Trwa ładowanie...

Wystarczy woda i 3 składniki. Portugalski chleb zrobisz bez wyjeżdżania z kraju

Już sama portugalska nazwa tego pieczywa, czyli Pão de água, wskazuje, że jego głównym składnikiem jest woda. Oczywiście, nie jest to do końca prawdą, ponieważ woda musi być zmieszana z mąką. Odpowiednio zrobiony zaczyn sprawia, że bochenek wychodzi miękki i ładnie napowietrzony. Zrobiony w domu przywołuje wspomnienia z wakacji.

Portugalski chleb pszenny ma chrupiącą skórkę i miękki środekPortugalski chleb pszenny ma chrupiącą skórkę i miękki środekŹródło: Adobe Stock
d3qywuy
d3qywuy

Pão de água jest prosty w przygotowaniu – wymaga jedynie mąki, wody, drożdży i soli. Proces zaczyna się od połączenia mąki z wodą, co pozwala na lepsze wchłonięcie składników. Następnie dodaje się drożdże i sól, a ciasto wyrabia się do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pieczenie w wysokiej temperaturze zapewnia chrupiącą skórkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem

Jak Portugalczycy spożywają Pão de água?

Takie pieczywo jest częścią codziennego menu Portugalczyków. Mieszkańcy zachodniego skrawka Europy często spożywają go z masłem lub oliwą, a także jako dodatek do zup i dań głównych. Jego popularność wynika z prostoty i uniwersalności, co czyni go idealnym wyborem na każdą okazję.

d3qywuy

Jaką mąkę wybrać na Pão de água?

Najlepsza będzie mąka uniwersalna typu 650-750. Wyższy numer w oznaczeniu mąki świadczy o większej zawartości otrębów, co przekłada się na zawartość składników mineralnych. Taka mąka jest też nieco ciemniejsza od mąki pszennej typu 00, która z kolei często jest używana do ciast i makaronów kuchni włoskiej.

Przepis na portugalski chleb Pão de água

Ciasto możesz uformować w jeden duży bochenek lub mniejsze bułeczki na kanapki.

Składniki:

  • 550 ml letniej wody,
  • 720 g mąki pszennej,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 10 g soli.
d3qywuy

Wykonanie:

  1. Przy pomocy miksera z hakami wymieszaj dokładnie mąkę z letnią wodą. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 40 minut.
  2. Następnie dodaj sól i świeże drożdże. Wyrób ciasto ręcznie lub ponownie przy pomocy miksera z hakami. Odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  3. Ciasto przełóż na blachę wysypaną mąką, formując bochenek. Oprósz po wierzchu mąką, a następnie cienkim nożykiem natnij ozdobne pasy.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni Celsjusza na 45 minut.
d3qywuy
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3qywuy
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj