Najzdrowszy polski napój. Piła go już nasza szlachta

Dawniej zapas kwasu chlebowego znajdował się w każdej piwniczce. Obecnie już mało kto produkuje ten napój, a i w sklepach jest o wiele mniej popularny niż inne napoje gazowane. Warto się zastanowić, czy do niego wrócić – uwielbiany przez szlachtę kwas chlebowy zyskuje uznanie wśród współczesnych naukowców.

Gasi pragnienie i wspiera odporność organizmuGasi pragnienie i wspiera odporność organizmu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kwas chlebowy, znany również jako "wiejska oranżada", był wytwarzany w domowych gospodarstwach już w średniowieczu. Początkowo produkowany był tylko przez tzw. biedotę, ale szybko trafił na stoły szlachty. W XIX wieku rozpoczęto jego masową produkcję w fabrykach. Szczyt popularności w Polsce przypadł na czasy PRL-u. Nadal cieszy się uznaniem za wschodnią granicą naszego kraju, ale w Polsce już niewiele młodych osób wie, jak smakuje dobry kwas chlebowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Jak powstaje kwas chlebowy?

Kwas chlebowy to lekko gazowany napój, który powstaje wskutek fermentacji chleba pod wpływem dodatku cukru, owoców i drożdży. Tradycyjnie był wytwarzany z chleba żytniego lub razowego. Dostępny w sklepach może różnić się kolorem ze względu na dodatki owoców lub miodu. Wyglądem przypomina piwo, jednak zawiera tylko śladowe ilości alkoholu.

Naturalny proces fermentacji sprawia, że napój jest bogatym źródłem probiotyków, które wspierają zdrowie jelit, przyspieszają przemianę materii i dbają o prawidłową pracę układu nerwowego. Jednak wiele osób sięga po kwas chlebowy nie tylko z uwagi na właściwości zdrowotne, ale przede wszystkim ze względu na smak. Niektórzy uważają, że gasi pragnienie i nawadnia o wiele lepiej niż popularne napoje gazowane.

Zaskakujące korzyści dla zdrowia

Kwas chlebowy zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz minerały, takie jak selen i cynk, które są niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu. W napoju jest także witamina E, która dba o dobrą kondycję skóry i włosów. Dzięki bakteriom powstałym w wyniku fermentacji, napój wspiera procesy trawienia i łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Jego regularne spożywanie sprzyja również detoksykacji organizmu. Naukowcy zauważyli, że kwas chlebowy wspomaga wątrobę w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Ale to nie wszystko – napój ma pozytywny wpływ na profil lipidowy oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Co ciekawe, pozytywne działanie kwasu chlebowego odnotowano w terapii migren, bólów mięśni, cukrzycy, infekcji grzybiczych, a także w leczeniu niektórych nowotworów oraz stwardnienia rozsianego.

Jak pić kwas chlebowy?

Aby zachować wszystkie korzyści probiotyczne, kwas chlebowy należy przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Warto się tego trzymać, ponieważ napój najlepiej smakuje, gdy jest mocno schłodzony. Po otwarciu butelki, należy w krótkim czasie spożyć całą jej zawartość

Kupując kwas chlebowy zwróć uwagę na etykietę – skład napoju powinien być jak najkrótszy. Uważaj na zawartość wzmacniaczy smaku, koncentratu słodowego i barwników.

Kto nie może korzystać z cennych właściwości kwasu?

Choć kwas chlebowy ma wiele zalet, nie jest pozbawiony przeciwwskazań. Ostrożność w spożywaniu napoju powinny zachować osoby z nietolerancją glutenu i alergicy. Napój jest produkowany z chleba. Co więcej, niektóre produkty dostępne w sklepach są wzbogacone o różnorodne ulepszacze, które mogą powodować alergię.

Ze względu na niewielką ilość alkoholu nie jest również wskazany dla dzieci i kobiet w ciąży. Jeśli wcześniej nie próbowałeś kwasu chlebowego, warto zacząć od małych ilości i stopniowo zwiększać porcje, aby zobaczyć, jak reaguje na niego twój organizm.

Wybrane dla Ciebie
Nawet doświadczone panie domu nie mają pewności. Uszka mrozić surowe czy ugotowane?
Nawet doświadczone panie domu nie mają pewności. Uszka mrozić surowe czy ugotowane?
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟