Otwieramy sezon na truskawki 2015
Na straganach rządzą już truskawki, więc w "Dzień Dobry TVN" Anna Starmach postanowiła zainspirować ich miłośników niebanalnymi daniami. Ekspertka kulinarna przygotowała m.in. sernik z truskawkami oraz tartę z truskawkami i mango. Nie zabrakło też nieco zaskakującej propozycji - kanapki z szynką parmeńską i truskawkami.
Truskawki - smaczne i zdrowe
Sandwiche z truskawkami
Składniki: 6 kromek chleba tostowego, 150 g ricotty, 6 plastrów szynki parmeńskiej, 10 truskawek, 2 pomidory malinowe, świeża bazylia.
Przygotowanie: ricottę wymieszaj ze świeżą miętą, tosty podgrzej. Kromki smaruj serkiem, a następnie przekładaj truskawkami, plastrami pomidorów oraz szynki. Spinaj wykałaczkami i krój na trójkąty, podawaj z odrobiną octu balsamicznego.
Sernik z truskawkami
Składniki: na spód: 200 g kruchych ciasteczek zbożowych, 80 g roztopionego masła; masa serowa: 600 g mielonego białego sera, 100 ml śmietanki 36%, 2 jajka, 2 łyżki skórki pomarańczowej, 100 g cukru, ziarenka z laski wanilii, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 500 g truskawek.
Przygotowanie: ciasteczka drobno pokrusz, wymieszaj je z masłem, wyłóż na spód formy, schładzaj w lodówce. W tym czasie przygotuj masę serową. W dużej misce wymieszaj ser ze śmietanką, jajkami, cukrem, wanilią (ziarenkami), mąką i skórką pomarańczową. Masę wyłóż na ciasteczkowy spód, na górze ułóż truskawki (około 10 sztuk) powinny lekko się zapaść. Piecz około godzinę w temperaturze 160 stopni. Sernik podawaj ostudzony z dodatkiem świeżych truskawek i mięty.
Chłodnik truskawkowy
Składniki: 1 kg truskawek, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 łyżeczki tartego imbiru, 200 g cukru, laska wanilii, kora cynamonu, sok z 1 pomarańczy, świeży rozmaryn, 3 łyżki miodu, garść borówek amerykańskich.
*Przygotowanie: *truskawki umyj, pokrój, zasyp cukrem, zalej winem, sokiem pomarańczowym, dodaj cynamon i wanilię. Po godzinie wyciągnij przyprawy, całość zmiksuj podawaj z miodem, borówkami i rozmarynem.
Tarta z truskawkami i mango
Składniki: 300 g kruchego ciasta, 2 budynie waniliowe, laska wanilii, 500 ml mleka, 1 miękkie mango, 400 g świeżych truskawek, świeża mięta, bita śmietana.
*Przygotowanie: *ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę i piecz na złoty kolor w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Gotowe ciasto studź na kratce. Budynie przygotuj wg instrukcji na opakowaniu (użyj połowy mleka, dodaj wanilię). Możesz również przygotować domowy budyń. Kremem przykryj ciasto, dodaj pokrojone owoce świeżą miętę, podawaj z bitą śmietaną.
x-news.pl/Dzień Dobry TVN/mp/WP Kuchnia