Trwa ładowanie...

Ten trik od cukiernika już nieraz uratował moje wypieki. Teraz piana z białek zawsze idealnie się ubija

Każdy na pewno zna ten test z obracaniem miski do góry dnem. W idealnym świecie białka ubite na sztywno pozostają w środku. Jednak w prawdziwym świecie nie zawsze tak jest. Często piana jest już prawie ubita, ale nadal ślizga się po ściankach miski. Cukiernicy mają na to sposób.

Trik od cukiernika pomaga w ubijaniu piany na sztywnoTrik od cukiernika pomaga w ubijaniu piany na sztywnoŹródło: Adobe Stock
d3hf2o7
d3hf2o7

Dobrze ubita piana z białek jest potrzebna w wielu przepisach kulinarnych – od omletów, racuchów po biszkopt czy efektowną bezę Pavlova. Wiosna i zbliżające się lato coraz bardziej będą nastrajać na lekkie ciasta z dodatkiem owoców sezonowych. Wskazówka odnośnie ubijania białek przyda się wielokrotnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Arielki przypomina muszelki wypełnione słodkimi pysznościami. Nikt im się nie oprze

Jakie jajka są odpowiednie na pianę?

Zanim zaczniesz oddzielać białka od żółtek, zwróć uwagę na same jajka. W tym przypadku nie muszą być aż tak bardzo świeże – łatwiej będzie ci oddzielić białka do żółtek, jeśli jajka poleżą w lodówce 3-4 dni. Jednak nie ubijaj ich od razu po wyjęciu z chłodziarki. Poczekaj 2 godziny, aż ogrzeją się do temperatury pokojowej.

d3hf2o7

Teraz możesz oddzielić białka od żółtek. Nie spiesz się. W pianie z białek nie może być nawet kropelki żółtka. Zadbaj o idealnie czyste i suche widełki. Odpowiednio przygotuj również naczynie, w którym będziesz ubijać pianę.

Trik na ubijanie piany od cukiernika

Ostatnio podczas rozmowy z właścicielką cukierni dowiedziałam się, że przed ubijaniem piany z białek, najlepiej jest posmarować miskę octem. Co więcej, naczynie do ubijania nie powinno być plastikowe, tylko szklane, metalowe lub ceramiczne – takie jest o wiele bardziej sterylne.

Po co smarować miskę octem? Chodzi o to, aby dodatkowo odtłuścić naczynie. Wystarczy wacik nasączony niewielką ilością octu. W takim charakterze sprawdzi się także spirytus. Niektórzy cukiernicy dodają odrobinę octu lub kilka kropelek soku z cytryny podczas ubijania białek. Kwaśny dodatek wpływa na strukturę piany, stabilizując jej puszystą konsystencję.

Piana z aquafaby

Sposób ze smarowaniem miski octem lub spirytusem wykorzystaj również do ubijania piany z aquafaby, czyli wody po gotowaniu ciecierzycy lub zalewy z innych warzyw strączkowych. Najprościej będzie ubić pianę z zalewy pozostałej po odsączeniu ciecierzycy z puszki lub ze słoika. Gotując strączki w domu, możesz nie uzyskać odpowiednich proporcji wody do białka.

d3hf2o7

W przepisach na bezę zastąp jedno białko dwiema łyżkami aquafaby. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier.

d3hf2o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3hf2o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj