Ten trik od cukiernika już nieraz uratował moje wypieki. Teraz piana z białek zawsze idealnie się ubija

Każdy na pewno zna ten test z obracaniem miski do góry dnem. W idealnym świecie białka ubite na sztywno pozostają w środku. Jednak w prawdziwym świecie nie zawsze tak jest. Często piana jest już prawie ubita, ale nadal ślizga się po ściankach miski. Cukiernicy mają na to sposób.

Trik od cukiernika pomaga w ubijaniu piany na sztywnoTrik od cukiernika pomaga w ubijaniu piany na sztywno
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dobrze ubita piana z białek jest potrzebna w wielu przepisach kulinarnych – od omletów, racuchów po biszkopt czy efektowną bezę Pavlova. Wiosna i zbliżające się lato coraz bardziej będą nastrajać na lekkie ciasta z dodatkiem owoców sezonowych. Wskazówka odnośnie ubijania białek przyda się wielokrotnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Arielki przypomina muszelki wypełnione słodkimi pysznościami. Nikt im się nie oprze

Jakie jajka są odpowiednie na pianę?

Zanim zaczniesz oddzielać białka od żółtek, zwróć uwagę na same jajka. W tym przypadku nie muszą być aż tak bardzo świeże – łatwiej będzie ci oddzielić białka do żółtek, jeśli jajka poleżą w lodówce 3-4 dni. Jednak nie ubijaj ich od razu po wyjęciu z chłodziarki. Poczekaj 2 godziny, aż ogrzeją się do temperatury pokojowej.

Teraz możesz oddzielić białka od żółtek. Nie spiesz się. W pianie z białek nie może być nawet kropelki żółtka. Zadbaj o idealnie czyste i suche widełki. Odpowiednio przygotuj również naczynie, w którym będziesz ubijać pianę.

Trik na ubijanie piany od cukiernika

Ostatnio podczas rozmowy z właścicielką cukierni dowiedziałam się, że przed ubijaniem piany z białek, najlepiej jest posmarować miskę octem. Co więcej, naczynie do ubijania nie powinno być plastikowe, tylko szklane, metalowe lub ceramiczne – takie jest o wiele bardziej sterylne.

Po co smarować miskę octem? Chodzi o to, aby dodatkowo odtłuścić naczynie. Wystarczy wacik nasączony niewielką ilością octu. W takim charakterze sprawdzi się także spirytus. Niektórzy cukiernicy dodają odrobinę octu lub kilka kropelek soku z cytryny podczas ubijania białek. Kwaśny dodatek wpływa na strukturę piany, stabilizując jej puszystą konsystencję.

Piana z aquafaby

Sposób ze smarowaniem miski octem lub spirytusem wykorzystaj również do ubijania piany z aquafaby, czyli wody po gotowaniu ciecierzycy lub zalewy z innych warzyw strączkowych. Najprościej będzie ubić pianę z zalewy pozostałej po odsączeniu ciecierzycy z puszki lub ze słoika. Gotując strączki w domu, możesz nie uzyskać odpowiednich proporcji wody do białka.

W przepisach na bezę zastąp jedno białko dwiema łyżkami aquafaby. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier.

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm