Ośmiornica – czy warto po nią sięgnąć

Często zniechęca nas już jej wygląd, w dodatku nieodpowiednio przyrządzona będzie twarda i gumowata. Może jednak powinniśmy odrzucić w kąt uprzedzenia i wziąć przykład z Włochów, Hiszpanów, Chorwatów czy Chińczyków, którzy uznają ośmiornicę za jeden z największych przysmaków? Na pewno warto dać jej szansę.

OśmiornicaObróbka ośmiornicy nie wymaga olbrzymiego doświadczenia kulinarnego
Źródło zdjęć: © 123RF

Rodzina ośmiornic liczy blisko 300 gatunków drapieżnych głowonogów, które można spotkać zarówno w Morzu Karaibskim, jak i Śródziemnym. Fascynują ludzi od wieków, nieprzypadkowo pojawiają się w licznych mitologiach, zwykle pod postacią morskich potworów. Współczesne badania naukowe wykazały, że są także bardzo inteligentnymi zwierzętami, potrafią np. otworzyć elastycznymi ramionami słój, w którym wcześniej zostały zamknięte.

Najpowszechniejsza, a równocześnie najchętniej wykorzystywana kulinarnie, jest ośmiornica zwyczajna. Co roku wyławia się ponad 300 tysięcy ton tych niezwykłych stworzeń o ośmiu mackach, których mięso stanowi bazę wielu popularnych potraw w kuchni włoskiej, chorwackiej, hiszpańskiej, francuskiej czy chińskiej.

Polacy nigdy nie byli wielkimi miłośnikami owoców morza, dlatego także do ośmiornic podchodzimy z dużą nieufnością. Przede wszystkim mało kto potrafi je odpowiednio przyrządzić, nawet w restauracjach, które często serwują twarde i gumowate dania z tych głowonogów.

Łupacz – smaczna i wartościowa ryba

Jednak wbrew pozorom obróbka ośmiornicy nie wymaga olbrzymiego doświadczenia kulinarnego, każdy powinien poradzić sobie z nią bez większego problemu. Szczególnie, jeśli mamy do czynienia z produktem mrożonym, wcześniej wypatroszonym i oczyszczonym, a zazwyczaj w takiej postaci ośmiornica pojawia się w polskich sklepach.

Ośmiornica – wartości odżywcze

Jak wszystkie owoce morza, także ośmiornica jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Dostarcza niemal wszystkich niezbędnych aminokwasów, w stosunku zbliżonym do tego, jaki najbardziej odpowiada zapotrzebowaniu człowieka.

Mięso tego głowonoga kryje również solidną dawkę minerałów, zwłaszcza selenu (wzmacnia odporność, zapewnia właściwe funkcjonowanie układu krążenia, odgrywa istotną rolę w podtrzymaniu sprawności seksualnej u mężczyzn), miedzi (uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek oraz pigmentu skóry, włosów i oczu, wspiera system nerwowy), fosforu (zapewnia mocne zęby i kości, przewodzi bodźce nerwowe oraz pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej) oraz cynku (jego niedobór skutkuje stanami depresyjnymi, uczuciem ciągłego zmęczenia, brakiem apetytu, spadkiem odporności, wypadaniem włosów lub łamliwością paznokci).

Ośmiornica to również skarbnica witaminy D, witamin z grupy B (szczególnie B3, B6 i B12) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, hamują procesy nowotworowe, stymulują układ immunologiczny, a nawet przeciwdziałają otyłości, redukując powstawanie tkanki tłuszczowej.

Osoby o skłonnościach do reakcji uczuleniowych powinny jednak pamiętać, że mięso ośmiornicy może okazać się także źródłem silnych alergenów, których nie neutralizuje nawet wysoka temperatura uzyskiwana podczas obróbki termicznej.

Ośmiornica
© 123RF

Ośmiornica – co z nią zrobić w kuchni

Jak już wspomnieliśmy, w Polsce najłatwiej kupić mrożoną ośmiornicę, dostępną już nawet w popularnych dyskontach. Ma ona sporo zalet. Po pierwsze jest wypatroszona i oczyszczona, zwykle pozbawiona też głowy. Dzięki temu omijają nas niezbyt przyjemne czynności, których wymaga świeży głowonóg, czyli usunięcie odbytu, otworu gębowego, wnętrzności, ssawek i końców ramion. W przypadku mrożonej ośmiornicy konieczne jest tylko usunięcie otworu gębowego – należy wydłubać wąskim nożem twardy, chitynowy „dzióbek”, mający zazwyczaj formę ciemnej kulki.

Świeżą ośmiornicę trzeba również porządnie rozbić tłuczkiem, dzięki czemu nie będzie później twarda i gumowata. W przypadku mrożonej możemy pominąć ten etap, ponieważ niska temperatura powoduje, że mięso staje się odpowiednio kruche oraz miękkie.

Odmrożoną ośmiornicę zanurzamy na kilka chwil we wrzątku i powtarzamy tę czynność 2-3 razy. Następnie gotujemy na małym ogniu w osolonej wodzie (warto dodać do niej trochę octu winnego, a także marchewkę, cebulę, czosnek, seler naciowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, ewentualnie gałązkę świeżego tymianku) około 30-40 minut.

Innym sposobem jest umieszczenie ośmiornicy w garnku, do którego wcześniej dolaliśmy pół szklanki dobrej oliwy i dodaliśmy 2-3 ząbki czosnku oraz dwa listki laurowe. Następnie naczynie przykrywamy i wszystko dusimy na bardzo małym ogniu przez 1-1,5 godziny.

Wywaru, w którym gotowała się ośmiornica nie należy wylewać, ponieważ będzie pyszną bazą sosu do makaronu, sałatkowego dressingu lub pysznej zupy (wystarczy dolać taką samą ilość wody i dołożyć makaron, np. wstążki, a po rozlaniu na talerze doprawić czerwonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki).

A co zrobić z ugotowaną ośmiornicą? Najlepiej polać ją oliwą lub marynatą (z oleju, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli oraz świeżo mielonego pieprzu) i krótko zapiec, na grillu lub patelni grillowej. Następnie macki kroimy ma mniejsze kawałki i serwujemy ze świeżą bagietką lub pieczonymi ziemniaczkami.

Ugotowaną ośmiornicę możemy też podać z makaronem albo po ostygnięciu wykorzystać do przygotowania smacznej sałatki, np. z dodatkiem drobno posiekanej cebuli, kaparów, rukoli, natki pietruszki oraz dressingu z oliwy, octu jabłkowego, soli i pieprzu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów