WAŻNE
TERAZ

Tusk o manewrach Rosji na Białorusi: "Zamkniemy granicę"

Niemal wszyscy mówią "smacznego". Robert Makłowicz tłumaczy, dlaczego to błąd

Już za chwilę spotkamy się z bliskimi przy wielkanocnym stole. Wielu z nas będzie sobie życzyć "smacznego"; niektórzy nawet użyją tego zwrotu w kontekście świątecznym, czyli "smacznego jajka" czy "smacznego żurku". Robert Makłowicz ma na ten temat swoje zdanie.

Robert Makłowicz nigdy nie używa tego zwrotuRobert Makłowicz nigdy nie używa tego zwrotu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Co jest złego w miłym zwrocie "smacznego"? Często go słyszymy w służbowej kuchni, w rodzinnym domu, w restauracji. Jednak eksperci od etykiety nie popierają tego zwyczaju. Twierdzą, że takie życzenie może wyrazić jedynie osoba, która przygotowała posiłek. A i to nie jest konieczne. Gdy usłyszymy je od kogoś innego, to można odczytać to jako podważanie umiejętności kulinarnych osoby gotującej. A idąc dalej... danie wygląda nieapetycznie, więc trzeba życzyć "smacznego". Wielu specjalistów zauważa też, że to życzenie wymusza odpowiadanie "dziękuję" z pełnymi ustami. Lepiej wtedy po prostu się uśmiechnąć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy pasztet z morelowym sosem w formie babki wielkanocnej

Robert Makłowicz nie mówi "smacznego"

Wśród przeciwników tego zwyczaju jest też Robert Makłowicz. W programie "Drugie Śniadanie Mistrzów" stwierdził, że nie powinno się mówić "smacznego", ponieważ nie ma to wcale pozytywnego wydźwięku. W jego rodzinnym domu używanie tego zwrotu było wręcz zabronione.

W języku polskim brzmi to po prostu niezręcznie. W innych językach życzy się "dobrego apetytu". A nasze "smacznego", sugeruje, że to, co mamy na talerzu może być niesmaczne. To przykre dla osób, które przygotowały posiłek.

Lepiej zapomnieć o tym zwrocie

Zasady savoir-vivre zdecydowanie stoją po stronie Roberta Makłowicza. Termin "smacznego" nie jest rekomendowany. Tradycje etykiety jasno precyzują, że nie powinniśmy używać tego wyrażenia, niezależnie czy występujemy w roli gospodarzy, czy gości. Wcale nie trzeba mówić "smacznego", by atmosfera przy stole (również tym świątecznym) była miła i przyjemna.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne