Chili - najostrzejsze papryki świata. Tylko dla odważnych
Masz odwagę spróbować?
W 2007 r. wyprodukowano czystą kapsaicynę w buteleczce o objętości 1 ml. Butelki nie można nawet otworzyć bez odpowiedniej ochrony rąk i oczu. Tak stężona kapsaicyna może bowiem zabić. W małych ilościach ma jednak zbawienne skutki.
Naukowcy od lat starają się uszeregować papryczki chili według ostrości.
Opracowano nawet specjalną skalę, nazywaną skalą Scoville’a (w skrócie SHU), która określa zawartość kapsaicyny w konkretnych gatunkach papryczek. Skala jest prosta: jeśli papryczka ma wartość 100 w skali Scoville’a, oznacza to, że dla zneutralizowania ostrości jednej kropli soku z tej papryczki potrzeba sto kropli wody (czysta kapsaicyna ma około 15 mln punktów SHU). Poznajmy więc dziesiątkę najostrzejszych papryczek świata.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl