Wystarczy woda i 3 składniki. Portugalski chleb zrobisz bez wyjeżdżania z kraju

Już sama portugalska nazwa tego pieczywa, czyli Pão de água, wskazuje, że jego głównym składnikiem jest woda. Oczywiście, nie jest to do końca prawdą, ponieważ woda musi być zmieszana z mąką. Odpowiednio zrobiony zaczyn sprawia, że bochenek wychodzi miękki i ładnie napowietrzony. Zrobiony w domu przywołuje wspomnienia z wakacji.

Portugalski chleb pszenny ma chrupiącą skórkę i miękki środekPortugalski chleb pszenny ma chrupiącą skórkę i miękki środek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pão de água jest prosty w przygotowaniu – wymaga jedynie mąki, wody, drożdży i soli. Proces zaczyna się od połączenia mąki z wodą, co pozwala na lepsze wchłonięcie składników. Następnie dodaje się drożdże i sól, a ciasto wyrabia się do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pieczenie w wysokiej temperaturze zapewnia chrupiącą skórkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem

Jak Portugalczycy spożywają Pão de água?

Takie pieczywo jest częścią codziennego menu Portugalczyków. Mieszkańcy zachodniego skrawka Europy często spożywają go z masłem lub oliwą, a także jako dodatek do zup i dań głównych. Jego popularność wynika z prostoty i uniwersalności, co czyni go idealnym wyborem na każdą okazję.

Jaką mąkę wybrać na Pão de água?

Najlepsza będzie mąka uniwersalna typu 650-750. Wyższy numer w oznaczeniu mąki świadczy o większej zawartości otrębów, co przekłada się na zawartość składników mineralnych. Taka mąka jest też nieco ciemniejsza od mąki pszennej typu 00, która z kolei często jest używana do ciast i makaronów kuchni włoskiej.

Przepis na portugalski chleb Pão de água

Ciasto możesz uformować w jeden duży bochenek lub mniejsze bułeczki na kanapki.

Składniki:

  • 550 ml letniej wody,
  • 720 g mąki pszennej,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 10 g soli.

Wykonanie:

  1. Przy pomocy miksera z hakami wymieszaj dokładnie mąkę z letnią wodą. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 40 minut.
  2. Następnie dodaj sól i świeże drożdże. Wyrób ciasto ręcznie lub ponownie przy pomocy miksera z hakami. Odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  3. Ciasto przełóż na blachę wysypaną mąką, formując bochenek. Oprósz po wierzchu mąką, a następnie cienkim nożykiem natnij ozdobne pasy.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni Celsjusza na 45 minut.
Wybrane dla Ciebie
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem