Trwa ładowanie...

Geoduck - najdziwniejszy małż świata

Portland, Seattle, czy ogólnie zachodnie wybrzeże Stanów, to raj dla miłośników ryb i owoców morza. Ośmiornice, dzikie łososie, krewetki, kraby prosto z Alaski, małże i absolutnie wyjątkowe ostrygi. Wszystko najwyższej jakości, niezwykle świeże, prosto z połowu, oferujące smaki, których się nie zapomina. Jednak tym, co zapada w pamięć na zdecydowanie najdłużej, to prawdopodobnie najdziwniejszy typ mięczaka, jakiego można znaleźć na talerzu.

Geoduck - najdziwniejszy małż świataŹródło: AdobeStock
d3hc0fv
d3hc0fv

Geoduck (wym. guidak) to odmiana małża o dość egzotycznym, czy nawet dwuznacznym, wyglądzie. Często porównywany do np. do trąby słonia, geoduck to prawdziwy delikates. Pierwotna nazwa została mu nadana przez jedno z plemion zamieszkujących zachodnią część stanu Waszyngton - gweduc co oznacza "kopać głęboko". Te dziwaczne zwierzęta zakopują się bowiem głęboko w morskim piachu. Nazwa została później zinterpretowana przez Europejczyków, aż do dzisiejszego brzmienia i nie, geoduck nie ma nic wspólnego z kaczką (ang. duck).

Ten ogromny mięczak ma dość prostą anatomię: składa się z syfonu – szyi, która wystaje z muszli i mięsistej części piersiowej, która ukryta jest w muszli. Geoduck zaczepia się niewielką "stopą" do podłoża i pozostaje w jednym miejscu przez całe życie. A przeżyć może tak nawet 150 lat, co lokuje je wśród najdłużej żyjących zwierząt świata. Kilkadziesiąt centymetrów pod ziemią zasysa słoną wodę, filtruje z niej plankton i witaminy i wystrzela pozostałość z syfonu. Szyja geoduck rozciąga się od rozmiaru banana do kija bejsbolowego. Długość zależy od tego, jak wygodnie małż się ulokował.

Geoduck jest największym mięczakiem żyjącym na świecie. Typowy dorosły okaz waży około 1,5 kg. Jest dużo za duży, żeby zmieścić się w swojej muszli, dlatego jego szyja zwisa na zewnątrz. Można je dość łatwo odnaleźć – dwie dziurki syfonu wyraźnie wskazują na powierzchni piachu, gdzie geoduck mieszka.

Zobacz też: Papryka faszerowana – pomysł na obiad

Mięso geoduck jest słodkie i bardzo delikatne. Sashimi z jego mięsa smakuje czystą morską wodą, jest białe i lekko chrupiące. Do podania kroi się je na bardzo cieniutkie plasterki, podczas przegryzania czuć wyraźne chrupniecie.

d3hc0fv

Geoduck jest serwowany sezonowo w restauracjach na zachodnim wybrzeżu Stanów i często eksportowany do w Azji, gdzie uważa się go za afrodyzjak. Mięczaki te są niezwykle drogie, kilogramowy okaz może kosztować nawet 60 dolarów, co czyni go trzykrotnie droższym od foie gras.

Zbieranie geoduck to proces niełatwy. Jest mokro, brudno od błota, a zwierzęta najczęściej nie chcą się poddać. Zbieracze używają często wody pod ciśnieniem, żeby rozluźnić nieco piasek wokół małża, wciskają następnie w powstałą dziurę ramie i wyciągają go w całości. Zbieranie geoduck jest swoistym sportem w stanie Waszyngton, zbieracze używają do tego ogrodowych łopat i plastikowych rur do wydobywania mięczaków.

AdobeStock
Źródło: AdobeStock

Proces zbierania i hodowania geoduck jest kontrowersyjny i niezupełnie niezrównoważony. Na wybrzeżu zaczęto hodować geoduck w plastikowych tubach, zaburzając tym samych naturalny rozwój linii brzegowej i jej mieszkańców. Wysokie ciśnienie wody używane do wydobywania zwierząt z piachu również nie pozostaje obojętny dla ekosystemu.
Przed podaniem geoducka należy dobrze oczyścić. Jest to dość proste, wystarczy szybkie blanszowanie i już można zdjąć z niego wierzchnią membranę. Po zdjęciu skórki jest natychmiast gotowy do krojenia i podawania.

d3hc0fv

Zazwyczaj serwowany jest surowy lub w ceviche. Geoduck podaje się też w sushi, w chowderze, crudo, a nawet w zapiekankach. Poleca się też w lekkich sałatkach ze świeżą sałatą i miętą.

W Japonii geoduck nazywana jest mirugai (wielki mięczak) i używa się go przede wszystkim do sashimi i sushi. Koreańscy szefowie kuchni serwują go surowego z ostrym sosem chilli, w pikantnych zupach i w szybkich daniach z patelni. W Chinach jest najczęściej podawany w gorących potrawkach.

Risotto z geoduck

Składniki:

  • 1 cienko pokrojony geoduck
  • 1,5 szklanki ryżu na risotto
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 100 ml białego wina
  • 1/3 posiekanej cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g parmezanu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g masła
  • szczypiorek

Przygotowanie: zeszklić cebulę na oliwie. Dodać 2 ząbki rozgniecionego czosnku i smażyć przez 1 minutę. Dodać ryż i prażyć przez około 3 minuty. Dodać wino i gotować, aż całkowicie się wchłonie. Powoli dodawać bulion, mieszać od czasu do czasu, aż całkowicie zostanie zabsorbowany, a ryż będzie miękki. W międzyczasie rozpuścić masło na patelni. Podsmażyć szczypiorek, pozostały czosnek i geoduck. Dusić przez około 10 minut, aż mięso będzie miękkie. Kiedy ryż jest gotowy, dodać mięso, wymieszać. Zmniejszyć ogień, dodać parmezan, wymieszać, aż się rozpuści. Podawać.

Zupa z cukinii i geoduck
Składniki:

  • 3 suszone grzyby shiitake
  • 50 g kałamarnicy oczyszczonej
  • 250 g cukinii pokrojonej w kostkę
  • 150 g geoduck
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 100 g pokrojonej drobno marchewki
  • 70 g drobnych pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • 2 łyżki mrożonego groszku
  • 1 łyżka posiekanej wędzonej szynki
  • 1 łyżka chińskiego wina ryżowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie: namoczyć grzyby aż zmiękną, odsączyć, pokroić na ćwiartki, pozbyć się nóżek. Oddzielić macki od ciała kałamarnicy, macki pozostawić w całości. Pokroić tułów na małe kawałki. Zagotować wodę, dodać cukinię, ugotować, ale nie rozgotować (2-3 minuty). Wyjąć z wody. Zblanszować geoduck i kałamarnicę w tej samej wodzie przez koło 30 sek. W garnku połączyć bulion, marchew, grzyby, groszek, szynkę, wino, sól i pieprz. Zagotować, przykryć, zredukować ogień i gotować na małym ogniu, aż marchew będzie miękka (około 4 min.). Dodać cukinię i owoce morza, gotować przez około 2 minut. Podawać.

Sałatka z awokado, geoduck i salsą owocową

Składniki:

  • 1 geoduck
  • 400 g pokrojonego w kostkę mango
  • ¼ średniej, drobno posiekanej, czerwonej cebuli
  • 1/4 średniej czerwonej papryki, oczyszczonej i drobno pokrojonej
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki lub kolendry
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 dojrzałe awokado

Przygotowanie: udusić geoduck na maśle. Delikatnie połączyć wszystkie składniki (oprócz awokado, można całość przykryć i przechowywać w lodowce przez kilka godzin). Tuż przed podaniem obrać i pokroić awokado. Awokado ułożyć na talerzu w wachlarz, obok ułożyć sałatkę z geoduck.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3hc0fv
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3hc0fv
Więcej tematów