Najzdrowszy polski napój. Piła go już nasza szlachta

Dawniej zapas kwasu chlebowego znajdował się w każdej piwniczce. Obecnie już mało kto produkuje ten napój, a i w sklepach jest o wiele mniej popularny niż inne napoje gazowane. Warto się zastanowić, czy do niego wrócić – uwielbiany przez szlachtę kwas chlebowy zyskuje uznanie wśród współczesnych naukowców.

Gasi pragnienie i wspiera odporność organizmuGasi pragnienie i wspiera odporność organizmu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kwas chlebowy, znany również jako "wiejska oranżada", był wytwarzany w domowych gospodarstwach już w średniowieczu. Początkowo produkowany był tylko przez tzw. biedotę, ale szybko trafił na stoły szlachty. W XIX wieku rozpoczęto jego masową produkcję w fabrykach. Szczyt popularności w Polsce przypadł na czasy PRL-u. Nadal cieszy się uznaniem za wschodnią granicą naszego kraju, ale w Polsce już niewiele młodych osób wie, jak smakuje dobry kwas chlebowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Jak powstaje kwas chlebowy?

Kwas chlebowy to lekko gazowany napój, który powstaje wskutek fermentacji chleba pod wpływem dodatku cukru, owoców i drożdży. Tradycyjnie był wytwarzany z chleba żytniego lub razowego. Dostępny w sklepach może różnić się kolorem ze względu na dodatki owoców lub miodu. Wyglądem przypomina piwo, jednak zawiera tylko śladowe ilości alkoholu.

Naturalny proces fermentacji sprawia, że napój jest bogatym źródłem probiotyków, które wspierają zdrowie jelit, przyspieszają przemianę materii i dbają o prawidłową pracę układu nerwowego. Jednak wiele osób sięga po kwas chlebowy nie tylko z uwagi na właściwości zdrowotne, ale przede wszystkim ze względu na smak. Niektórzy uważają, że gasi pragnienie i nawadnia o wiele lepiej niż popularne napoje gazowane.

Zaskakujące korzyści dla zdrowia

Kwas chlebowy zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz minerały, takie jak selen i cynk, które są niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu. W napoju jest także witamina E, która dba o dobrą kondycję skóry i włosów. Dzięki bakteriom powstałym w wyniku fermentacji, napój wspiera procesy trawienia i łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Jego regularne spożywanie sprzyja również detoksykacji organizmu. Naukowcy zauważyli, że kwas chlebowy wspomaga wątrobę w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Ale to nie wszystko – napój ma pozytywny wpływ na profil lipidowy oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Co ciekawe, pozytywne działanie kwasu chlebowego odnotowano w terapii migren, bólów mięśni, cukrzycy, infekcji grzybiczych, a także w leczeniu niektórych nowotworów oraz stwardnienia rozsianego.

Jak pić kwas chlebowy?

Aby zachować wszystkie korzyści probiotyczne, kwas chlebowy należy przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Warto się tego trzymać, ponieważ napój najlepiej smakuje, gdy jest mocno schłodzony. Po otwarciu butelki, należy w krótkim czasie spożyć całą jej zawartość

Kupując kwas chlebowy zwróć uwagę na etykietę – skład napoju powinien być jak najkrótszy. Uważaj na zawartość wzmacniaczy smaku, koncentratu słodowego i barwników.

Kto nie może korzystać z cennych właściwości kwasu?

Choć kwas chlebowy ma wiele zalet, nie jest pozbawiony przeciwwskazań. Ostrożność w spożywaniu napoju powinny zachować osoby z nietolerancją glutenu i alergicy. Napój jest produkowany z chleba. Co więcej, niektóre produkty dostępne w sklepach są wzbogacone o różnorodne ulepszacze, które mogą powodować alergię.

Ze względu na niewielką ilość alkoholu nie jest również wskazany dla dzieci i kobiet w ciąży. Jeśli wcześniej nie próbowałeś kwasu chlebowego, warto zacząć od małych ilości i stopniowo zwiększać porcje, aby zobaczyć, jak reaguje na niego twój organizm.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja