Wystarczy woda i 3 składniki. Portugalski chleb zrobisz bez wyjeżdżania z kraju
Już sama portugalska nazwa tego pieczywa, czyli Pão de água, wskazuje, że jego głównym składnikiem jest woda. Oczywiście, nie jest to do końca prawdą, ponieważ woda musi być zmieszana z mąką. Odpowiednio zrobiony zaczyn sprawia, że bochenek wychodzi miękki i ładnie napowietrzony. Zrobiony w domu przywołuje wspomnienia z wakacji.
Pão de água jest prosty w przygotowaniu – wymaga jedynie mąki, wody, drożdży i soli. Proces zaczyna się od połączenia mąki z wodą, co pozwala na lepsze wchłonięcie składników. Następnie dodaje się drożdże i sól, a ciasto wyrabia się do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pieczenie w wysokiej temperaturze zapewnia chrupiącą skórkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem
Jak Portugalczycy spożywają Pão de água?
Takie pieczywo jest częścią codziennego menu Portugalczyków. Mieszkańcy zachodniego skrawka Europy często spożywają go z masłem lub oliwą, a także jako dodatek do zup i dań głównych. Jego popularność wynika z prostoty i uniwersalności, co czyni go idealnym wyborem na każdą okazję.
Jaką mąkę wybrać na Pão de água?
Najlepsza będzie mąka uniwersalna typu 650-750. Wyższy numer w oznaczeniu mąki świadczy o większej zawartości otrębów, co przekłada się na zawartość składników mineralnych. Taka mąka jest też nieco ciemniejsza od mąki pszennej typu 00, która z kolei często jest używana do ciast i makaronów kuchni włoskiej.
Przepis na portugalski chleb Pão de água
Ciasto możesz uformować w jeden duży bochenek lub mniejsze bułeczki na kanapki.
Składniki:
- 550 ml letniej wody,
- 720 g mąki pszennej,
- 15 g świeżych drożdży,
- 10 g soli.
Wykonanie:
- Przy pomocy miksera z hakami wymieszaj dokładnie mąkę z letnią wodą. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 40 minut.
- Następnie dodaj sól i świeże drożdże. Wyrób ciasto ręcznie lub ponownie przy pomocy miksera z hakami. Odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
- Ciasto przełóż na blachę wysypaną mąką, formując bochenek. Oprósz po wierzchu mąką, a następnie cienkim nożykiem natnij ozdobne pasy.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni Celsjusza na 45 minut.