Party dla oszczędnych. Smaczne drinki na bazie niedrogiego alkoholu
Jeśli chcemy zabłysnąć przed znajomymi kreatywnością przygotowując przyjęcie, możemy zaproponować różnego rodzaju drinki, będące miłą odmianą dla piwa, wina czy mocniejszych alkoholi. Często jednak rezygnujemy z takiego pomysłu ze względu na koszty. Drogie alkohole można jednak zastąpić tańszymi.
Mamy niezłe pole do popisu. Jak często bowiem pijemy drinki na bazie np. piwa? Wystarczy kupić butelkę czerwonego wina, kilka butelek piwa, butelkę białej wódki, tanie wino musujące i kilka rodzajów soku, by zaszaleć jako barman. Oto kilka naszych propozycji.
Drinki z piwem znajdują amatorów nawet wśród osób, które nie przepadają za tym alkoholem, a pomysłów na wykorzystanie tego trunku jest wiele. Najprostsze jest zmieszanie piwa z gorzkim napojem typu 7Up. Wystarczy schłodzić oba składniki, wlać do dużego dzbanka i delikatnie zamieszać. Podajemy od razu. Drink musi być mocno schłodzony.
Zobacz też: Regenerujący napój pomoże zwalczyć kaca
Piwo możemy również wymieszać z winem musującym: do wysokich szklanek wlewamy piwo (do połowy) i uzupełniamy winem. Podajemy, oczywiście, zimne. Orzeźwiający napój z piwa zrobimy mieszając w dużym naczyniu piwo z cukrem trzcinowym i listkami mięty. Rozlewamy drinki do wysokich kieliszków i dodajemy kostki lodu. Ciemne piwo możemy również połączyć z sokiem jabłkowym. Taki napój wzbogacimy dodatkowo, dolewając kilka łyżek zaparzonej i wystudzonej kawy.
Wódka nie jest droga, a to przecież podstawowy składnik polskich koktajli. Nie musimy ograniczać się do drinków typu wódka z coca-colą czy z sokiem pomarańczowym. Są przepisy na bardziej ekstrawaganckie połączenia. Dodając do jasnego piwa kieliszek wódki i lemoniady cytrynowej, otrzymamy orzeźwiający napój "z prądem". Podobnie możemy wykorzystać tanie piwo imbirowe, mieszając je z wódką i kilkoma łyżkami soku z cytryny. Madras to drink z wódki, soku żurawinowego, soku pomarańczowego i lodu. Wszystkie składniki (mniej więcej w takiej samej objętości) mieszamy dokładnie w shakerze i wlewamy do wysokich szklanek. Z kolei dodając do wódki sok z limonki i cukier, otrzymamy nietypowy ale wyjątkowo smaczny drink o nazwie caipiroska.
Smak naszych drinków zmieni się diametralnie, jeśli zamiast czystej wódki użyjemy na przykład żubrówki, niezbyt drogiej i popularnej. Idealnie pasuje do niej sok jabłkowy, ale zamiast niego możemy użyć innych. Bardzo smaczna jest żubrówka z sokiem z czarnej porzeczki i odrobiną miodu. Możemy również połączyć ten rodzaj wódki z tonikiem oraz brązowym cukrem (pół litra wódki i dwa litry toniku). Po wymieszaniu, schładzamy napój i podajemy w wysokich kieliszkach, których brzeg moczymy w wodzie i oklejamy ziarenkami cukru. Drink zrobiony pół na pół z żubrówki i likieru wiśniowego nosi w niektórych barach nazwę "bizonek". Jest słodkawy i bardzo smaczny.
Miłośnicy wina mogą się oburzyć, że ich ukochany trunek mógłby być używany jako składnik drinków, ale tak właśnie jest. Jeśli nie przepadamy za winem, możemy zmienić jego smak właśnie mieszając je z innymi płynami. Calimocho zostało zrobione pierwszy raz w jednym z barów w hiszpańskim Kraju Basków. To nic innego, jak mieszanina czerwonego, wytrawnego wina i pepsi (w proporcjach 1:1). Po zmieszaniu płynów dodajemy lód i rozlewamy wszystko do wysokich szklanek.
Z wina musującego z kolei zrobimy pyszny Kir Royal – do szklanki wlewamy wino, dodajemy sok z czarnej porzeczki i lód. Delikatnie mieszamy i ozdabiamy owocami porzeczki. Jeśli z kolei zmieszamy ze sobą w wysokiej szklance wino musujące z sokiem grejpfrutowym i syropem malinowym, otrzymamy przepiękny, różowy drink, który najlepiej smakuje, gdy dodamy do niego listki mięty.
Drinki to nie tylko pomysł na urozmaicenie karnawałowego barku, ale także spora oszczędność finansowa. Kilka butelek alkoholu, kilkanaście litrów soków lub innych napojów wystarczą na całonocne szaleństwo dla sporej grupy gości.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl