Ten trik od cukiernika już nieraz uratował moje wypieki. Teraz piana z białek zawsze idealnie się ubija

Każdy na pewno zna ten test z obracaniem miski do góry dnem. W idealnym świecie białka ubite na sztywno pozostają w środku. Jednak w prawdziwym świecie nie zawsze tak jest. Często piana jest już prawie ubita, ale nadal ślizga się po ściankach miski. Cukiernicy mają na to sposób.

Trik od cukiernika pomaga w ubijaniu piany na sztywnoTrik od cukiernika pomaga w ubijaniu piany na sztywno
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
1

Dobrze ubita piana z białek jest potrzebna w wielu przepisach kulinarnych – od omletów, racuchów po biszkopt czy efektowną bezę Pavlova. Wiosna i zbliżające się lato coraz bardziej będą nastrajać na lekkie ciasta z dodatkiem owoców sezonowych. Wskazówka odnośnie ubijania białek przyda się wielokrotnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Arielki przypomina muszelki wypełnione słodkimi pysznościami. Nikt im się nie oprze

Jakie jajka są odpowiednie na pianę?

Zanim zaczniesz oddzielać białka od żółtek, zwróć uwagę na same jajka. W tym przypadku nie muszą być aż tak bardzo świeże – łatwiej będzie ci oddzielić białka do żółtek, jeśli jajka poleżą w lodówce 3-4 dni. Jednak nie ubijaj ich od razu po wyjęciu z chłodziarki. Poczekaj 2 godziny, aż ogrzeją się do temperatury pokojowej.

Teraz możesz oddzielić białka od żółtek. Nie spiesz się. W pianie z białek nie może być nawet kropelki żółtka. Zadbaj o idealnie czyste i suche widełki. Odpowiednio przygotuj również naczynie, w którym będziesz ubijać pianę.

Trik na ubijanie piany od cukiernika

Ostatnio podczas rozmowy z właścicielką cukierni dowiedziałam się, że przed ubijaniem piany z białek, najlepiej jest posmarować miskę octem. Co więcej, naczynie do ubijania nie powinno być plastikowe, tylko szklane, metalowe lub ceramiczne – takie jest o wiele bardziej sterylne.

Po co smarować miskę octem? Chodzi o to, aby dodatkowo odtłuścić naczynie. Wystarczy wacik nasączony niewielką ilością octu. W takim charakterze sprawdzi się także spirytus. Niektórzy cukiernicy dodają odrobinę octu lub kilka kropelek soku z cytryny podczas ubijania białek. Kwaśny dodatek wpływa na strukturę piany, stabilizując jej puszystą konsystencję.

Piana z aquafaby

Sposób ze smarowaniem miski octem lub spirytusem wykorzystaj również do ubijania piany z aquafaby, czyli wody po gotowaniu ciecierzycy lub zalewy z innych warzyw strączkowych. Najprościej będzie ubić pianę z zalewy pozostałej po odsączeniu ciecierzycy z puszki lub ze słoika. Gotując strączki w domu, możesz nie uzyskać odpowiednich proporcji wody do białka.

W przepisach na bezę zastąp jedno białko dwiema łyżkami aquafaby. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier.

Wybrane dla Ciebie

Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon