oznaczeniu mąki świadczy o większej zawartości otrębów, co przekłada się na zawartość składników mineralnych. Taka mąka jest też nieco ciemniejsza od mąki pszennej typu 00, która z kolei często jest używana do ciast i makaronów kuchni włoskiej.

Przepis na portugalski chleb Pão de água

Ciasto możesz uformować w jeden duży bochenek lub mniejsze bułeczki na kanapki.

Składniki:

  • 550 ml letniej wody,
  • 720 g mąki pszennej,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 10 g soli.

Wykonanie:

  1. Przy pomocy miksera z hakami wymieszaj dokładnie mąkę z letnią wodą. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 40 minut.
  2. Następnie dodaj sól i świeże drożdże. Wyrób ciasto ręcznie lub ponownie przy pomocy miksera z hakami. Odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  3. Ciasto przełóż na blachę wysypaną mąką, formując bochenek. Oprósz po wierzchu mąką, a następnie cienkim nożykiem natnij ozdobne pasy.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni Celsjusza na 45 minut.

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie