Najostrzejsze dania świata

W niektórych restauracjach kucharze przygotowują je w maskach, a za ich zjedzenie klienci dostają specjalne certyfikaty. Są tak ostre, że nie radzą sobie z nimi nawet najwięksi zuchwalcy, którzy twierdzą, że są w stanie zjeść dosłownie wszystko.

Obraz

/ 7Ogień na talerzu

Obraz
© Shutterstock.com

W niektórych restauracjach kucharze przygotowują je w maskach, a za ich zjedzenie klienci dostają specjalne certyfikaty. Są tak ostre, że nie radzą sobie z nimi nawet najwięksi zuchwalcy, którzy twierdzą, że są w stanie zjeść dosłownie wszystko. 16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Przypraw. Z tej okazji przyjrzeliśmy się daniom, które pozostawiają w ustach prawdziwy ogień. To coś więcej niż popularne dania kuchni meksykańskiej, indyjskiej czy tajskiej, których na co dzień możemy spróbować w międzynarodowych restauracjach. Przekonajcie się sami.

/ 7Wdowiec

Obraz
© Shutterstock.com

Wygląda jak klasyczne curry, ale z jego zjedzeniem radzą sobie nieliczni. Do tej konkretnej potrawy o nazwie "Wdowiec" dodaje się aż dwadzieścia papryczek naga infinity. Ostrość tej potrawy mierzona w skali Scoville’a wynosi aż 6 milinów jednostek, podczas gdy pieprz cayenne ma ich około 50 tysięcy. "Wdowca" można spróbować m.in. w indyjskiej restauracji Ruskington’s Green Elachi w Sleaford w Wielkiej Brytanii. Danie, które jest 10 tysięcy razy mocniejsze od sosu tabasco, zamówił w niej dr Ian Rotwell, radiolog i fan ostrych dań. Ku zdziwieniu szefów kuchni zjadł cały talerz, choć zajęło mu to ponad godzinę, a w trakcie jedzenia miał halucynacje. Przed nim kilkaset osób próbowało zmierzyć się z "Wdowcem". Zwykle po siedmiu łyżkach dostawali drgawek, pocili się i kapitulowali.

/ 7Neua Pad Prik

Obraz
© Shutterstock.com

Proste danie z wołowiny jest bardzo popularne w kuchni tajskiej. Dla europejskiego podniebienia może jednak być niezwykłym wyzwaniem. Na rozgrzaną patelnię wrzuca się kilka kawałków wołowiny, szalotki, bazylię i czosnek. Do tego dodaje się sekretny składnik - papryczkę Bird’s Eye, czyli jedną z najostrzejszych odmian chilli. Mała, podłużna papryczka o czerwono-brązowym kolorze jest bardzo popularna w kuchni południowo-wschodniej Azji, ale też często używa się jej w potrawach afrykańskich.

/ 7Gulasz syczuański

Obraz
© Shutterstock.com

Popularne ostre dania jednogarnkowe kuchni chińskiej i mongolskiej są przy nim niezwykle delikatne. Jak to wygląda? Garnek z wrzącym bulionem z dużą dawką czosnku, cebuli i pieprzu syczuańskiego stawia się na stole. Za pomocą specjalnego podgrzewacza, jak do fondue, dusi się w nim surowe kawałki mięsa i warzyw. Ostry smak to zasługa pieprzu syczuańskiego, który jest zewnętrzną łupiną jagody o nazwie żółtodrzew pieprzowy. U większości osób przyprawa ta wywołuje drętwienie i mrowienie języka. Używany jest w kuchni azjatyckiej głównie do potraw z kurczaka i kaczki.

/ 7Phaal Curry

Obraz
© Shutterstock.com

Dziesięć ostrych papryczek chili zebranych w jednym daniu: odmiany habanero, scotch bonnet, Bhut Jolokia. Zjedzenie curry w takiej wersji to wyzwanie dla niejednego twardziela. Wiele restauracji na świecie wręcza certyfikaty klientom, którym udało się przebrnąć przez cały talerz. Ostrość dania mierzona w skali Scoville’a wynosi aż 1 milion jednostek.

/ 7Wieprzowina Vindaloo

Obraz
© Shutterstock.com

Pikantny hit kuchni indyjskiej w mgnieniu oka wywołuje pot na czole. Przepis został wymyślony przez Portugalczyków, którzy pierwotnie rozsławili go w regionie Goa. To danie typu curry, do którego dodaje się najostrzejszą papryczkę świata - Bhut Jolokia. Wieprzowinę marynuje się w winie, pieprzu i czosnku i podaje na gorąco z dodatkiem indyjskich chlebków.

/ 7Koktajl krewetkowy z Bistro św. Elma

Obraz
© Shutterstock.com

Najostrzejsze krewetki świata to duma pewnej restauracji w stanie Indiana w USA. Do Bistro św. Elma specjalnie przyjeżdżają krytycy kulinarni z całego świata, by przekonać się, co stoi za zwalającym z nóg smakiem koktajlu z popularnych owoców morza. Okazuje się, że krewetki marynuje się tu w dziewięciu kilogramach świeżo startego chrzanu. Restauracja od niedawna sprzedaje gotowy sos w butelkach. Podobno ten piekielny dressing jest najbardziej pożądaną pamiątką z Indiany!

Marta Rowicka/ Kuchnia WP

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości